search icon

Εργασιακά

Ψηφιακοί νομάδες: Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες πόλεις για τηλεργασία

Σύμφωνα με έρευνα, ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται από το σπίτι πενταπλασιάστηκε από το 2019 έως το 2023 - Το 40% των υπαλλήλων στις ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται εξ αποστάσεως, τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα

Ψάχνετε έναν προορισμό από τον οποίο θα μπορείτε να εργάζεστε, ενώ ταυτόχρονα θα κάνετε διακοπές; Η αναζήτησή σας, τελειώνει εδώ.

Η Βουδαπέστη, η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες πόλεις παγκοσμίως για εργασία και διακοπές, σύμφωνα με την αξιολόγηση της International Workplace Group (IWG), μιας εταιρείας που ειδικεύεται στη διαχείριση ευέλικτων και υβριδικών χώρων εργασίας. Τα αποτελέσματα βασίστηκα σε εσωτερική έρευνα της IWG, καθώς και σε ευρήματα μίας παγκόσμιας έρευνας που διεξήχθη σε 1.000 εργαζόμενους που έχουν υιοθετήσει υβριδικά μοντέλα εργασίας.

Η υβριδική και η εξ αποστάσεως εργασία, που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται κατά κύριο λόγο, στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, καθώς οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά τα γραφεία τους για να πληρούν τα υγειονομικά πρότυπα, έχουν πλέον καταστεί μόνιμη πρακτική για πολλές εταιρείες.

Σύμφωνα με έκθεση του Stanford Institute for Economic Policy Research, ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται από το σπίτι πενταπλασιάστηκε από το 2019 έως το 2023, ενώ το 40% των υπαλλήλων στις ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται εξ αποστάσεως τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα.

«Χάρη στην τεχνολογία cloud που επιτρέπει στους ανθρώπους να εργάζονται από οπουδήποτε στον κόσμο, αρκεί να υπάρχει μια υψηλής ποιότητας σύνδεση στο διαδίκτυο, δεν είναι περίεργο που όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν την ιδέα να συνδυάσουν την εργασία και το ταξίδι, είτε πρόκειται για λίγες ημέρες στο τέλος των διακοπών είτε για μήνες ως ψηφιακοί νομάδες», δήλωσε ο Μαρκ Ντίξον, ιδρυτής και CEO της International Workplace Group.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNBC, το 84% των ατόμων που εργάζονται υβριδικά, είτε έχει παρατείνει, είτε σκέφτεται να παρατείνει τις διακοπές του για να εργαστεί εξ αποστάσεως, ενώ το 75% ανέφερε ότι «η ελευθερία να εργάζονται από οπουδήποτε αυξάνει την ικανοποίησή τους από τη δουλειά».

Η έκθεση της IWG συνέκρινε 30 πόλεις παγκοσμίως, αξιολογώντας τις σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10 σε κατηγορίες όπως το κλίμα, ο πολιτισμός, η διαμονή, οι μετακινήσεις, η γαστρονομία, το κόστος διαβίωσης, η ευτυχία, η ταχύτητα ευρυζωνικών συνδέσεων, η βιωσιμότητα και η διαθεσιμότητα ευέλικτων χώρων εργασίας. Αυτά τα κριτήρια επιλέχθηκαν για να «μετρηθεί πόσο άνετο ή κατάλληλο είναι ένα περιβάλλον για εργασία στο εξωτερικό, ειδικά όταν λαμβάνονται υπόψη οι εργασιακές υποχρεώσεις», δήλωσε ο Ντίξον στο CNBC.

Η Βουδαπέστη κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα, καταγράφοντας υψηλές βαθμολογίες στις κατηγορίες διαμονή (9,5/10), μετακινήσεις (9,5/10), βιωσιμότητα (8,5/10) και ταχύτητα συνδέσεων (8/10).

Η ουγγρική πρωτεύουσα είναι «γνωστή για την κλασική της αρχιτεκτονική, προσελκύοντας περίπου 12 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες ετησίως, διαθέτει πάνω από 200 μουσεία και γκαλερί, ζωντανές γειτονιές και άφθονους χώρους πρασίνου, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για ψηφιακούς νομάδες», σύμφωνα με την έκθεση.

Οι 10 κορυφαίες πόλεις για workation

  1. Βουδαπέστη
  2. Βαρκελώνη
  3. Ρίο ντε Τζανέιρο
  4. Πεκίνο
  5. Λισαβόνα
  6. Νέα Υόρκη
  7. Σιγκαπούρη
  8. Τζακάρτα
  9. Λος Άντζελες
  10. Μιλάνο

Η Βαρκελώνη, που βρέθηκε στην κορυφή της λίστας πέρυσι, παραμένει αγαπημένος προορισμός μεταξύ των ψηφιακών νομάδων. Με τη θεσμοθέτηση ψηφιακής βίζας για νομάδες, την αξιόπιστη υποδομή μεταφορών και το σχετικά προσιτό κόστος ζωής, η ισπανική πόλη προσφέρει επίσης «ζωντανή ατμόσφαιρα, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και ηλιοφάνεια σχεδόν όλο το χρόνο», όπως αναφέρει η έκθεση.

Οι πόλεις της Ασίας είχαν, επίσης έντονη παρουσία στη φετινή λίστα, με το Πεκίνο, τη Σιγκαπούρη και την Τζακάρτα να εισέρχονται στην πρώτη δεκάδα. Το Πεκίνο υποχώρησε μία θέση φέτος, κα βρέθηκε στην τέταρτη θέση. Αντίθετα, η Σιγκαπούρη ανέβηκε εντυπωσιακά κατά 14 θέσεις από την περσινή λίστα, φτάνοντας στην έβδομη θέση. Η πόλη-κράτος σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις στις κατηγορίες ποιότητα συνδέσεων (10/10) και βιωσιμότητα (9/10).

Η Σιγκαπούρη, που κατέχει τον τίτλο του δεύτερου καλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο, χαρακτηρίζεται ως «παγκόσμια πύλη προς τη Νοτιοανατολική Ασία», καθιστώντας την ελκυστική  για τους ταξιδιώτες. Η Σιγκαπούρη ονομάστηκε επίσης η πιο ευτυχισμένη χώρα της Ασίας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και αναμένεται να προσφέρει πανεθνική κάλυψη 5G έως το 2025, σύμφωνα με την IWG.

«Αυτή η τάση αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ολοένα και περισσότερες εταιρείες να υιοθετούν πολιτικές εργασίας από οπουδήποτε για να βελτιώσουν την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων τους και να αυξήσουν την ελκυστικότητά τους ως εργοδότες», ανέφερε ο Ντίξον.

 

Διαβάστε ακόμη:

Ιόλη Μυτιληναίου: Η αμαζόνα των Ολυμπιακών Αγώνων (pics)

Οι πληρωμές με κάρτες φέρνουν ελέγχους και λουκέτα

Πλειστηριασμοί: Ποιες γνωστές οικογένειες και επιχειρήσεις μπήκαν στη λίστα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version