Στρεβλώσεις, οι οποίες δημιουργήθηκαν φέτος, με την εισαγωγή υποψηφίων μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων στις Στρατιωτικές σχολές, επιχειρεί να διορθώσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς η εφαρμογή της ΕΒΕ και στις συγκεκριμένες σχολές έγινε αιτία να παραμείνουν πολλές θέσεις κενές.
Το πρόβλημα ξεκίνησε από το 2021. Τότε ο υπουργός Αμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε ανακοινώσει ότι στη στρατηγική της κυβέρνησης εντάσσονται πρωτοβουλίες όπως η αύξηση των εισακτέων σύνολο των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών. Μάλιστα στόχος ήταν από το 2022 και για μία πενταετία, να εισάγονται στις παραγωγικές σχολές όλων των κλάδων 1335 σπουδαστές ετησίως, έναντι των 819 των τελευταίων ετών. Στη συνέχεια όμως ήρθε η εφαρμογή της ΕΒΕ και έτσι φέτος έμειναν δεκάδες κενές στις Στρατιωτικές σχολές οι οποίες όπως είναι γνωστό έχουν μεγάλη ζήτηση από την πλευρά της νεολαίας καθώς τις θεωρούν τον δρόμο προς μια σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.
Στις εξετάσεις του 2022 οι κενές θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές εξαιτίας της ΕΒΕ όχι μόνο σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021, αλλά και επεκτάθηκαν και στις υπόλοιπες Στρατιωτικές Σχολές.
Για την ακρίβεια, ήταν 197 έναντι 103 του 2021, αριθμός που αφορούσε μόνο τη Σχολή Ευέλπιδων. Λόγω της απουσίας επιλαχόντων οι θέσεις αυτές θα παραμείνουν κενές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΥΠΑΙΠΘ, έμειναν κενές:
- 139 από τις 226 θέσεις της Σχολής Ευελπίδων (ειδικότητα Όπλα)
- 42 από τις 197 θέσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού
- 16 από τις 41 της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων
Τα δεδομένα αυτά ώθησαν το ΥΠΑΙΠΘ να μειώσει τους Συντελεστές της ΕΒΕ στις Στρατιωτικές Σχολές ως εξής:
- Από 1,20 σε 1,00 για τη Σχολή Ευελπίδων
- Από 1,00 σε 0.9 στη ΣΜΥ
- Από 1,20 σε 0,9 στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
Με δεδομένα όλα αυτά τα ζητήματα τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικ. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε στη Βουλή, κατόπιν σχετικής ερωτήσεως Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το ΥΠΕΘΑ έχει ήδη δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες έτσι ώστε οι κενές θέσεις που προέκυψαν από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 να μεταφερθούν στο ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνακόλουθη αύξηση του αριθμού των εισακτέων από 1.335 σε 1.460.
Ο νέος αριθμός έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΥΠΕΘΑ στην πλατφόρμα προσλήψεων του ΥΠ. ΕΞ. και αναμένεται η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και η έκδοση σχετικής ΠΥΣ/2022.
Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε πως οι 197 κενές θέσεις που προέκυψαν για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος θα συνεκτιμηθούν με τις κενές θέσεις που τυχόν θα προκύψουν την έλλειψη επιλαχόντων και τις παραιτήσεις σπουδαστών και θα κατανεμηθούν κατά τα έτη 2023-2024 και 2024-2025.
Διαβάστε επίσης
Νταν Πένια: Ο «συμβουλάτορας» των κροίσων που έφτιαξε μια περιουσία 50 δισ. δολαρίων
Η βίλα στη νότια Λευκάδα που πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα