Μετά την πανδημία, η επιθυμία των εργαζομένων για εργασία εξ αποστάσεως αυξήθηκε ραγδαίως. Πολλοί άνθρωποι αναζητούν μια διέξοδο για να συνδυάσουν το ταξίδι με την εργασία.
Άλλωστε, η τάση του bleasure (business and pleasure) εξαπλώνεται ραγδαία.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, το VisaGuide.World, ο γνωστός δωρεάν διαδικτυακός οδηγός πληροφοριών για βίζες παγκοσμίως, δημοσίευσε μια λίστα με τις κορυφαίες χώρες για τους ψηφιακούς νομάδες το 2024.
Τα κριτήρια που καθόρισαν την επιλογή βασίζονται σε παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής ενός ψηφιακού νομά. Στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ισπανία, η Αργεντινή και η Ρουμανία.
Μεταξύ άλλων, οι παράγοντες που κατέταξαν τις χώρες στις συγκεκριμένες θέσεις περιλαμβάνουν την ταχύτητα internet, τις πολιτικές φορολόγησης και τη διάρκεια απαλλαγής από φόρους, το κόστος ζωής σε Ευρώ, τη βαθμολογία του συστήματος υγείας, και τον τουρισμό.
Ενώ για χρόνια την πρώτη θέση καταλάμβανε η Πορτογαλία, φέτος η Ισπανία την αντικατέστησε, με βαθμολογία 4,50 στα 5. Από το 2023, η βίζα στην Ισπανία επιτρέπει σε ψηφιακούς νομάδες να ζουν στη χώρα και να εργάζονται απομακρυσμένα έως και ένα χρόνο, εφόσον το εισόδημά τους είναι πάνω από €2,140 τον μήνα.
Σημαντικό ρόλο στη διάκριση της Ισπανίας διαδραμάτισε το διαδίκτυο με τις υψηλές ταχύτητες, το χαμηλό προαπαιτούμενο μηνιαίο εισόδημα, και φυσικά ο καλός καιρός και το κλίμα. Επιπλέον, το κόστος διαβίωσης στην Ισπανία είναι σχετικά χαμηλό, ενώ οι ψηφιακοί νομάδες μπορούν να επεκτείνουν τη βίζα τους για έως και πέντε χρόνια.
Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας, συμβόλαιο εργασίας ενός έτους με εταιρεία εκτός Ισπανίας και τουλάχιστον τρία χρόνια εμπειρίας ή πτυχίο από πανεπιστήμιο στον τομέα τους, σύμφωνα με το υπουργείο Συμπερίληψης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης της Ισπανίας.
Τα μέλη της οικογένειας ενός ψηφιακού νομά μπορούν να ακολουθήσουν, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν υψηλότερα εισοδήματα από το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό. Ειδικότερα, ο κάθε υποψήφιος πρέπει να παρουσιάζει επιπλέον €923,90 περισσότερα ανά μήνα σε εισόδημα για ένα μέλος της οικογένειας.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αργεντινή με βαθμολογία 3,78. Η ψηφιακή βίζα της Αργεντινής επιτρέπει σε κάποιον που εργάζεται απομακρυσμένα να ζήσει στη χώρα για έξι μήνες, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα ανανέωσης της παραμονής για έως και ένα χρόνο.
Η Ρουμανία κατέκτησε την 3η θέση με βαθμολογία 3.74 ως μια από τις καλύτερες χώρες για τους ψηφιακούς νομάδες το 2024. Είναι πολύ γνωστή, άλλωστε, για τις φανταστικές ταχύτητες Internet, από τις ταχύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαβάστε ακόμη
Παρίσι 2024: Πόσα χρήματα θα κερδίσουν οι Ολυμπιονίκες
Τα διεθνή τοπόσημα και η συμβολή τους σε ΑΕΠ και κοινωνία – Η Αθηναϊκή Ριβιέρα στο επίκεντρο (pic)
«Πόλεμος» στις παραλίες: Από τη μάχη της πετσέτας στο κυνήγι της ξαπλώστρας (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ