search icon

Εργασιακά

Συνέντευξη για νέα δουλειά; Αυτό είναι το πιο κοινό λάθος που πρέπει να αποφύγετε

Τι είναι το «Ηalo Εffect» ή «φαινόμενο του φωτοστέφανου» που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος επιλογή επειδή δεν έγιναν οι σωστές ερωτήσεις

Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι «καυτή» παρά τους φόβους για ύφεση και όσοι αναζητούν εργασία συνεχίζουν να δείχνουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να αναλάβουν καλύτερες θέσεις.

Πώς όμως επιλέγει κάποιος υποψήφιος από τις πολλές προσφορές που λαμβάνει;»

Το «πιθανότερο λάθος» που θα έκαναν στην συνέντευξη είναι να επιτρέψουν η απόφασή τους να επηρεαστεί από μια αλληλεπίδραση.

Αυτό είναι επίσης γνωστό το «φαινόμενο φωτοστέφανου».

Το φαινόμενο του φωτοστέφανου, ή αλλιώς «Ηalo Εffect», δεν είναι κάτι καινούργιο: Πρόκειται για το φαινόμενο που εξηγεί το «γιατί όταν συμπαθήσουμε κάποιον με την πρώτη ματιά, πιστεύουμε ότι εφόσον είναι καλός στο Α θα είναι καλός επίσης και στο Β, το Γ και το Δ».

Πολύ συχνά, λοιπόν όταν οι άνθρωποι δεν ταιριάζουν σε μια δουλειά, είναι όχι επειδή δεν έκαναν σωστά την εργασία τους… αλλά επειδή δεν έκαναν τις σωστές ερωτήσεις

Για παράδειγμα, εάν η πρώτη αλληλεπίδραση ενός υποψηφίου για εργασία με έναν εκπρόσωπο της εταιρείας – που είναι συνήθως υπεύθυνος προσλήψεων – είναι θετική, οι ερωτήσεις που θα κάνει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα στηρίξουν αυτήν την αρχική κρίση.

«Σε όλες τις ερωτήσεις που κάνετε, θα βρείτε τις απαντήσεις ικανοποιητικές και θα κάνετε μόνο ερωτήσεις που επιβεβαιώνουν την αρχική θετική σας εντύπωση», πρόσθεσε.

«Δεν θα κάνετε τις δύσκολες ερωτήσεις… που θα λάβετε πραγματικά τις απαντήσεις που θα σας έκαναν να σκεφτείτε.. Ίσως τελικά να μην είναι τόσο καλή εταιρεία».

Συνεπώς, πώς μπορείτε να αποφύγετε να επιλέξετε λάθος δουλειά;

1. Κάντε τις ίδιες ερωτήσεις

Για να ξεπεράσετε το φαινόμενο του φωτοστέφανου, θα πρέπει να «αναγκάσετε τον εαυτό σας να κάνει» σε κάθε εταιρεία το ίδιο σύνολο ερωτήσεων.

2. Κάντε την έρευνά σας

Είναι «καλή πρακτική» για όλους να έχουν μια λίστα ελέγχου ερωτήσεων ή κριτηρίων που θα ήθελαν να πληροί η εταιρεία.

«Ρωτήστε τον εαυτό σας, τι θα μπορούσε να κάνει αυτό το άτομο πριν αναλάβει τη δουλειά που θα του έδινε τις πληροφορίες που χρειάζονταν για να πάρει τη σωστή απόφαση; Ποια είναι η κόκκινη σημαία που έπρεπε να δουν αλλά δεν έψαξαν;»

3. Είναι ευχαριστημένοι οι πιθανοί συνάδελφοί σας;

Εκτός από το να μιλάς με τους φίλους σου, ίσως αξίζει να μιλήσεις και με τους πιθανούς συναδέλφους σου.

«Μπορεί να νομίζετε ότι έχετε πάρει πολλές πληροφορίες… αλλά στο εσωτερικό, έχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες από εσάς».

Πρόσθεσε ότι οι υποψήφιοι μπορεί να αγνοούν τις κόκκινες σημαίες, νομίζοντας ότι είναι «διαφορετικοί» ή «μοναδικοί».

4. Μάθετε τι έχει σημασία για εσάς

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα άτομα που αναζητούν εργασία δεν ταιριάζουν με τις θέσεις εργασίας είναι ότι «δεν ξέρουν πραγματικά τι έχει σημασία για αυτούς».

«Δεν ξέρετε πραγματικά ποιος είστε μέχρι να βιώσετε να είστε πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις».

Διαβάστε ακόμη:

Parostec: Από τις πολυτελείς βίλες στις Κυκλάδες, στο ιστορικό πρώην κτίριο του ΔΟΛ (pics)

Ηλεκτρικό ρεύμα: Το φυσικό αέριο σπρώχνει τις ευρωπαϊκές τιμές σε νέα υψηλά (πίνακας)

Στα ύψη η ζήτηση από Γερμανούς για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα (pic + πίνακας)

Exit mobile version