search icon

INSIDER

BofA: Προτείνει «αγορά» για τα ελληνικά ομόλογα

Τα κόκκινα δάνεια και το μεγάλο δημόσιο χρέος οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η τράπεζα

Τα κόκκινα δάνεια και το μεγάλο δημόσιο χρέος οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η τράπεζα

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία, επισημαίνει η έκθεση της Bank of America Merrill Lynch (BofA), στην οποία περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα από την αποστολή του οίκου στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συναντήσεις με διάφορους αξιωματούχους.

Παρότι η βραχυπρόθεσμη εικόνα είναι θετική και η δημοσιονομική εξυγίανση βρίσκεται σε καλό δρόμο, ωστόσο για το μακροπρόθεσμο διάστημα, οι προκλήσεις για την Ελλάδα είναι πολλές και μεγάλες, αναφέρει η τράπεζα.

Εκτός από τα NPLs – όπου οι πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο είναι ενθαρρυντικές, ωστόσο απομένουν ακόμη τεράστια βήματα, τονίζει η BofA – μια δεύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη δυνητική ανάπτυξη, η οποία παραμένει χαμηλή.

Όσον αφορά την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, η BofA τη χαρακτηρίζει ισχυρό σήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα. H επιτυχής έκδοση βελτιώνει τη ρευστότητα, επιδρά θετικά στις προοπτικές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ και βελτιώνει το outlook των αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αυξάνοντας τις πιθανότητες αναβάθμισης από τους οίκους.

Σύσταση «αγορά» για τα ελληνικά ομόλογα

Η τράπεζα προτείνει αγορά του ελληνικού πενταετούς ομολόγου που ωριμάζει τον Απρίλιο του 2024, έναντι των ιταλικών, καθώς εκτιμά ότι το spread από τις 126 μονάδες βάσεις θα μπορούσε να κινηθεί στις 40 μονάδες βάσεις, αφού η αύξηση του spread δημιουργεί ελκυστικό σημείο εισόδου.

Σε ότι αφορά τους κινδύνους που έχει αυτό το trade, η BofA τοποθετεί την ύπαρξη ενός πολύ ελκυστικού γύρου TLTROs από την ΕΚΤ ή την υλοποίηση βραχυπρόθεσμων κινδύνων όπως ένα αρνητικό αποτέλεσμα των δύο προσεχών συνεδριάσεων του Eurogroup.

Exit mobile version