search icon

Εργασιακά

WorkinGreece: Πάνω από 10.000 εργαζόμενοι από τρίτες χώρες ζητάνε να δουλέψουν στην Ελλάδα (pics)

Η εφαρμογή που μεταφέρει αγγελίες ελληνικών επιχειρήσεων σε εννέα χώρες- Μεγάλο ενδιαφέρον από εργοδότες και υποψήφιους εργαζόμενους- Τα προσκόμματα της γραφειοκρατίας και η ειδική συνεργασία με το Βιετνάμ

Ο Sibtain Daraz εργαζόμενος στον τουρισμό από το Μπαγκλαντές. O Μαχμούτ Αμπντελφατάχ απόφοιτος Σχολής Εμπορίου από την Αίγυπτο. O Αμπιχινάντ Πουθιγιάπιλ ξενοδοχοϋπάλληλος από την Ινδία. 

Είναι μόλις τρεις από τους πάνω από δέκα χιλιάδες πολίτες τρίτων χωρών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να εργαστούν στην Ελλάδα. 

Έχουν ανεβάσει τα βιογραφικά τους και σύντομα βίντεο όπου δίνουν στοιχεία για τον εαυτό τους στη διαδικτυακή εφαρμογή WorkinGreece, μία πλατφόρμα που έχει στόχο να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να προσλάβουν εργαζόμενους από τρίτες χώρες.

Ήδη πάνω από 30 ελληνικές εταιρείες, από τους κλάδους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, τον ξενοδοχειακό, την εστίαση, τη μεταποίηση και τις κατασκευές, έχουν αναρτήσει αγγελία στην εφαρμογή της WorkinGreece, αναζητώντας όχι μόνο ανειδίκευτους εργάτες αλλά και εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης. Παράλληλα, εκατοντάδες άλλες εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για αναζήτηση εργαζομένων μέσω της πλατφόρμας.

«Ζητάμε από τους υποψήφιους εργαζομένους που μπαίνουν στην εφαρμογή να ανεβάζουν ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζουν τον εαυτό τους και το βιογραφικό τους. Επίσης τους ζητάμε να περάσουν ένα βασικό τεστ αγγλικής γλώσσας και ένα τεστ προσωπικότητας. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για να πετύχουμε το καλύτερο matching της ζήτησης με τους εργαζόμενους » εξηγεί στο newmoney ο Βαγγέλης Κανελλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της WorkInGreece.io, θυγατρικής της Alexander Moore.

Οι αγγελίες των υποψήφιων εργοδοτών που ανεβαίνουν στην εφαρμογή εμφανίζονται σε εννέα χώρες: 

 

Χιλιάδες ενδιαφερόμενοι: επιχειρήσεις και εργαζόμενοι

Όπως εξηγεί ο Β. Κανελλόπουλος, παρότι η Ελλάδα έχει υπογράψει διακρατικές συμφωνίες για την απασχόληση εργατών μόλις με δύο χώρες (Αίγυπτο και Μπαγκλαντές), υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την προσέλκυση εργαζομένων και από άλλες χώρες, είτε πρόκειται για εποχική απασχόληση (έως 9 μήνες), είτε για θέσεις 12μηνης διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης. 

O Μαχμούτ Αμπντελφατάχ απόφοιτος Σχολής Εμπορίου από την Αίγυπτο θέλει να δουλέψει στην Ελλάδα «για να διευρύνει τους ορίζοντές του»

Οι εργοδότες, αφού εντοπίσουν τους εργαζόμενους τους οποίους ενδιαφέρονται να προσλάβουν, πρέπει να καταθέσουν σχετικό αίτημα στην Περιφέρεια όπου ανήκει η επιχείρησή τους. Το αίτημα εξετάζεται από την Περιφέρεια και, εφόσον εγκριθεί, μεταβιβάζεται στην ελληνική πρεσβεία στην χώρα από την οποία προέρχονται οι εργαζόμενοι.

Ωστόσο, οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση των προσλήψεων είναι ιδιαίτερα γραφειοκρατικές και χρονοβόρες. 

Στις πιο «εύκολες» περιπτώσεις χρειάζονται τρεις μήνες για να έρθουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούνται τουλάχιστον έξι μήνες.

Ο Sibtain Daraz, ξενοδοχοϋπάλληλος, έχει εργαστεί σε Καναδά και Μπαγκλαντές και δηλώνει ότι θέλει να έρθει στην Ελλάδα «για μία καλύτερη ζωή και μία καλύτερη καριέρα»

«Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Το ελληνικό κράτος προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες, οι οποίες όμως παραμένουν αρκετά γραφειοκρατικές. Σήμερα αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη διεκπεραίωση των αιτημάτων στις περιφέρειες και σε ορισμένες περιπτώσεις και σε ελληνικές πρεσβείες. Βέβαια βλέπουμε μήνα με το μήνα να ξεπερνιούνται σημαντικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, το visa center που εγκαινιάστηκε στο Μπαγκλαντές και δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες ώστε οι διαδικασίες θα αλλάξουν το συντομότερο δυνατό.  Θεωρούμε ότι είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες.» 

Η «ευκολία» της συνεργασίας με το Βιετνάμ

Η εφαρμογή της WorkInGreece.io είναι στον «αέρα» εδώ και τρεις μήνες. 

Σε αυτό το διάστημα έχει δημοσιεύσει 67 αγγελίες ελληνικών επιχειρήσεων, 1.122 ελληνικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν εγγραφεί στην εφαρμογή, ενώ πάνω από 10.000 εργαζόμενοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να έρθουν στην Ελλάδα.

Εκτός από την προβολή των αγγελιών στις τρίτες χώρες, η WorkInGreece.io αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία εντοπισμού και πρόσληψης εργαζομένων από το Βιετνάμ. 

«Βρίσκονται σε εξέλιξη αιτήσεις 20 εταιρειών από τους κλάδους του τουρισμού, της γεωργίας, κτηνοτροφίας, βιομηχανίας και του κατασκευαστικού για πάνω από 100 εργαζόμενους. Το βασικό μέλημά μας είναι οι εργαζόμενοι, που θα έρθουν στην Ελλάδα να είναι σωστά αξιολογημένοι και να έχουν τα σωστά χαρακτηριστικά. Είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία το να βρεις συνεργάτες σε αυτές τις χώρες, για τους οποίους θα  είσαι σίγουρος ότι θα μπορέσουν να παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. 

Αυτή τη στιγμή έχουμε μία τέτοια συνεργασία στο Βιετνάμ και βρισκόμαστε σε συζητήσεις για να προχωρήσουμε σε ανάλογη συνεργασία και σε δεύτερη χώρα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι εργαζόμενοι που θα προτείνουμε να είναι κατάλληλοι για τις εργασίες που θα έρθουν να κάνουν στην Ελλάδα. 

Η πρώτη συνεργασία μας ξεκίνησε από το Βιετνάμ, γιατί η κυβέρνηση του Βιετνάμ έχει μία πολύ ξεκάθαρη πολιτική για την αποστολή εργαζομένων στην Ελλάδα. Επιπλέον, η πρεσβεία της Ελλάδας στο Βιετνάμ βοηθάει στις διαδικασίες ώστε να έρθουν οι σωστοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Στο Βιετνάμ υπάρχουν υψηλού επιπέδου εργαζόμενοι που τροφοδοτούν τις αγορές εργασίας σε πολλές χώρες της ΕΕ και της Ασίας. Είναι φιλήσυχοι, χαρούμενοι και εργατικοί άνθρωποι, με κρίσιμες δεξιότητες. Μπορούν να δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μία ελληνική επιχείρηση, όχι απλά να καλύψουν μία θέση.»

Το υπουργείο Εργασίας έχει ορίσει ότι φέτος μπορούν να εκδοθούν έως και 167.925 άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για εργασία στην Ελλάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία αφορά στον πρωτογενή τομέα και ακολουθούν κατασκευές, βιομηχανία, φιλοξενία και εστίαση. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απασχολούνται με τους ίδιους όρους εργασίας όπως και οι Έλληνες, ενώ στους εποχικά εργαζόμενους πρέπει ο εργοδότης να παρέχει και στέγη. 

Διαβάστε ακόμη

Hi-Tech έλεγχοι της εφορίας: Mε φορητές κάμερες, τάμπλετ και σκάνερ βγαίνουν περιπολία οι ελεγκτές

Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου το «μπρα ντε φερ» Viva – JP Morgan – Το χρονικό της αντιδικίας και οι αποστάσεις της fintech

Aραβική «άνοιξη» στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version