Από τη στιγμή που η πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία, η ανταπόκριση των επιχειρήσεων είναι μεγάλη ενώ μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο εξέφρασε τη βούληση του για δημιουργία χώρου φροντίδας βρεφών. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα έχουν ξεκινήσει για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών εντός 120 μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Ειδικότερα άνοιξε η ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων https://ChildCareUnits.yeka.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.
Αντικείμενο του προγράμματος -που έχει προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων- είναι η επιδότηση επιχειρήσεων με περισσότερους από 100 υπαλλήλους (μεσαίες) και περισσότερους από 250 υπαλλήλους (μεγάλες), συμπεριλαμβανομένων εμπορικών κέντρων, για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών εντός των κτιριακών τους εγκαταστάσεων. Οι λεπτομέρειες περιγράφονται στον Οδηγό του Προγράμματος (επισυνάπτεται)
Ειδκότερα, οι επιχειρήσεις ενισχύονται για τη διαμόρφωση των χώρων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και για την επιδότηση του μισθολογικού κόστους έως δυο βρεφονηπιοκόμων για τα πρώτα δυο έτη λειτουργίας των χώρων. Η λειτουργία των χώρων φροντίδας μετά το πέρας της χρηματοδότησης θα πρέπει να διατηρηθεί από τους δικαιούχους για τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο της διάρκειας της χρηματοδότησης, δηλαδή για τέσσερα χρόνια.
Οι δικαιούχοι θα λάβουν προκαταβολικά το 50% των δαπανών για την διαμόρφωση των χώρων και το υπόλοιπο 50% με την έναρξη λειτουργίας των χώρων. Στη συνέχεια κάθε έτος θα λαμβάνουν την επιδότηση του μισθολογικού κόστους των δύο βρεφονηπιοκόμων για τα πρώτα δύο έτη λειτουργίας. Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη ανέρχεται στα 150.000 ευρώ περίπου για καθεμία από τις μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 250 εργαζομένους που θα ενταχθούν στα πρόγραμμα και στις 107.000 ευρώ περίπου για καθεμία από τις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν από 100 έως 250 εργαζομένους.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο κύκλους εφαρμογής με τον πρώτο κύκλο να ξεκινάει τώρα (με τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης προς τις επιχειρήσεις), και τον δεύτερο κύκλο να «ανοίγει» αργότερα εντός του έτους. Εκτιμάται ότι συνολικά θα ενταχθούν 120 επιχειρήσεις, 70 μεγάλες και 50 μεσαίες και στους χώρους που θα δημιουργηθούν θα φιλοξενηθούν περίπου 2.500 βρέφη, ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών.
. Οι χώροι φροντίδας βρεφών μέσα στις επιχειρήσεις είναι μια πρακτική διαδεδομένη στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες που ενισχύει την ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας και στη οικογένεια και συμβάλλει στην ευημερία των εργαζομένων γονέων και των παιδιών τους.
Εάν ληφθεί υπόψη ότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις αναφέρονται ως ο κύριος λόγος μη συμμετοχής στην αγορά εργασίας από το 20% των «αδρανών» γυναικών ηλικίας κατηγορίας 25-49 ετών, η αύξηση της διαθεσιμότητας υπηρεσιών παιδικής φροντίδας θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης των γυναικών. Ακριβώς την ίδια στόχευση έχει και το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», που έχει ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά σε 61 Δήμους και βρίσκεται στη φάση της πιστοποίησης των νταντάδων ώστε στη συνέχεια να αναλάβουν καθήκοντα φροντίδας βρεφών στις οικογένειες που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Διαβάστε ακόμη
Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, μεγαλύτερο πλεόνασμα το 2023
Πάρης Κυριακόπουλος: Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Μοτοδυναμική
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ