Έως τα τέλη του 2026, τα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών της χώρας θα πρέπει να αποτελούνται από γυναίκες σε ποσοστό τουλάχιστον 40%.

Αυτό ανακοίνωσε η γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ζέφη Δημαδάμα, στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα.

Η ελληνική κυβέρνηση θα ενσωματώσει τη σχετική κοινοτική οδηγία φέτος και η πλήρης εφαρμογή της θα είναι υποχρεωτική έως τα τέλη του 2026.
Ο σχετικός νόμος θα προβλέπει ότι τουλάχιστον το 40% των μελών των διοικητικών συμβουλίων των εισηγμένων εταιρειών πρέπει να είναι γυναίκες ή εναλλακτικά το 33% μεταξύ όλων των διευθυντικών θέσεων των εταιρειών πρέπει να είναι γυναίκες.

«Όταν ήρθε η πρώτη Οδηγία για ποσοστό των γυναικών στο 25% υπήρχε μία αντίδραση, μας έλεγαν πού θα βρούμε τόσες γυναίκες;» είπε η Ζ. Δημαδάμα. «Μια χαρά πήγαν τα πράγματα και οι εξαιρέσεις ήταν λίγες. Τώρα είμαι πεπεισμένη ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο του 40%. Υπάρχουν σχετικές κυρώσεις σε περίπτωση που δεν ακολουθηθεί αυτή η υποχρέωση».

Η κοινοτική οδηγία πέρασε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το 2022, μετά από 10 χρόνια σχετικών συζητήσεων και ζυμώσεων. Εκτός από τον νομικά δεσμευτικό στόχο, οι εταιρείες που δε θα συμμορφωθούν κινδυνεύουν με πρόστιμο ή με ακύρωση των διορισμών των άλλων μελών των διοικητικών συμβουλίων.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, τον Οκτώβριο του 2021, το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στην έφτασε στο ιστορικά υψηλό 30,6 %. Η Γαλλία ήταν το μόνο κράτος μέλος στο οποίο οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες είχαν ισορροπία μεταξύ των φύλων σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων με συμμετοχή γυναικών στο 45,3 %.
Η Ελλάδα βρισκόταν στην έβδομη από το τέλος θέση, με το ποσοστό των γυναικών στο 19,6%, παρότι η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποσοστό γυναικών τουλάχιστον 25%.

Σχολιάζοντας το νόμο για ποσόστωση 40%, η γενική διευθύντρια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας Βενετία Κουσία ανέφερε ότι είναι βήμα προς τη θετική κατεύθυνση αλλά παράλληλα σημείωσε ότι «αυτό που λείπει στην Ελλάδα είναι να δούμε τι κάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι μη εισηγμένες εταιρείες για τη μεγαλύτερη ένταξη των γυναικών και πώς θα τις βοηθήσουμε».

Νομοθετική ρύθμιση και για ίσους μισθούς

Η γενική γραμματέας Ισότητας εξήγγειλε επίσης νομοθετική πρωτοβουλία για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και ισότητα στους μισθούς αντρών- γυναικών.

«Θα πρέπει να εφαρμοστεί και η μισθολογική διαφάνεια» είπε. «Έχουμε διαφορές στις αποδοχές αντρών- γυναικών για την ίδια εργασία που φτάνουν στο 15% σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα είμαστε κοντά στο 14%. Είναι σαν οι γυναίκες να δουλεύουν μισό μήνα παραπάνω δωρεάν. Πρέπει να το δούμε αυτό».

Σήμερα, το 52% των γυναικών στην Ελλάδα βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας, παρότι πολλές γυναίκες έχουν καλά βιογραφικά και θα μπορούσαν να καλύψουν κρίσιμες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμη 

ΑΒΑΞ: Στην κόψη του ξυραφιού για την γραμμή 4 του μετρό

Ο «φωτοΣτέφανος» στο γήπεδο και το… δράμα του Νίκου Α, οι παρεμβάσεις του Κ.Μ στο ΑΣΕΠ, το ξενοδοχείο φάντασμα με τα 80 εκατ. ευρώ

Ένας μήνας διορία για να υποβάλουν αρχική δήλωση 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ