Σε ισχύ βρίσκονται από τη Δευτέρα οι νέοι περιορισμοί κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, που στόχο έχουν να αναχαιτίσουν το νέο κύμα της υγειονομικής κρίσης.
Μεταξύ αυτών, υπάρχουν και μέτρα για τη μείωση του συνωστισμού στους χώρους εργασίας όπως το κυλιόμενο ωράριο αλλά και το μέτρο της τηλεργασίας η οποία παραμένει σε ισχύ.
Συγκεκριμένα για την τηλεργασία, στην τελευταία ΚΥΑ προβλέπεται πως ο αριθμός που απασχολούνται υπό αυτό το καθεστώς καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας, στο ποσοστό που έχει προσδιοριστεί με το πλάνο εργασιών κάθε υπηρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύος της.
Αυτό σημαίνει ότι δεν καθορίστηκε συγκεκριμένο ποσοστό εργαζομένων που θα συμπεριληφθούν στο μέτρο αλλά παραμένει ο κανόνας που προβλέπει το το άρθρο 67 του ν. 4808/2021 (Α’ 101), σύμφωνα με το οποίο το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη.
Πόσοι εργαζόμενοι είναι σε τηλεργασία στην Ελλάδα
Αν και μέχρι την άρση των lockdown ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων δούλευαν από το σπίτι – στην Αττική έφτασε και το 60% – πλέον ο αριθμός όσων εργάζονται από το σπίτι έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το OPEN στην Αττική σε σύνολο περίπου 2.5 εκατ. εργαζομένων σε τηλεργασία είναι μόνο οι 120.000. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ο αντίστοιχος αριθμός δεν ξεπερνά τους 14.000. Μάλιστα στην Πελοπόννησο, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας είναι μόλις 185 άτομα.
Παράλληλα σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, για τις ευπαθείς ομάδες που μέχρι την άρση των lockdown ήταν υποχρεωτική η τηλεργασία αναμένεται υπουργική απόφαση που να τους βάζει ξανά σε αυτό το καθεστώς σε μια περίοδο που τα κρούσματα έχουν εκτοξευτεί στη χώρα.
Πως υπολογίζεται η αποζημίωση για εξοπλισμό και τηλεπικοινωνία
Το υπουργείο Εργασίας καθόρισε την Τρίτη το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης που οφείλουν να καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους που απασχολούνται με τηλεργασία, για την κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών και της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας.
Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση το ελάχιστο ποσό που θα καταβάλλουν μηνιαίως οι εργοδότες στους τηλεργαζόμενους είναι:
- Για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας, 13 ευρώ.
- Για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών, 10 ευρώ.
- Για τη συντήρηση του εξοπλισμού, 5 ευρώ
Σημειώνεται ότι το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης για κάθε περίπτωση, καθορίστηκε με βάση σχετική ειδική έκθεση (μελέτη κόστους) του οίκου PWC, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Το καθεστώς της τηλεργασίας χρησιμοποιείται πλέον από μεγάλες επιχειρήσεις κυρίως παροχής υπηρεσιών και τεχνολογίας, τράπεζες αλλά και επιχειρήσεις με εμπορικές δραστηριότητες.
Πλέον πολύ λίγες επιχειρήσεις απασχολούν τηλεργαζόμενους, καθώς οι εμβολιασμοί έφεραν τους εργαζόμενους πίσω στο γραφείο. Σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφηκαν τον Αύγουστο του 2021, μόνο στο νομό Αττικής οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν εξ αποστάσεως έφτανε τις 122.082, ενώ σε ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα ο συνολικός ο αριθμός των τηλεργαζόμενων ανήλθε μόλις σε 14.002.
Πότε δεν καταβάλλεται η αποζημίωση
Σύμφωνα με την απόφαση, η αποζημίωση για το κόστος των επικοινωνιών δεν καταβάλλεται αν ο εργοδότης το καλύπτει απ’ ευθείας, μέσω χωριστής σύμβασης με τον πάροχο διαδικτύου – κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Αντίστοιχα, δεν καταβάλλεται η αποζημίωση για τη συντήρηση του εξοπλισμού αν οι συσκευές παρέχονται από τον εργοδότη.
Η απόφαση ορίζει επίσης ρητά ότι η αποζημίωση δεν επιτρέπεται να καταβάλλεται αντί αμοιβής του εργαζομένου, καθώς αποτελεί δαπάνη. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 67) «Οι σχετικές δαπάνες δεν αποτελούν αποδοχές, αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο ή τέλος ούτε οφείλονται επί αυτών ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη ή εργαζομένου».
Τέλος, προβλέπεται ότι αν η τηλεργασία παρασχεθεί για λιγότερες από 22 ημέρες ανά μήνα, τότε, θα καταβάλλεται στον εργαζόμενο το 1/22 των δαπανών ανά ημέρα τηλεργασίας.
Διαβάστε ακόμα:
SoftOne: Μία μετοχική – επενδυτική «dream team» με στόχο την εξωστρέφεια (pics)
ΚΙΝΑΛ: Ανακωχή για το μνημόσυνο της Γεννηματά – Οι υποψήφιοι για την αρχηγία σε ρυθμούς ντιμπέιτ