search icon

Εργασιακά

Σε ποιες χώρες οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να αγνοούν τα αφεντικά τους

Ολοένα και περισσότερες χώρες υιοθετούν το «δικαίωμα αποσύνδεσης» από την εργασία προάγοντας την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Η Αυστραλία προστέθηκε πρόσφατα στη λίστα των χωρών που δίνουν στους εργαζομένους το δικαίωμα να… αδιαφορούν πλήρως για εργασιακά ζητήματα μετά το πέρας του ωραρίου τους. Πρόκειται για ένα μέτρο, που έχει, ήδη, υιοθετηθεί από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και στοχεύει στην προώθηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Νέα νομοθεσία στην Αυστραλία

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία στην Αυστραλία, η οποία τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα, οι εργοδότες δεν μπορούν να επιβάλλουν ποινές στους εργαζομένους, επειδή δεν απαντούν σε τηλεφωνικές κλήσεις ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκτός ωραρίου. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ οι εργοδότες και οι πελάτες μπορούν να επικοινωνούν με το προσωπικό τους αφού σχολάσουν, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον το δικαίωμα να αρνούνται να απαντήσουν – εκτός κι αν η απάντηση θεωρείται «εύλογη».

Η φύση της απάντησης σε τέτοιες περιπτώσεις θα αξιολογείται από την επιτροπή δίκαιης εργασίας της Αυστραλίας, η οποία θα εξετάζει παράγοντες, όπως ο ρόλος του εργαζομένου, το επίπεδο ευθύνης του, καθώς και ο τρόπος και η χρονική στιγμή της επικοινωνίας.

Ο υπουργός Απασχόλησης και Εργασιακών Σχέσεων της Αυστραλίας, Murray Watt, δήλωσε ότι, «οι νέοι νόμοι θα παρέχουν στους εργαζόμενους μεγαλύτερη προστασία όσον αφορά στις συνθήκες εργασίας, την ασφάλεια της θέσης εργασίας και την ικανότητά τους να συνδυάζουν την εργασία με την προσωπική τους ζωή».

Το δικαίωμα αποσύνδεσης σε άλλες χώρες

Αρκετές άλλες χώρες έχουν, ήδη, υιοθετήσει παρόμοιες πολιτικές. Σύμφωνα με το CNCB, στη Γαλλία, από το 2017, το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» προστατεύει τους εργαζόμενους από την ανάγκη να απαντούν σε ηλεκτρονικά μηνύματα εκτός των ωρών εργασίας. Οι εταιρείες με 50 ή περισσότερους εργαζόμενους υποχρεούνται να διαπραγματεύονται με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για να καθορίσουν τους όρους της ψηφιακής επικοινωνίας εκτός ωραρίου. Μη συμμόρφωση με τους κανόνες μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 1% της συνολικής αποζημίωσης του εργαζομένου.

Στο Βέλγιο, από το 2022, οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να αγνοούν τα μηνύματα που σχετίζονται με την εργασία τους μετά το πέρας του ωραρίου. Η νομοθεσία αυτή, που αρχικά ίσχυε μόνο για δημόσιους υπαλλήλους, έχει πλέον επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα για εταιρείες με 20 ή περισσότερους εργαζόμενους. Επίσης, οι εργαζόμενοι στο Βέλγιο έχουν το δικαίωμα να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

Στην Πορτογαλία, οι εργοδότες απαγορεύεται να επικοινωνούν με τους εργαζόμενους μετά πέρας του ωραρίου, προστατεύοντας έτσι το «δικαίωμα στην ανάπαυση». Οι εργαζόμενοι δικαιούνται τουλάχιστον 11 συνεχόμενες ώρες «νυχτερινής ξεκούρασης», κατά τη διάρκεια των οποίων δεν πρέπει να ενοχλούνται εκτός αν υπάρχει επείγον ζήτημα.

Στην Ισπανία, το δικαίωμα αποσύνδεσης από την εργασία ισχύει για τις ψηφιακές επικοινωνίες εκτός του καθιερωμένου ωραρίου, ενισχύοντας την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Το εθνικό ινστιτούτο για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία της χώρας έχει ξεκινήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την πρωτοβουλία αυτή.

Η Ιρλανδία έχει επίσης υιοθετήσει έναν κώδικα πρακτικής για το δικαίωμα στην αποσύνδεση από το γραφείο εκτός ωραρίου εργασίας. Ο κώδικας αυτός καλύπτει όλους τους τρόπους απασχόλησης, από την εξ αποστάσεως εργασία μέχρι και τις σταθερές θέσεις εργασίας, και υποχρεώνει τους εργοδότες να σέβονται το δικαίωμα των εργαζομένων να αποσυνδέονται.

Στην Ιταλία, η νομοθεσία εφαρμόζεται κυρίως στην εξ αποστάσεως εργασία και απαιτεί κάθε συμφωνία τηλεργασίας να καθορίζει τις περιόδους ανάπαυσης και τα μέτρα που απαιτούνται για την πλήρη αποσύνδεση των εργαζομένων από τις επαγγελματικές συσκευές.

Στο μεταξύ και το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει επίσης, την υιοθέτηση παρόμοιων πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ένωση επαγγελματιών Prospect, σχεδόν το 60% των εργαζομένων υποστηρίζει το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Παρόλο που το συγκεκριμένο δικαίωμα δεν κατοχυρώνεται επισήμως, η νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπει ότι η εβδομαδιαία εργασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες κατά μέσο όρο σε διάστημα 17 εβδομάδων.

Διαβάστε ακόμη

Τα σενάρια για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Debate με ανοιχτά μικρόφωνα σε όλη τη διάρκειά του ζήτησε από τον Τραμπ η Καμάλα Χάρις

Οι προμηθευτές μόδας είναι το νέο «it» επάγγελμα – Το success story της πιο διάσημης guru ειδών πολυτελείας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version