search icon

NEW BUSINESS WAVE

Η αρχιτεκτονική ενός προσωποποιημένου συστήματος φροντίδας ηλικιωμένων

Η δόκτωρ Αφροδίτη Μαρία Κονιδάρη είναι μια νέα γυναίκα που ο δρόμος και οι προσωπικές – επαγγελματικές της επιλογές της την έφεραν να ζει, να εργάζεται και να δημιουργεί χιλιόμετρα μακριά από τον δικό της τόπο

Κώστας Τσαούσης

Η δόκτωρ Αφροδίτη Μαρία Κονιδάρη είναι μια νέα γυναίκα που ο δρόμος και οι προσωπικές – επαγγελματικές της επιλογές της την έφεραν να ζει, να εργάζεται και να δημιουργεί χιλιόμετρα μακριά από τον δικό της τόπο. Στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Εκεί, η Αφροδίτη – που το 2004 πέρασε στο ΕΜΠ από όπου και αποφοίτησε ως Διπλωματούχος Αρχιτέκτονας το 2010 -πήρε το master της και έκανε το διδακτορικό της (Cardiff University / Prifysgol Caerdydd). Αλλά, η Αφροδίτη ήρθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες λόγω της επένδυσης της Metavallon VC στην βραβευμένη startup εταιρεία Tendertec, που υλοποιεί συστήματα προσωποποιημένης, προληπτικής και οικονομικά προσιτής φροντίδας για ηλικιωμένους και ευπαθή άτομα. Σε αυτήν την starup η Αφροδίτη είναιCEO & Co-Founder.

Πιο συγκεκριμένα, η Tendertec, ιδρύθηκε το 2017 από την Δρ. Αφροδίτη Κονιδάρη και τον Κινέζο Rui Zhang, αναπτύσσει «τεχνολογία βασισμένη σε αισθητήρες δωματίου για την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων, παρέχοντας στις οικογένειές τους την ασφάλεια πως σε περίπτωση κινδύνου θα έχουν άμεση ενημέρωση. Το προϊόν τους, το Tenderbox, είναι ένα σύστημα ασφάλειας που επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων μια αποτελεσματικότερη επίβλεψη, βασισμένη σε δεδομένα. Το Tenderbox χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που επεξεργάζονται δεδομένα από ειδικούς αισθητήρες, έναν σε κάθε δωμάτιο. Το σύστημα σκανάρει τους χώρους του σπιτιού ανιχνεύοντας περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως πτώσεις, καθημερινές δραστηριότητες, καθώς και μη συνηθισμένες συμπεριφορές όπως η μη λήψη γευμάτων ή νερού, που συνήθως παρατηρούνται σε ευπαθή άτομα που ζουν μόνα τους χωρίς φροντίδα».

Η Aφροδίτη Κονιδάρη εξηγεί: «Η έμπνευση για την Tendertec προήλθε από προσωπική εμπειρία με ηλικιωμένους στην οικογένειά μου. Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι πως αναπτύξαμε την τεχνολογία μας με ηλικιωμένους χρήστες, τους γηροκόμους και τις οικογένειές τους να συμμετέχουν ενεργά σε κάθε στάδιο από την έρευνα έως την εγκατάσταση του προϊόντος, προκειμένου να γίνει αποδεκτό αυτό το προϊόν από τους άμεσους χρήστες του και να αποτελέσει μέρος της ζωής τους. Η τεχνολογία μας δεν απαιτεί καμία ενέργεια από τον χρήστη, ούτε αλλαγή του τρόπου ζωής ή των συνηθειών του, ούτε χρειάζεται να φοράει κάποιο αξεσουάρ. Αρκεί η αρχική εγκατάσταση των αισθητήρων. Είμαστε ενθουσιασμένοι που λάβαμε την επένδυση από τη Metavallon VC καθώς θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη και επέκταση της εταιρείας μας. Η Metavallon VC αποτελεί τον πιο κατάλληλο συνεργάτη σε μια – όπως προβλέπουμε – μακριά και ενδιαφέρουσα πορεία».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μούσμουλας Partner στη Metavallon VC δηλώνει: «Είμαστε χαρούμενοι που θα υποστηρίξουμε την Tendertec από την αρχή της διαδρομής της. Το προϊόν της καλύπτει μια διπλή ανάγκη: Πρώτα απ’ όλα, βελτιώνει την ασφάλεια άρα και την ποιότητα ζωής μιας ευπαθούς, ολοένα και αυξανόμενης ομάδας του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Και δεύτερο, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης καθιστά την παροχή φροντίδας πιο άμεση, οικονομική και επομένως πιο βιώσιμη για τους παρόχους υπηρεσιών φροντίδας».
Αλλά, ας δούμε για λίγο το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να δραστηριοποιηθεί η starup από το Κάρντιφ.

Σε ενημερωτικό σημείωμα διαβάζουμε: «Σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και ειδικότερα στην Βόρεια και Κεντρική Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας στους τρεις ηλικιωμένους ζει μόνος του, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ατόμων να επιλέγουν να ζουν στο σπίτι τους μέχρι ολοένα και πιο προχωρημένη ηλικία. Η ποιότητα ζωής τους συνδέεται άμεσα με την ικανότητα των παρόχων φροντίδας να τους επιβλέπουν αποτελεσματικά και να τους παρέχουν μια έγκαιρη, προσωποποιημένη και οικονομικά προσιτή φροντίδα. Καθώς μεγαλώνουμε, αποκτούμε ολοένα και περισσότερα προβλήματα υγείας, αλλά με αποτελεσματική υποστήριξη, οι συνέπειες περιστατικών όπως οι πτώσεις, που αποτελούν την μεγαλύτερη αιτία τραυματισμού για τους ηλικιωμένους, μπορούν να περιοριστούν σημαντικά. Η παγκόσμια αγορά που αφορά ηλικιωμένους εκτιμάται στα €753 δις, με 617 εκ. άτομα παγκοσμίως από τα οποία περισσότερα από 97 εκ. στην Ευρώπη (ηλικίας 65+), το ταχύτερα αυξανόμενο ηλικιακό γκρουπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ήδη υπάρχουσες λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα βασίζονται κυρίως σε προϊόντα που φοριούνται (wearables), όπως βραχιόλια ή μενταγιόν. Η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από το αν ο χρήστης τα φορά συνέχεια, ενώ συχνά δεν ενεργοποιούνται έγκαιρα. Άλλη λύση είναι αισθητήρες ενσωματωμένοι σε έπιπλα, που όμως ανιχνεύουν μόνο την αδράνεια του χρήστη και τείνουν να οδηγούν σε λάθος ειδοποιήσεις. Το προϊόν της Tendertec είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και δεν απαιτεί καμία ενέργεια από την πλευρά του χρήστη. Ανιχνεύει αυτόματα τα περιστατικά και στέλνει ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο, ενώ προσφέρει επιπλέον στον πάροχο φροντίδας πρόσβαση σε συμπεριφορικά δεδομένα (contextual behavioral data) τα οποία, μαζί με τα συμβάντα που ανιχνεύθηκαν, μπορούν να υποστηρίξουν στοιχειοθετημένες αποφάσεις, προλαμβάνοντας μικρά προβλήματα από το να γίνουν σοβαρότερα. Πιθανοί πελάτες της εταιρείας περιλαμβάνουν παρόχους φροντίδας ευπαθών ατόμων -είτε άμεσα είτε από απόσταση- , τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και ασφαλιστικές εταιρείες».

Η επένδυση από την Metavallon (400.000 ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για την ενδυνάμωση της ομάδας της Tendertec, την περαιτέρω ανάπτυξη του προϊόντος, την παραγωγή hardware, και την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Η Tendertec τεστάρει την τεχνολογία της σε δύο γηροκομεία στην Αγγλία. Έχει λάβει χορηγία 242 χιλιάδες ευρώ από την Ουαλική τοπική κυβέρνηση, έχει κερδίσει το βραβείο “Disruptive Product” από την GE Healthcare στα πλαίσια του “Health VentureLab” του EIT Health, και έχει επιλεγεί ως Top 20 startup της Vodafone 5G DIG, ανάμεσα δηλαδή σε εταιρείες που έχουν την μεγαλύτερη προοπτική να εκμεταλλευτούν την έλευση του 5G παγκοσμίως.

Exit mobile version