Του Δημήτρη Παφίλα
Γκρινιάζει ο μεγαλοεπενδυτής κ. Wilbur Ross για το πολύπλοκο σχέδιο διάσωσης (αύξηση κεφαλαίου) της Ιταλικής Monte Dei Paschi, σε αντίθεση με την Eurobank της οποίας τις μετοχές αγόρασε με 0,30 φορές την λογιστική της αξία με αποτίμηση ύψους 147,1 εκατ. ευρώ (προ της αύξησης κεφαλαίου).
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, ο κ. W. Ross ακόμη και μετά την αραίωση των μετοχών (Dilution), οι νέοι επενδυτές θα πρέπει να πληρώσουν το 100% της λογιστικής αξίας της τράπεζας.
Ο Αμερικανός επενδυτής δεν συμφωνεί με το σχέδιο διάσωσης, καθώς, πριν από την αύξηση κεφαλαίου, θα μεταφερθούν “κόκκινα” δάνεια – με την μέθοδο της τιτλοποίησης. Ειδικότερα, senior notes ύψους 6 δισ. ευρώ θα δοθούν σε επενδυτές, Mezzazine Notes, ύψους 1,6 dis. ευρώ θα έχουν δοθούν ως αναδοχή στο Atlante Fund, και τέλος σε μια Junior tranche (συναλλαγή), στοιχεία ύψους 1,6 δισ. ευρώ θα δοθούν στους υφιστάμενους μετόχους της Monte Dei Paschi. Συνολικά, στοιχεία ύψους 9,2 δισ. ευρώ (ή το 33% της ακαθάριστης Λογιστικής αξίας (Gross book value) θα δοθούν στους επενδυτές.
Στη συνέχεια, με την ανακεφαλαιοποίηση θα δοθούν: α) μετοχές με δικαίωμα προτίμησης για τους μετόχους της Monte Dei Paschi, ύψους 5 δισ. ευρώ, β) αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χωρίς δικαιώματα προτίμησης, τα οποία αφορούν τα δικαιώματα προτίμησης που θα εκδώσει το Atlante Fund και, γ) σύσταση και συνεχή μείωση του premium της μετοχής από την συμφωνία που αφορά την Junior συναλλαγή των “κόκκινων” δανείων.
Όπως μπορούν να αντιληφθούν οι περισσότεροι, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε πλήρης “εξαφάνιση” των παλαιών μετόχων, στην Ιταλία, όχι μόνο προστατεύονται οι παλαιοί μέτοχοι, αλλά τους δίνουν και δικαιώματα προτίμησης. Εξ ου και οι μεγάλες γκρίνιες από τον κ. Wilbur Ross ο οποίος θέλει να πάρει φθηνά τις μετοχές της Monte Dei Paschi. H διαδικασία, όμως, που ακολουθεί η Ιταλική κυβέρνηση εκθέτει πολλαπλώς την ελληνική, καθώς οι ελληνικές τράπεζες με ενεργητικό 311 δισ. ευρώ δόθηκαν με αποτίμηση 546 εκατ. ευρώ.