search icon

Εργασιακά

Συντάξεις: Πώς θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας μετά το 2027

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν αύξηση του προσδόκιμου ζωής που όπως εκτιμούν οι ειδικοί θα φέρει αναπόφευκτα μετά το 2027 στο τραπέζι το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Το δημογραφικό και η γήρανση του πληθυσμού φέρνουν σταδιακά στο προσκήνιο αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η μελέτη της Αναλογιστικής Αρχής που εκπονείται κάθε τρία χρόνια (εν προκειμένω το 2027) θα αποτυπώσει, όπως δείχνουν τα στοιχεία, αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μετά το 2027.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα (νόμος του 2010), από την 1/1/2024 τα όρια ηλικίας θα ανακαθορίζονται ανά τριετία, με βάση πάντα το προσδόκιμο ζωής και με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών. Η αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που εκδίδεται κατά το τελευταίο έτος κάθε τριετούς περιόδου με βάση τους σχετικούς δείκτες που προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την Eurostat και αφορούν στην επόμενη περίοδο.

Από το 2010 έως το 2015 είχαμε αύξηση του προσδόκιμου ζωής (περίπου 7 έως 12 μήνες). Ωστόσο την περίοδο 2015-2020 δεν σημειώθηκε αντίστοιχη αύξηση. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας το προσδόκιμο ζωής έχει υποχωρήσει οπότε σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας δεν απαιτείται να ανοίξει συζήτηση για αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης νωρίτερα από το 2027.

Μάλιστα η Ελλάδα ήταν «προφυλαγμένη» καθώς μετά από την πίεση της τρόικας αυξήθηκαν κατά 2 έτη τα ηλικιακά όρια στα 67 και στα 62 από 1/1/2013 πολύ περισσότερο δηλαδή από εκείνη την αύξηση που θα προέκυπτε από την εφαρμογή του νόμου του 2010. Επιπλέον με το νόμο 4336/2015 (τρίτο μνημόνιο) αυξήθηκαν με βίαιο τρόπο και όλα τα ενδιάμεσα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Ένα ακόμα επιχείρημα για να μην ανοίξει η συζήτηση είναι ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης μαζί με τη Γαλλία (67 και 62 μετά τη μεταρρύθμιση Μακρόν) και την Ιταλία ( 67 και 64).

Ωστόσο τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν αύξηση του προσδόκιμου ζωής που όπως εκτιμούν οι ειδικοί θα φέρει αναπόφευκτα μετά το 2027 στο τραπέζι το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστούν δύο σενάρια στο πρότυπο των ευρωπαϊκών χωρών που ακολουθούν το ίδιο σύστημα σύνδεσης του προσδόκιμου ζωής με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Τα όρια μπορεί να αυξάνονται λίγο, έναν έως τρεις μήνες ετησίως ώστε να μην γίνεται αισθητή η επιβάρυνση.
Η πολιτεία θα περιμένει ώστε το προσδόκιμο ζωής να αυξηθεί κατά ένα έτος στρογγυλό, ώστε να αυξηθούν αντίστοιχα και τα όρια.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Eurostat η Ελλάδα, που το τρέχον έτος έχει γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 67 και τα 62 για πρόωρη συνταξιοδότηση, το 2030 θα πρέπει να το αυξήσει κατά ενάμισι έτος στα 68,5 και για την πρόωρη συνταξιοδότηση κατά ένα έτος και τρεις μήνες στα 63,5. Μάλιστα για τις γυναίκες λόγω του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής, υποδεικνύει αύξηση του ορίου ηλικίας το 2030 κατά ένα μήνα περισσότερο, στα 68,6 και στα 63,6 για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Οι δημογραφικές προβολές δείχνουν ότι το 2050 το γενικό όριο ηλικίας στη χώρα μας θα πρέπει να φτάσει στα 70,5 έτη και με πρόωρη σύνταξη στα 65,5 ενώ το 2070 τα όρια ηλικίας θα πρέπει να αγγίξουν τα 72,5 και με πρόωρη σύνταξη τα 67,5.

Διαβάστε ακόμη: 

Περιθώριο για αυξήσεις των μισθών έως 4,5% το 2024  

Λούσι Κραχούλκοβα (Lime) Τα πράσινα πατίνια επιστρέφουν στην Ελλάδα 

Γιατί τα family offices διαφοροποιούν τις επενδύσεις τους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version