search icon

Εργασιακά

Τηλεργασία: Τι δικαιούται ο εργαζόμενος από το σπίτι – Πότε πληρώνει ο εργοδότης ρεύμα και ενοίκιο

Aποζημίωση όχι μόνον για τον εξοπλισμό, αλλά και για κάποια πάγια τα έξοδα του σπιτιού θα δικαιούνται οι εργαζόμενοι με καθεστώς τηλεργασίας - Ποιες οι υποχρεώσεις εργαζόμενου-εργοδότη

Σύμφωνα με το επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο ο εργαζόμενος που θα συμφωνήσει εγγράφως με τον εργοδότη του κατά την πρόσληψη του ή κατά την τροποποίηση της σύμβασης εργασίας του, δικαιούται να λάβει μια επιδότηση, ένα ποσό, για τον εξοπλισμό (όπως ηλεκτρονικό υπολογιστή, καρέκλα γραφείου), αλλά και για τα πάγια έξοδα του σπιτιού, τα οποία μπορεί να είναι μέρος των εξόδων από τη σύνδεση για διαδίκτυο, από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ μπορεί να είναι και μέρος του ενοικίου.

Συνεπώς αποζημίωση όχι μόνον για τον εξοπλισμό (laptop κ.λπ.), αλλά ακόμη και για κάποια πάγια τα έξοδα του σπιτιού στα οποία μπορεί να περιλαμβάνεται και μέρος του ενοικίου, θα δικαιούνται οι εργαζόμενοι με καθεστώς τηλεργασίας.

Το προβλέπει στα «ψιλά γράμματα» το άρθρο 66 (παρ. 4) του εργασιακού νομοσχεδίου και μάλιστα η εν λόγω αναφορά συνοδεύεται και από τη θέσπιση νέων φοροαπαλλαγών για όλες τις επιχειρήσεις και εργοδότες, καθώς προβλέπεται ότι όλες οι δαπάνες που θα τους βαρύνουν για την τηλεργασία του προσωπικού τους θα είναι αφορολόγητες και εκπιπτόμενες από το φόρο εισοδήματος.

Το κόστος χρήσης του σπιτιού ως γραφείου -με όποιον τρόπο καθοριστεί– θα αποζημιώνεται εκτός του μισθού. Αυτό σημαίνει ότι θα καταβάλλεται ένα έξτρα ποσό μηνιαίως στον τηλεργαζόμενο που μπορεί να είναι ανάλογα με τα τετραγωνικά που χρησιμοποιεί στο σπίτι του για να εργάζεται. Για παράδειγμα, για χώρο εργασίας 30 τ.μ. με 5 ευρώ το τετραγωνικό να βγαίνει αποζημίωση 150 ευρώ το μήνα.

Σύνδεση μέσω Εργάνης για έλεγχο ωραρίων

Η τηλεργασία μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, αυτοτελώς ή σε συνδυασμό με απασχόληση στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.

Οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους συγκρίσιμους εργαζομένους εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης.

Ο εργοδότης ελέγχει την απόδοση του εργαζομένου κατά τρόπο που σέβεται την ιδιωτική του ζωή και είναι σύμφωνος με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η χρήση της κάμερας (web cam) για τον έλεγχο της απόδοσης του εργαζομένου απαγορεύεται.

Για τον έλεγχο των ωραρίων ο τηλεργαζόμενος θα συνδέεται με το σύστημα Εργάνη κατά την έναρξη της εργασίας και κατά τη λήξη. Η διασύνδεση θα γίνεται με κωδικούς πρόσβασης. Μετά τη λήξη του ωραρίου έχει δικαίωμα αποσύνδεσης, το οποίο συνίσταται στο να απέχει πλήρως από την παροχή εργασίας και να μην απαντά σε τηλεφωνήματα, μηνύματα e-mails ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία εκτός ωραρίου εργασίας. Απαγορεύεται δε κάθε δυσμενής διάκριση εις βάρος τηλεργαζομένου επειδή άσκησε το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Το ωράριο τηλεργασίας, καθώς και η αναλογία τηλεργασίας και εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη, δηλώνονται στο σύστημα «Εργάνη».

Με ειδικό διάταγμα ορίζεται η πρόσβαση της Επιθεώρησης Εργασίας και των λοιπών ελεγκτικών αρχών στα δεδομένα της επικοινωνίας της επιχείρησης και του εργαζομένου μέσω δικτύων τηλεφωνίας ή Διαδικτύου προκειμένου να ελέγχεται η τήρηση του ωραρίου εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας κατά την τηλεργασία. Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί για το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση που εισάγει το νομοσχέδιο.

Το δικαίωμα της αποσύνδεσης

Ο τηλεργαζόμενος έχει πλέον το δικαίωμα να απέχει πλήρως από την παροχή της εργασίας του και ιδίως να μην επικοινωνεί ψηφιακώς και να μην απαντά σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών του.

Μάλιστα, τα τεχνικά και οργανωτικά μέσα, που απαιτούνται για να εξασφαλίσουν την αποσύνδεση του τηλεργαζομένου από τα ψηφιακά εργαλεία επικοινωνίας και εργασίας αποτελούν υποχρεωτικούς όρους της σύμβασης εργασίας και συμφωνούνται μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας, καθορίζονται από τον εργοδότη και γνωστοποιούνται από αυτόν σε όλους τους εργαζόμενους. Παρόλα αυτά, δίνεται η δυνατότητα ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να μπορούν να συνάψουν και συμφωνία περί τηλε-ετοιμότητας, δηλαδή ένα χρονικό όριο πέραν του ωραρίου του εργαζόμενου που θα πρέπει ο εργαζόμενος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επιχειρήσεις εάν ζητηθούν.

Τα χρονικά όρια της τηλε-ετοιμότητας και οι προθεσμίες ανταπόκρισης του εργαζομένου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί.

Ποιες οι υποχρεώσεις του εργοδότη

Ο εργοδότης εντός οκτώ (8) ημερών από την έναρξη της τηλεργασίας, υποχρεούται να γνωστοποιήσει στον εργαζόμενο εγγράφως ακόμα και με αποστολή e-mail:

1) Τα λεπτομερή καθήκοντα του τηλεργαζομένου.

2) Το ωράριο εργασίας του τηλεργαζομένου και το δικαίωμα αποσύνδεσης

3) Την ανάλυση του πρόσθετου κόστους με το οποίο επιβαρύνεται περιοδικώς ο τηλεργαζόμενος απότην τηλεργασία, ιδίως το κόστος τηλεπικοινωνιών, του εξοπλισμού και της συντήρησής του.

4) Τον αναγκαίο για την παροχή τηλεργασίας εξοπλισμό, τον οποίο διαθέτει ο τηλεργαζόμενος ή του παρέχει ο εργοδότης, και τις διαδικασίες τεχνικής υποστήριξης, συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών του εξοπλισμού αυτού.

5) Οποιουσδήποτε περιορισμούς στη χρήση του εξοπλισμού ή εργαλείων πληροφορικής, όπως το διαδίκτυο, και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής τους.

6) Τους όρους υγιεινής και ασφάλειας της τηλεργασίας

7) Την υποχρέωση για προστασία των επαγγελματικών δεδομένων, καθώς και των προσωπικών δεδομένων του τηλεργαζομένου

Διαβάστε ακόμη:

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,3% η ύφεση στο 1o τρίμηνο – Αντεξε η οικονομία

Ποιες ρυθμίσεις υποχρεούνται να κάνουν οι τράπεζες στα επιχειρηματικά δάνεια

Δεξαμενόπλοια: Η κρίση… θυμίζει βαρέλι δίχως πάτο

Exit mobile version