Του Δημήτρη Παφίλα
Συναντήσεις με ξένους επενδυτές που χρηματοδότησαν επενδύσεις στην Ελλάδα διεξάγουν αυτήν περίοδο στο Λονδίνο οι διαχειριστές funds προκειμένου να τους πείσουν να διατηρήσουν τα κεφάλαια στην χώρα μας σε τράπεζες, αλλά και σε εισηγμένες και μη εταιρείες.
Οι συναντήσεις κρίθηκαν απαραίτητες καθώς το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή καθώς με την αναταραχή απο το ΔΝΤ στις τράπεζες, άρχισε να διαφαίνεται ότι θα χαθεί μια ακόμη χρονιά (2017) σ’ ότι αφορά τις αποδόσεις. Σ’ ένα μήνα, τα περισσότερα funds κλείνουν τα βιβλία τους και αρκετοί αναμένεται να λάβουν τις αποφάσεις τους για το επόμενο 6μηνο -12μηνο. Το πρώτο επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι διαχειριστές των funds για να μείνουν τα κεφάλαια στην Ελλάδα είναι το πολιτικό σκηνικό, αλλά και οι τρεις σοβαροί καταλύτες που αναμένεται να ενεργοποιηθούν ανεξάρτητα απο την τρέχουσα διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ακριβώς, όπως ο Αμερικάνος επενδυτής κ. J. Kyle Bass θύμισε προς τους επενδυτές ότι στους επόμενους 18 μήνες θα υπάρχει αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, με μια κυβέρνηση πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Με τον ίδιο τρόπο και τα funds θυμίζουν στους επενδυτές την περίπτωση της Αργεντινής όπου η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού πυροδότησε μια εκρηκτική μεταφορά κεφαλαίων προς τα ομόλογα και τις μετοχές. Το τελευταίο επιχείρημα που εμπεριέχει μεν ένα ρίσκο, αλλά υψηλές αποδόσεις.
Η παρέμβαση του Αμερικανού επενδυτή της Haymann Capital δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς είναι η δεύτερη τις τελευταίες 15 ημέρες και πραγματοποιείται απο έναν επενδυτή ο οποίος έχει καταγράψει κέρδη στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι τρεις καταλύτες για το χρηματιστήριο και την οικονομία είναι η μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων, οι ιδιωτικοποιήσεις και φυσικά μια αύξηση στο ΑΕΠ- η οποία ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη εξαιτίας της κεκτημένης ταχύτητας του τουρισμού το τρίτο τρίμηνο.
Αποτέλεσμα μέχρι τα Χριστούγεννα στα NPL’s – Πωλήσεις δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ
Σε μια περίοδο λοιπόν όπου ο τζίρος στο χρηματιστήριο μειώνεται εξαιτίας της αβεβαιότητας των stress tests στις ελληνικές τράπεζες, οι διαχειριστές των funds τονίζουν στους επενδυτές τους, πρώτον, την μείωση των εξυπηρετούμενων δανείων απο την οποία θα εμφανιστεί απτό αποτέλεσμα μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Το δεύτερο στοιχείο ίσως είναι πιο σημαντικότερο, καθώς επισημαίνουν στους επενδυτές ότι “θα δοθεί στις ελληνικές τράπεζες χρόνος τόσο για την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου, όσο και για τα υπόλοιπα προβληματικά δάνεια”. Επιπρόσθετα, συμπληρώνουν ότι ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει την μείωση των NPL’s αφού το επόμενο διάστημα αναμένονται πωλήσεις “κόκκινων δανείων”, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, ύστερα από την πώληση δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ απο την Eurobank, θα ακολουθήσει η Τράπεζα Πειραιώς με πώληση δανείων 1,5 δισ. ευρώ (με εξασφαλίσεις, ακίνητα). Την διαδικασία έχει αναλάβει η UBS και σύντομα αναμένεται η προκύρηξη του διεθνούς διαγωνισμού. Μέχρι τα τέλη του χρόνου, όμως, απόφαση για πώληση δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ θα λάβει και η Alpha Bank, ενω θα ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα με πώληση δανείων ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ μέχρι το α΄ τρίμηνο του 2018.