search icon

Εργασιακά

Remote workers: Σε ποια θέση βρίσκεται διεθνώς η Αθήνα (tweet)

Τι κατέγραψε η έρευνα της παγκόσμιας πλατφόρμας ανθρώπινου δυναμικού (HR) Workmotion

Η ερώτηση είναι η εξής: Είναι η Αθήνα ελκυστικός προορισμός για όσους δουλεύουν εξ αποστάσεως, δηλαδή για τους remote workers; Η απάντηση είναι ένα εμφατικό «ναι» αφού, σύμφωνα με έρευνα της παγκόσμιας πλατφόρμας ανθρώπινου δυναμικού (HR) Workmotion, η οποία αξιολογεί τις πόλεις που είναι πιο προσβάσιμες και πιο ελκυστικές στους remote workers, η Αθήνα συγκαταλέγεται μεταξύ των 20 κορυφαίων (top 20) πόλεων παγκοσμίως.

Όπως έγραψε το CNBC, η ελληνική πρωτεύουσα καταλαμβάνει τη 17η θέση, σε σύνολο 85 χωρών παγκοσμίως, μετά τη Βουδαπέστη (15η) και το Οσλο (16η) και πριν το Ουέλινγκτον στη Νέα Ζηλανδία (18η) και την Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη (19η). Την κορυφή της λίστας καταλαμβάνει η Βαρκελώνη, ενώ έπονται το Ντουμπάι, η Πράγα, η Μαδρίτη και η Μελβούρνη, η οποία «κλείνει» τη χρυσή πεντάδα.

Η έρευνα εξετάζει μια σειρά από δείκτες όπως: η ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και θεώρησης εισόδου (remote working visa) για όσους εργαζόμενους δουλεύουν εξ αποστάσεως με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι υποδομές (συνεργατικοί χώροι, ταχύτητα Ιντερνετ, εξυπηρέτηση δημόσιων υπηρεσιών κ.λπ.), η ασφάλεια που παρέχει η εκάστοτε πόλη, η πρόσβαση στο σύστημα υγείας, διαθεσιμότητα ακινήτων, μέσα μεταφοράς, φορολογία και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, τα ενοίκια για την εύρεση διαμερίσματος αλλά και το κόστος κάλυψης βασικών αναγκών (τρόφιμα, κόστος ενέργειας κ.λπ.).

Σύμφωνα με την έρευνα «The cities best facilitating remote work: Workcation 2023», η Αθήνα εξελίσσεται σε ένα hotspot για όσους –από την εποχή της πανδημίας– αναζητούν προορισμούς που συνδυάζουν την εξ αποστάσεως εργασία με διακοπές (workcation), δείχνοντας έτοιμοι να εξερευνήσουν το μέρος της υφηλίου που επιλέγουν να μείνουν. Στα «ατού» της Αθήνας περιλαμβάνονται η εμπειρία του επισκέπτη στην πρωτεύουσα, δηλαδή ο τρόπος ζωής (αξιοθέατα, νυχτερινή διασκέδαση κ.λπ.) που αυτή προσφέρει, η πρόσβαση στο σύστημα υγείας, ενώ –παρά τα σημαντικά προβλήματα σε ό,τι αφορά τη στάθμευση, την κίνηση στους δρόμους καθώς και τον γερασμένο στόλο των λεωφορείων– ψηλά σκοράρει η Αθήνα στον δείκτη που μετράει την ποιότητα και το κόστος των μεταφορών.

Θετικά έχει συμβάλει η θέσπιση της digital nomad visa, η οποία εγκαινιάστηκε το 2021, ενώ ψηλά αξιολογείται η πρωτεύουσα και ως προς το κόστος εύρεσης κατοικίας αλλά και κάλυψης βασικών ειδών ανάγκης. Ενδεικτικά, η έρευνα καταλήγει πως το κόστος ενοικίασης είναι –συγκριτικά με άλλες χώρες– προσιτό για τους remote workers, γεγονός που κατατάσσει την Αθήνα στην 22η θέση μεταξύ 85 πόλεων παγκοσμίως.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με το CNBC, η πόλη αναρριχάται στην 20ή θέση, σε ό,τι αφορά το κόστος κάλυψης βασικών ειδών (food basket affordability).

Φυσικά, στη σχετική λίστα συγκαταλέγονται πόλεις με πολύ πιο ακριβό και υψηλό κόστος ζωής, όπως το Σαν Φρανσίσκο, η Μελβούρνη κ.ά. Μεγάλο «αγκάθι» για τους remote workers που κοιτάζουν την Αθήνα, παραμένει η φορολογία αλλά και οι κοινωνικές εισφορές, με την ελληνική πρωτεύουσα να καταλαμβάνει στον δείκτη αυτό (income tax) την 63η θέση, ακολουθούμενη από το Παρίσι, την Τουλούζη, τη Νάντη αλλά και τη Μαδρίτη (67η). Φιλικότερο για τους remote workers είναι το φορολογικό περιβάλλον στο Ντουμπάι (1η), στο Χονγκ Κονγκ (2η), στη Σιγκαπούρη (3η), στο Κέιπ Τάουν (4η) και στο Ταλίν στην Εσθονία (5η), ενώ λιγότερο ελκυστική είναι η φορολογία στις Βρυξέλλες (85η), στο Γκέτεμποργκ (84η) αλλά και στην Κοπεγχάγη (83η).

Διαβάστε ακόμη

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι μπορούν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια – Παραδείγματα

Φρένο στα σχέδια Νετανιάχου για έλεγχο της Γάζας βάζουν οι ΗΠΑ

Λίρα Μπαχαρικά: «Τέλος εποχής» με πλειστηριασμό για το ακίνητο της Παλλήνης (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version