Η «σιωπηρή παραίτηση» είναι μια νέα τάση. Η νέα γενιά των εργαζομένων αποφάσισε ότι δεν θέλει πια να ζει για να δουλεύει, αλλά απλά να δουλεύει για να ζει.
Κάνοντας το ελάχιστο απαιτητό και τίποτα παραπάνω, αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν πλέον περισσότερο χρόνο για φίλους, οικογένεια και προσωπικές αναζητήσεις. Ίσως ακόμα και μια δεύτερη δουλειά.
Πώς το κάνουν; Εκατοντάδες βίντεο στο TikTok και στο Twitter δίνουν όλες τις οδηγίες, σύμφωνα με τους LA Times.
Το Bloomberg, από την άλλη, εξετάζει εάν η σιωπηρή παραίτηση είναι καλή ιδέα, παραθέτοντας τα υπέρ και τα κατά.
Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής: Ο 24χρονος Zaid Khan, ο οποίος δημιούργησε ένα δημοφιλές βίντεο για τη σιωπηλή παραίτηση στο TikTok, είπε ότι άρχισε να ερευνά τη «μεταρρύθμιση της εργασίας» και το αντιεργατικό κίνημα στο Reddit r/AntiWork κατά τη διάρκεια του lockdown για τον Covid-19, όταν η δουλειά του άρχισε να «καταπίνει» τα πάντα.
«Συνειδητοποίησα ότι όσο περισσότερο και εάν δουλέψω, δεν πρόκειται να δω την ανταμοιβή που περιμένω», λέει ο Khan, που είναι προγραμματιστής λογισμικού και μουσικός. «Η υπερβολική εργασία μπορεί να σε φτάσει μόνο μέχρι ένα σημείο. Και όπως πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια, η ψυχική και σωματική υγεία είναι λιγότερο σημαντική από την παραγωγικότητα σε πολλά από αυτά τα δομημένα εταιρικά περιβάλλοντα».
Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Ben Granger, επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών εμπειρίας εργαζομένων στην εταιρεία ερευνών Qualtrics, η σιωπηρή παραίτηση μπορεί να είναι ένας τρόπος για την προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Αλλά το να μένεις σε μια κακή δουλειά και να κάνεις την μίνιμουμ προσπάθεια σημαίνει ότι χάνεις την ευκαιρία να εκπληρώσεις τους στόχους σου σε μία καλή δουλειά.
Όσο για τον Khan; Τελικά παραιτήθηκε πραγματικά και βρήκε μια δουλειά που σέβεται τα όρια της προσωπικής ζωής του.
Αγαπημένες ασχολίες: Ο Antrell Vining, 25 ετών, δουλεύει ως project manager στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Τα απογεύματα, δημιουργεί περιεχόμενο στα social media σχετικά με τη βιομηχανία της τεχνολογίας και την επαγγελματική ζωή των millennials και της Gen Z. Αφότου εγκατέλειψε την ιατρική σχολή για να ακολουθήσει μια καριέρα στην τεχνολογία, προσπαθεί για να βοηθήσει άλλους να κάνουν παρόμοιες αλλαγές σταδιοδρομίας.
Με σχεδόν 30.000 ακόλουθους στο TikTok, ο Vining κερδίζει χρήματα προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες καριέρας και βιογραφικού και μέσω συνεργασιών με εταιρείες. Για αυτόν, η σιωπηλή παραίτηση σημαίνει να θέτει όρια, ώστε να έχει τον χρόνο και την ενέργεια να συνεχίσει μία ασχολία που αγαπά.
Δεν είναι για όλους: Φυσικά, δεν αισθάνονται όλοι άνετα με την σιωπηρή παραίτηση. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να κρατήσουν τη δουλειά τους με κάθε κόστος – είτε πρόκειται για την ασφάλιση, τον σταθερό μισθό ή οποιοδήποτε άλλο από τα άλλα οφέλη που προσφέρει μια παραδοσιακή θέση εργασίας σε μια επιχείρηση. Το να βάλεις όλα αυτά σε κίνδυνο μπορεί να είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Ειδικά για ανθρώπους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στην αγορά εργασίας, όπως για παράδειγμα εάν ανήκουν σε κάποια μειονότητα στις ΗΠΑ.
Κίνδυνος ύφεσης: Η σιωπηρή παραίτηση έχει γίνει viral σε μια εποχή αβεβαιότητας στην αγορά εργασίας. Στις περισσότερες οικονομίες, οι εργαζόμενοι είχαν το τελευταίο διάστημα το πάνω χέρι, εν μέσω της αύξησης της απασχόλησης. Ωστόσο, μια επικείμενη ύφεση και οι απολύσεις που έχουν ήδη αρχίσει σε μεγάλες εταιρείες όπως η Apple, η Peloton και η Walmart δείχνουν ότι η ισορροπία δυνάμεων μπορεί να ανατραπεί.
Διαβάστε ακόμη
Εξοικονόμηση ενέργειας: Έρχονται τρία νέα προγράμματα στήριξης σε νοικοκυριά (vids)
Σούλα Λιάκου: Η άγνωστη ιστορία της κυρίας Cavo Tagoo
Graff Diamonds: Το απόλυτο success story του «βασιλιά των διαμαντιών»