Ανεργοι 30-45 ετών, γυναίκες που στην πλειονότητά τους δούλευαν ως υπάλληλοι γραφείου, στις υπηρεσίες και το εμπόριο είναι κατά κύριο λόγο οι συμμετέχοντας στο πρόγραμμα αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Στόχος τους να κυνηγήσουν μια καλύτερη θέση στην αγορά εργασίας που προτιμά γνώστες του ηλεκτρονικού εμπορίου και του ψηφιακού μάρκετινγκ απ’ ό,τι)) απλούς υπαλλήλους.
Μέχρι τώρα έχουν υποβάλει αίτηση περισσότεροι από 125.000 πολίτες όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων εκπαίδευσης. Με την πιστοποίηση της κατάρτισης κάθε άνεργος θα λάβει επίδομα 1.000 ευρώ. Κάθε προσδοκία ξεπέρασε και η συμμετοχή στο πρόγραμμα κατάρτισης 150.000 εργαζομένων οι οποίοι με την πιστοποίηση των δεξιοτήτων τους θα πάρουν επίδομα 400 ευρώ.
«Η κατάρτιση είναι σημαντικό εργαλείο για την ελληνική αγορά εργασίας, αλλά δεν είναι πανάκεια», τονίζει ο διοικητής της Υπηρεσίας Σπύρος Πρωτοψάλτης σε συνέντευξή του. «Θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας για τη μείωση της ανεργίας και το 2023, ιστορική χρονιά για τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, καθώς θα υλοποιηθούν εμβληματικές δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και ταυτόχρονα θα εφαρμοστούν πλήρως όλες οι μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου “Δουλειές Ξανά”».
Σύμφωνα με την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των καταρτιζόμενων ανέργων, το 75% είναι γυναίκες και το 25% άνδρες, ενώ σχεδόν οι μισοί (47%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών. Το επίπεδο εκπαίδευσης διανέμεται σε ποσοστό 61% έως απόφοιτοι Λυκείου και 38% Μεταδευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, το 44% είναι κάτοικοι Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και ακολουθούν η Θεσσαλία και η Δυτική Ελλάδα με 12%. Πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι είναι επαγγελματίες και υπάλληλοι γραφείου (26% και 25% αντίστοιχα), ενώ το 22% προέρχεται από την παροχή υπηρεσιών και τις πωλήσεις.
Μέχρι στιγμής, το 80% των ανέργων έχει επιλέξει μαθήματα στις ψηφιακές δεξιότητες και το 20% στις πράσινες δεξιότητες. Η υψηλότερη συμμετοχή καταγράφεται στα μαθήματα για τις «Βασικές Ψηφιακές Δεξιότητες και Εφαρμογές Γραφείου» ενώ δεύτερη επιλογή αποτελούν τα μαθήματα για το «Ηλεκτρονικό Εμπόριο και Ψηφιακό Μάρκετινγκ» και ακολουθούν τα μαθήματα «Κυκλική Οικονομία», «Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας» και «Επιχειρηματικές Δεξιότητες για Εκμετάλλευση των Πράσινων Ευκαιριών».
Στα άτομα υποχρεωτικής εκπαίδευσης παρατηρείται μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης για κατάρτιση σε πράσινες δεξιότητες, με τις προτιμήσεις ανά ηλικιακή ομάδα να είναι ταυτόσημες για τα δύο φύλα και το ενδιαφέρον τους να αυξάνεται με την ηλικία.
– Πότε πιστεύετε ότι θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα, δηλαδή οι εν λόγω άνεργοι θα αρχίσουν να βρίσκουν θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι θα κυνηγήσουν την αναβάθμιση του πόστου τους;
Το πρόγραμμα 120.000 ανέργων έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης την άνοιξη και τότε θα έχουμε τα πρώτα απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα της κατάρτισης. Αντίστοιχα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αιτήσεων για το πρόγραμμα κατάρτισης 150.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, που επίσης έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης πριν από το καλοκαίρι και σύντομα θα ξεκινήσει η επιλογή μαθημάτων από τους ωφελούμενους. Χωρίς αμφιβολία, η κατάρτιση αποτελεί ένα απαραίτητο μέρος της λύσης του προβλήματος της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, όπου δυστυχώς η χώρα μας είναι ουραγός, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Δεξιοτήτων. Ομως δεν είναι πανάκεια. Συνεχίζουμε τις δράσεις για το 2023, όπως είναι το επίδομα εργασίας, οι 68.000 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας και η πρόσληψη 600 νέων εργασιακών συμβούλων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τα νέα ψηφιακά εργαλεία και οι συνεργασίες με παγκόσμιους κολοσσούς τεχνολογίας κ.λπ.
– Πότε θα αξιολογηθούν οι πάροχοι κατάρτισης με τα νέα αυστηρότερα κριτήρια;
Στα εν λόγω προγράμματα έχουν ήδη ενσωματωθεί οι μεταρρυθμίσεις της διασύνδεσης της πληρωμής με την πιστοποίηση, της προσθήκης ποιοτικών κριτηρίων για συμμετοχή στα μητρώα επιλέξιμων παρόχων, της εξωτερικής αξιολόγησης προγραμμάτων και της συμμετοχής των πανεπιστημίων της χώρας, και όλα αυτά για πρώτη φορά. Μετά τη λήξη των προγραμμάτων, θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία του νέου συστήματος αξιολόγησης των παρόχων κατάρτισης με βάση τις εκροές και συγκεκριμένα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας, όπως η επιτυχία στις εξετάσεις πιστοποίησης και ο βαθμός ικανοποίησης των καταρτιζόμενων, καθώς και για τους ανέργους η εύρεση θέσης εργασίας και για τους εργαζομένους ο βαθμός ικανοποίησης των εργοδοτών.
– Θα υπάρξει νέος κύκλος κατάρτισης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης;
Η ΔΥΠΑ έχει εξασφαλίσει περισσότερο από 1 δισ. ευρώ σε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο μέχρι το 2025 να έχουν καταρτιστεί συνολικά 500.000 συμπολίτες μας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης που έχει γίνει ποτέ, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, που αποτελεί το πιο σημαντικό κεφάλαιο της χώρας. Συνεπώς, φυσικά και θα τρέξουν νέες δράσεις και νέοι κύκλοι προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων.
Εκτός από τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες στην πορεία θα εντάξουμε πιο στοχευμένα προγράμματα, με έμφαση σε τομείς αιχμής και ειδικότητες υψηλής ζήτησης που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία τόσο σήμερα όσο και κοιτώντας στο μέλλον.
– Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της ΔΥΠΑ για το 2023;
Παρά την πολύ σημαντική μείωση της ανεργίας κατά 35% τα τελευταία τριάμισι χρόνια, από 17,5% σε 11,4%, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, και γι’ αυτό συνεχίζουμε να επενδύουμε σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ταχύτερη δυνατή επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.
Ο σχεδιασμός μας για τη νέα χρονιά επικεντρώνεται στην επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής, στην ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού, στην αποτελεσματικότερη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, στην αναβάθμιση των επαγγελματικών μας σχολών αλλά και των κτιριακών υποδομών της ΔΥΠΑ, και φυσικά στη νέα γενιά προγραμμάτων απασχόλησης, επιχειρηματικότητας και κατάρτισης.
Διαβάστε ακόμη
Γιατί οι «Big 4» επενδύουν στη δημιουργία εξειδικευμένων hubs στην επαρχία
Logistics: Οι νέες επενδύσεις φέρνουν νέα αύξηση σε ζήτηση και ενοίκια – Οι 5 προκλήσεις του κλάδου