Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις γύρω από το καθεστώς εργασίας τεσσάρων ημερών την εβδομάδα, φαινόμενο που ευδοκιμεί στην Ευρώπη.
Ήδη η Βρετανία ξεκίνησε να δοκιμάζει το εν λόγω μοντέλο από τον Ιούνιο, με χρονικό περιθώριο εφαρμογής τους έξι μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απολαβές των εργαζόμενων θα παραμείνουν ίδιες, ενώ εκείνοι από την δική τους πλευρά θα διατηρήσουν τα υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας. Το μέτρο εφαρμόζεται επίσης σε Γερμανία και Βέλγιο.
Τετραήμερη εργασία: Το πείραμα στη Βρετανία
Το μοντέλο που βρίσκεται υπό συζήτηση στη Βρετανία αφορά την τετραήμερη απασχόληση υπό φυσιολογικές συνθήκες ωραρίου, μιλώντας με όρους Ελλάδος, τέσσερις ημέρες δουλειάς από οκτώ ώρες την καθεμία. Το μοντέλο αυτό δοκιμάζει η Βρετανία αλλά και πολλές άλλες χώρες, όπως η Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισπανία. Ζητούμενο της τετραήμερης εργασίας είναι να αποδειχθεί ότι αυξάνεται η παραγωγικότητα των εργαζόμενων.
Στη Βρετανία, το μοντέλο αυτό φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα. Σε 70 εταιρείες που έχουν 3.300 εργαζόμενους, αποδεικνύεται ότι αποδίδουν περισσότερο, με αποτέλεσμα εργοδότες και εργαζόμενοι να είναι εξίσου ευχαριστημένοι.
Τι ισχύει στην Ελλάδα
Χρειάζεται να διευκρινιστεί πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακριβώς το ίδιο πλαίσιο. Σύμφωνα με τον νόμο 4808 του 2021, που αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, μιλάμε αφενός για τετραήμερη εργασία, αφετέρου για υποχρεωτικά 40 ώρες δουλειάς μέσα σε αυτές τις μέρες, οπότε αυτομάτως πηγαίνουν μέχρι και δέκα ώρες οι ώρες εργασίας σε μία ημέρα, χωρίς αλλαγές στη σύμβαση.
Αυτό το μοντέλο, δεν είναι δυνατόν να επιτύχει σε όλες τις επιχειρήσεις και σε όλους κλάδους, διότι κάποιες πρέπει να εξυπηρετούν και την πέμπτη ημέρα πελάτες. Στην Αμερική, παραδείγματος χάρη, η τετραήμερη εργασία αν και δοκιμάστηκε, εγκαταλείφθηκε από πολλές επιχειρήσεις που βασίζονται στην εξυπηρέτηση πελατών.
Διαβάστε επίσης
Τα φασκελοκουκουλώματα της ΕΥΠ, το πατίνι του Τζώρτζη, ο Σωκράτης, η Σοφία και η Λουκία…
Goldman Sachs: Γιατί αυξάνει τον πήχη με τις τιμές – στόχους των ελληνικών τραπεζών
Συνεχίζεται το sell off στο πετρέλαιο – Κάτω των $90 η τιμή του βαρελιού