Σημαντικές αλλαγές στις συντάξεις φέρνει το νέο έτος και ιδιαίτερα για τους παλαιούς ασφαλισμένους πριν το 1993. Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, οι ηλικίες και οι επιλογές για μειωμένη ή πλήρη σύνταξη επηρεάζουν πολλές κατηγορίες εργαζομένων σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ και Τράπεζες.
Για να εξασφαλίσουν οι ασφαλισμένοι την έξοδό τους, χρειάζεται να γνωρίζουν τα νέα όρια ηλικίας και τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.
Το 2025 θα αποτελέσει μια καθοριστική χρονιά για πολλούς παλαιούς ασφαλισμένους που βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης.
Όρια ηλικίας για παλαιούς ασφαλισμένους
Το νέο πλαίσιο συνταξιοδότησης δίνει την ευκαιρία στους ασφαλισμένους προ του 1993 να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικίες που κυμαίνονται από 58,5 έως 62 ετών, ανάλογα με την κατηγορία και τα έτη ασφάλισης. Στον ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ) αλλά και στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, οι ασφαλισμένοι με ανήλικα παιδιά, όπως και οι επαγγελματίες που έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης, μπορούν να αξιοποιήσουν ειδικές ρυθμίσεις που ευνοούν την ταχύτερη συνταξιοδότηση. Ωστόσο, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η πρόβλεψη είναι πιο αυστηρή, απαιτώντας 40 έτη πληρωμένων εισφορών για σύνταξη στα 62.
Γυναίκες με ανήλικο τέκνο
Μία από τις σημαντικότερες κατηγορίες είναι οι γυναίκες που είχαν ανήλικο τέκνο και συμπλήρωσαν 5.500 ημέρες ασφάλισης έως το 2010. Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, αυτές οι ασφαλισμένες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 61 ετών εάν δεν έχουν ήδη βγει με μειωμένη σύνταξη. Οι γυναίκες αυτές έχουν τη δυνατότητα για πλήρη σύνταξη, αρκεί να έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις μέχρι το 2018.
Όσες μητέρες δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έτη νωρίτερα, αλλά είχαν ανήλικο τέκνο το 2011 και το 2012, μπορούν επίσης να βγουν με μειωμένη σύνταξη. Για αυτές, το όριο ηλικίας είναι τα 58,5 έτη, τα οποία συμπληρώνουν έως το 2025.
Για ελεύθερους επαγγελματίες
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι διαφορετικές. Η σύνταξη στα 62 προϋποθέτει τη συμπλήρωση 40 χρόνων ασφάλισης. Όσοι δεν έχουν αυτόν τον αριθμό ετών πληρωμένων εισφορών, αλλά λιγότερα, όπως 30 χρόνια, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα 67 για πλήρη σύνταξη. Σημαντικό είναι ότι, όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση σε διάφορα ταμεία (π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ), μπορούν να αποχωρήσουν στα 62 με μειωμένη σύνταξη, εφόσον έχουν ενεργό ασφαλιστικό δεσμό τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η δυνατότητα διαδοχικής ασφάλισης προσφέρει μια πιο ευέλικτη λύση για όσους έχουν εργαστεί σε διαφορετικούς τομείς ή κλάδους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πλήρης σύνταξη καθυστερεί, αλλά η μειωμένη σύνταξη μπορεί να αποτελεί μια πιο προσιτή επιλογή για νωρίτερη έξοδο από την αγορά εργασίας.
Πλήρης και μειωμένη σύνταξη
Η επιλογή μεταξύ πλήρους και μειωμένης σύνταξης αποτελεί κρίσιμη απόφαση για κάθε ασφαλισμένο. Η πλήρης σύνταξη δίνει το δικαίωμα στον ασφαλισμένο να λάβει το σύνολο της σύνταξης που του αντιστοιχεί, με βάση τις εισφορές του και τα έτη ασφάλισης. Αντίθετα, η μειωμένη σύνταξη σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα λάβει ένα μικρότερο ποσοστό της σύνταξής του, ανάλογα με την ηλικία που αποχωρεί και τον αριθμό των ετών που του υπολείπονται για πλήρη σύνταξη.
Οι μειώσεις στην περίπτωση μειωμένης σύνταξης είναι συνήθως γύρω στο 6% για κάθε έτος που υπολείπεται του ορίου πλήρους σύνταξης. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που αποχωρεί με μειωμένη σύνταξη στα 58,5 αντί για τα 62, θα λάβει περίπου 12% μικρότερη σύνταξη από την πλήρη.
Σύνταξη από 58,5 ως 62 ετών
Οι κατηγορίες που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από 58,5 ως 62 ετών περιλαμβάνουν:
- Γυναίκες που είχαν ανήλικο τέκνο και συμπλήρωσαν τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης έως το 2012.
- Ασφαλισμένοι με 40 χρόνια ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα.
- Επαγγελματίες με διαδοχική ασφάλιση που πληρούν τις προϋποθέσεις για μειωμένη σύνταξη.
- Η κατηγορία των παλαιών ασφαλισμένων προ του 1993 έχει ακόμα κάποια οφέλη, κυρίως όσον αφορά την πρόωρη αποχώρηση από την εργασία, αλλά αυτές οι ευκαιρίες μειώνονται όσο πλησιάζει το 2025. Για να αξιοποιήσει κάποιος τα οφέλη του παλιού καθεστώτος, είναι σημαντικό να ενημερωθεί εγκαίρως για τις προϋποθέσεις.
Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι συντάξεις για περισσότερους από δύο εκατομμύρια συνταξιούχους, με την αύξηση να εκτιμάται πως θα κυμανθεί μεταξύ 2,2% και 2,5%, με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Πρόκειται για αυξήσεις που θα αρχίσουν να φαίνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ήδη από αυτό τον Δεκέμβριο, όταν και θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου.
Μάλιστα, στην περίπτωση που η αύξηση θα ανέλθει στο 2,5%, τότε η εθνική σύνταξη από 426,17 ευρώ θα φτάσει τα 436,8 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Είστε πραγματικά καλοί στη δουλειά σας; 3 τρόποι για να το διαπιστώσετε
Nvidia: Ρεκόρ για τη μετοχή της – Μια ανάσα από την Apple σε χρηματιστηριακή αξία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα