Έλλειψη σε… γονδολιέρηδες φαίνεται πως έχει η Βενετία, καθώς δημαρχείο της Βενετίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι βρίσκεται σε αναζήτηση νέων γονδολιέρηδων.

Τα απαραίτητα κριτήρια και προσόντα για τους υποψήφιους είναι ηλικία των 18 ετών και άνω, η εκπαίδευση επιπέδου λυκείου, η γνώση κολύμβησης και η κατοχή ιατρικού πιστοποιητικού που αποδεικνύει «υγιή και εύρωστη σωματική διάπλαση».

Όμως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων δεν είναι απλή υπόθεση.

Αρχικά, οι υποψήφιοι γονδολιέρηδες πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα – Arte del Gondoliere, ή Art of the Gondolier. Θα είναι επιλέξιμοι για αυτό μόνο αν αποδείξουν ότι μπορούν να κωπηλατήσουν ή τουλάχιστον δείξουν σημάδια ότι έχουν αυτό που χρειάζεται για να αναπτύξουν τη δεξιότητα.

«Το να μπορείς να μετακινείς τη γόνδολα είναι το πιο σημαντικό πράγμα», δήλωσε ο Αντρεα Μπάλμπι, πρόεδρος της ένωσης γονδολιέρηδων της Βενετίας. «Η διαδικασία προεπιλογής μάς βοηθά να το καταλάβουμε αυτό, και στη συνέχεια αρχίζουν την εκπαίδευση».

Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να παρακολουθήσουν 30 ώρες θεωρητικών μαθημάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα μάθουν το ισοδύναμο των πλωτών οδών με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Θα διδαχθούν επίσης αγγλικά και γαλλικά, καθώς και την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό της Βενετίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο πώς χτίστηκε η πόλη και στις υδάτινες διαδρομές της. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν 10 ώρες πρακτικής εκπαίδευσης, η οποία περιλαμβάνει την κωπηλασία μιας γόνδολας με το μονό κουπί της, υπό την καθοδήγηση ενός αρχιγόνδολου, όπως γράφει ο Guardian.

Το επάγγελμα του γονδολιέρη αποτελεί πυλώνα της Βενετίας από το 1094. Για αιώνες, τα σκάφη μήκους 11 μέτρων ήταν η κύρια μορφή μεταφοράς στην πόλη, μεταφέροντας τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας, πριν τα αγκαλιάσουν οι αριστοκράτες όταν το προτιμώμενο μέσο μεταφοράς τους – τα άλογα – απαγορεύτηκε από τους στενούς δρόμους τον 14ο αιώνα. Μέχρι τον 16ο αιώνα, υπολογίζεται ότι 10.000 γόνδολες κωπηλατούσαν στη Βενετία.

Σήμερα, υπάρχουν μόνο 433 γονδολιέρηδες. Το επάγγελμα ήταν αποκλειστικά ανδρικό, με τις πολυπόθητες άδειες να περνούν συνήθως από πατέρα σε γιο. Τώρα όμως το επάγγελμα είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε πολίτη της ΕΕ. Η Τζιόρτζια Μποσόλο έγινε η πρώτη γυναίκα γονδολιέρης το 2009 και σήμερα υπάρχουν 14 γυναίκες.

Με περίπου 30 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, οι γόνδολοι είναι περιζήτητοι στη Βενετία. Όμως η εξεύρεση νέων προσλήψεων δεν αφορά τόσο την εξυπηρέτηση του τεράστιου αριθμού όσο τη διατήρηση του επαγγέλματος, σύμφωνα με τον Μπάλμπι.

Διαβάστε ακόμη

Apple: Γιατί το Tabletop Robot είναι το… μυστικό της όπλο

«Ποτέ μην παραιτείστε από τη δουλειά σας» – Συμβουλές από έναν αυτοδημιούργητο πολυεκατομμυριούχο

EDF: Προειδοποιεί για μείωση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας λόγω καύσωνα (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ