Ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, ενίσχυση των εισοδημάτων των μισθωτών και νέο σκηνικό στο ασφαλιστικό σύστημα φέρνει το 2022, χρονιά με θετικό πρόσημο στην οικονομία που αναμένεται να ανοίξει πολλές και καλοπληρωμένες νέες θέσεις εργασίας.

Οι βασικότερες αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι οι εξής:

1 Ψηφιακή κάρτα: η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας τοποθετείται στους πρώτους μήνες του νέου χρόνου, αρχής γενομένης από τα σούπερ μάρκετ, τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 50 άτομα. Οι φορείς των εργοδοτών έχουν ζητήσει οι διαδικασίες να είναι όσο το δυνατόν απλούστερες, ενώ ειδικά οι μεγάλες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ήδη ηλεκτρονική κάρτα εισόδου – εξόδου, τροποποίησης ωραρίου και υπερωριών των υπαλλήλων έχουν ζητήσει να διατηρηθούν οι ίδιες τεχνικές προδιαγραφές ώστε να μην αναγκαστούν να αλλάξουν εκ βάθρων τα συστήματα.

Η ψηφιακή κάρτα σε συνδυασμό με το ψηφιακό ωράριο στην πράξη θα λειτουργεί ως εξής: ο εργαζόμενος θα χτυπά την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙI» και με τον τρόπο αυτό θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του, κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, αν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη).

Μάλιστα η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα είναι διαθέσιμη και μέσω του κινητού τηλεφώνου ώστε να μπορεί να ελέγχει και ο εργαζόμενος την καταγραφή των υπερωριών του και τον τρόπο που τον έχει καταχωρήσει ο εργοδότης του (π.χ. πλήρως ή μερικώς απασχολούμενο).
Η ψηφιακή κάρτα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην τήρηση του ωραρίου του τηλεργαζόμενου αλλά και στη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθώς θα μπορούν να καταγράφονται online οι «κλειδωμένες» υπερωρίες τις οποίες ο εργοδότης οφείλει η να πληρώσει η να συμψηφίσει. νομοσχέδιο.

2 Το «Πρώτο Ενσημο»: το πρόγραμμα επιδότησης που θα ενεργοποιηθεί το 2022 αφορά 40.000 νέους από 18 έως 29 ετών οι οποίοι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, δεν έχουν στο ασφαλιστικό τους ιστορικό ούτε ένα ένσημο. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Στους νέους χωρίς ένσημα που θα προσληφθούν για πρώτη φορά εντός του 2022 θα καταβληθεί επίδομα 600 ευρώ για έξι μήνες, σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις,
Για παράδειγμα, νέος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2022 θα λάβει καθαρά 570 ευρώ τον μήνα συν 100 ευρώ από την επιδότηση του πρώτου ενσήμου, σύνολο 670 ευρώ. Το επίδομα θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος στον νεοπροσλαμβανόμενο για να το ξοδέψει όπως θέλει και είναι ανεξάρτητο από τον μισθό που θα καταβάλλει ο εργοδότης. Αντίστοιχα 600 ευρώ για 6 μήνες θα λάβουν και οι εργοδότες για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους.

Το «Πρώτο Ενσημο» αφορά και σε θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία ενώ σπουδάζουν. Στην περίπτωση αυτή, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ του ποσού, δηλαδή 300 ευρώ για τον εργοδότη και 300 για τον εργαζόμενο.

3 Πρόγραμμα 150.000 νέων θέσεων εργασίας: Το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας που επεκτάθηκε σε 150.000 θέσεις θα παραμείνει ανοιχτό έως ότου καλυφθούν οι θέσεις εντός του 2022. Το κράτος επιδοτεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών – εργαζομένων), για έξι μήνες, για προσλήψεις πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας. Σε περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιδότησής της και με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

4 Εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους: Από την 1/1/2022 καταργείται η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αποζημίωση των εργατοτεχνιτών, καθώς και τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας. Σήμερα, ένας εργατοτεχνίτης που αμείβεται με το κατώτατο ημερομίσθιο των 29 ευρώ, μετά από 10 χρόνια στον ίδιο εργοδότη δικαιούται αποζημίωση ύψους μόνο 2.030 ευρώ. Αντίθετα ένας υπάλληλος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ μετά από 10 χρόνια στον ίδιο εργοδότη θα λάβει διπλάσια αποζημίωση ύψους 4.550 ευρώ.

Τρία μέτρα που ενισχύουν τα εισοδήματα των μισθωτών

Εντός του 2022 το εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να ενισχυθεί λόγω της εφαρμογής – παράτασης τριών μέτρων τα οποία είναι:

1 Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1/1/2022, με προοπτική να υπάρξει και νέα αύξηση 2.5%-3% εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ετσι, ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 663 ευρώ, ενώ το κέρδος θα φτάσει έως 195 ευρώ τον μήνα αν συνυπολογιστούν και οι τριετίες στους έμπειρους υπαλλήλους.

2 Η διατήρηση και το 2022 της μείωσης εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες για εργοδότες και εργαζομένους. Μάλιστα, κατά το β’ εξάμηνο του 2022 προβλέπεται περαιτέρω μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας (0,50) για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου.
3 Η επέκταση για όλο το 2022 της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Το συνολικό κέρδος για τον εργαζόμενο από τη μείωση των εισφορών και των φόρων το νέο έτος ανέρχεται σε 160 ευρώ τον χρόνο για ένα εργαζόμενο με μεικτό μισθό 700 ευρώ, σε 355 ευρώ για μισθό 1.000 ευρώ, σε 389 ευρώ για μισθό 1.200 ευρώ και σε 691 ευρώ ανά έτος για μισθό 2.000 ευρώ.

Ειδικότερα για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό, το όφελος από ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα και την αύξηση του κατώτατου μισθού κυμαίνεται από 305 ευρώ έως 533 ευρώ ανά έτος.

Νέο επικουρικό σύστημα

Από την 1/1/2022 ανοίγει την «αυλαία» το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) που απευθύνεται σε νέους εργαζόμενους αλλά και σε ασφαλισμένους έως 35 ετών. Στο τέλος Φεβρουαρίου για πρώτη φορά οι εισφορές των νεοεισερχόμενων θα υποβληθούν μέσω των ΑΠΔ σε δύο διαφορετικούς κωδικούς ώστε να είναι διακριτή η διαφορά μεταξύ των εισφορών που κατευθύνονται προς τον ΕΦΚΑ και εκείνων που θα κατευθυνθούν προς το ΤΕΚΑ.

Οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας που θα ασφαλιστούν υποχρεωτικά στο νέο Ταμείο την επόμενη χρονιά υπολογίζονται σε 98.000 έως 100.000 άτομα. Σύμφωνα με το νέο σύστημα υιοθετείται βαθμιαία η λογική του «ατομικού κουμπαρά» για τον κάθε νέο που θα ενταχθεί στο ΤΕΚΑ. Δηλαδή οι εισφορές των νέων δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, αλλά θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι επικουρικές συντάξεις μπορούν να αυξηθούν έως και 68% σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα.

Διαβάστε ακόμα

Δέκα χρόνια ο Πρεμ Γουάτσα «δείχνει» την Ελλάδα (κι εμείς κοιτάμε το δάχτυλο)

Container vessels: Οι συμμαχίες των μεγάλων εταιρειών στη νέα πραγματικότητα του παγκόσμιου εμπορίου

Η «Όμικρον» σφυροκοπά τα χρηματιστήρια – Ισχυρές ρευστοποιήσεις στα ταμπλό