Πιθανές αναβαθμίσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα κριθούν από την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), το ύψος της ανάπτυξης και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει σε σημερινό της δελτίο η Citigroup, αναφερόμενη στην αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s.
Όπως αναφέρει η αμερικάνικη τράπεζα, η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Β+ της Ελλάδας με θετικές προοπτικές, υποδηλώνοντας πως μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση του rating της. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, όπως επισημαίνει η Citi, η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να έχει ενισχυθεί, θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών καθώς και η πλήρης άρσης όλων των υπόλοιπων ελέγχων κεφαλαίου.
Ο περιορισμός των δημοσιονομικών κινδύνων που σχετίζονται με τις εκκρεμούσες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος του παρελθόντος θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδα. Ωστόσο, όπως τονίζει η Citi, o οίκος προειδοποίησε πως θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές της χώρας σε σταθερές αν, αντίθετα με τις προσδοκίες του, υπάρξουν αντιστροφές των μεταρρυθμίσεων που είχαν εφαρμοστεί προηγουμένως ή εάν τα αποτελέσματα της ανάπτυξης είναι σημαντικά ασθενέστερα από ό, τι αναμένονται.
Η Standard & Poor’s στην έκθεσή της για την ευρωζώνη προέβλεπε ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα φέτος και ζητούσε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, μείωση του αφορολογήτου ορίου, δραστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, πλήρη άρση των capital controls και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, για να προχωρήσει σε αναβάθμιση.
Η S&P προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα, δηλαδή ελαφρώς πιο κάτω από την πρόβλεψη της Κομισιόν (2,3%) και αισθητά χαμηλότερα από την πρόβλεψη του κρατικού προϋπολογισμού (2,5%).
Ωστόσο, θεωρεί ότι η ανάπτυξη μπορεί να φθάσει το 2,4% το 2020 και το 2,5% το 2021, προσθέτοντας μάλιστα ότι μπορεί να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, εάν βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, ώστε να αυξηθούν οι ξένες επενδύσεις.
Ο οίκος αναφέρει ακόμα ότι το «κλειδί» για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους είναι οι αναπτυξιακές πολιτικές, και όχι τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Αντίθετα η Citi φαίνεται να εκτιμά πως η Moody’s θα προχωρήσει σε αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, και στο Β2 με σταθερές προοπτικές από το Β3 με θετικές προοπτικές σήμερα, κατά τους επόμενους εννέα μήνες.
Να σημειωθεί ότι η επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας αναμένεται από τη Moody’s την 1η Μαρτίου