search icon

Εργασιακά

Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα οι μισθοί των κούριερ είναι πολύ χαμηλοί

Στη Γερμανία οι κούριερ κερδίζουν 20% λιγότερα από εργαζόμενους σε άλλους τομείς

Το αργότερο τέλη Νοεμβρίου περισσότερα από 11 εκατομμύρια δέματα θα μεταφέρονται καθημερινά σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια, λόγω εορταστικής περιόδου, εκτιμά o πανευρωπαϊκά κορυφαίος πάροχος μεταφοράς δεμάτων DHL. Πρόκειται για σχεδόν τον διπλάσιο αριθμό δεμάτων από τα 6,2 εκατομμύρια που μεταφέρονται κάθε μέρα σε περιόδους εκτός γιορτών.

Για μια ακόμα φορά οι διανομείς θα επωμισθούν, στην κυριολεξία, το βάρος μεταφοράς πακέτων μέχρι την πόρτα του σπιτιού μας είτε βρίσκεται στο δεύτερο όροφο είτε στον πέμπτο, τη στιγμή μάλιστα που θεωρούνται ιδιαίτερα κακοπληρωμένοι για αυτή τη σκληρή σωματική εργασία.

Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες όπως DHL, Hermes, UPS, DPD, GLS, Fedex & Co κερδίζουν σημαντικά λιγότερα χρήματα από συναδέλφους τους σε άλλους τομείς της οικονομίας. Οι διανομείς δεμάτων πλήρους απασχόλησης, λαμβάνουν μέσο μεικτό μισθό 2.719 ευρώ. «Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα μεταφοράς δεμάτων βγάζουν κατά μέσο όρο 20% λιγότερα από αντίστοιχους εργαζόμενους στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας», αναφέρει η γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Καθεστώς εκμετάλλευσης;

Από το κέντρο διανομής της DHL στην Κολωνία τα πακέτα μεταφέρονται στα οχήματα και διανέμονται στην περιφέρεια της πόλης  Εικόνα: Rolf Vennenbernd/dpa/picture alliance

Ορισμένοι στη Γερμανία κάνουν λόγο για καθεστώς εκμετάλλευσης στον τομέα διανομής δεμάτων, επειδή εταιρίες, όπως η Amazon ή η Hermes συνεργάζονται με υπεργολάβους, στους οποίους συχνά δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Από τους μεγάλους παρόχους μεταφοράς δεμάτων μόνο η DHL απασχολεί η ίδια την πλειονότητα των διανομέων, εφαρμόζοντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Και σαν μην έφθανε αυτό, οι διανομείς εργάζονται συχνά με συμβόλαια ορισμένου χρόνου, μερικής ή προσωρινής απασχόλησης. Σύμφωνα με την γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία υπό αυτό το καθεστώς εργάζεται σχεδόν το 29% των εργαζομένων. Σε άλλους τομείς της οικονομίας, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 19%. Την ίδια στιγμή, σχεδόν το 60% των διανομέων εργάζεται και τα Σαββατοκύριακα ενώ σε άλλους τομείς, το ποσοστό κυμαίνεται περίπου στο 50%.

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle

Exit mobile version