Από την 1η Ιουλίου 2022 βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε σουπερμάρκετ και τράπεζες.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο εργασιακών θεμάτων, Βασίλη Πρασσά, ο οποίος μίλησε στο Mega, η εφαρμογή της έχει ξεπεράσει το 90% και εν συνεχεία εξήγησε τον τρόπο χρήσης της.

Όπως είπε ο εργαζόμενος «χτυπά» την κάρτα κατά την έναρξη και λήξη εργασίας του και οι ώρες αποτυπώνονται σε πραγματικό χρόνο στο υπουργείο Εργασίας.

«Άρα καταλαβαίνεται πως δεν επιδέχεται ούτε τροποποιήσεων, ούτε παραβάσεων, ούτε αλλοιώσεων» συμπλήρωσε ο κ. Πρασσάς.

Επισήμανε πως η παραπάνω εργασία του υπαλλήλου δεν μπορεί να αποκλειστεί και θα έχει αμοιβές.

Στην περίπτωση παραβίασης του κανονισμού από τον εργοδότη, ο εργαζόμενος μπορεί να προβεί σε ανώνυμη καταγγελία.

Πλήρης εφαρμογή

Ο κ. Πρασσάς δήλωσε πως σύντομα η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα γίνεται σε όλους τους εργασιακούς χώρους, μεταξύ των οποίων του επισιτισμού, του τουρισμού και στα εμπορικά κέντρα.

Προστασία αδειών

Ο κ. Πρασσάς τόνισε, ολοκληρώνοντας, πως με την χρήση της κάρτας εργασίας αυτόματα αυξάνεται η πραγματική αποτύπωση των αδειών του εργαζομένου καθώς δεν μπορεί να χορηγηθεί άδεια την ημέρα που ο εργαζόμενος έχει «χτυπήσει» την κάρτα.

«Η αποζημίωση της αδείας στην περίπτωση μη χορήγησης είναι μεγαλύτερη από τον μισθό» προσέθεσε.

Η εφαρμογή διατίθεται για συσκευές με λειτουργικό σύστημα android και iOS.

Το υπουργείο Εργασίας παρέχει έναν χρήσιμο οδηγό σχετικά με τη λειτουργία της ψηφιακής κάρτας:

Τι αλλάζει με την κάρτα εργασίας;

Το ΕΡΓΑΝΗ II οδηγεί σε ριζική αναβάθμιση των δυνατοτήτων καταγραφής του προγραμματισμού καθώς και του πραγματικού χρόνου εργασίας, συνεπώς και των δυνατοτήτων ελέγχου από τις αρμόδιες Αρχές.

Συγκεκριμένα: ο προγραμματισμός της εργασίας και οι πληροφορίες για τις πραγματικές ώρες έναρξης – λήξης της εργασίας θα εισάγονται ψηφιακά και θα είναι διαθέσιμα στους εργαζομένους μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app και σε μορφή ημερολογίου.

Πώς διασφαλίζεται με την ψηφιακή κάρτα η τήρηση του ωραρίου, η πληρωμή των υπερωριών και η αντιμετώπιση της υποδηλωμένης/αδήλωτης εργασίας;

Η ψηφιακή κάρτα εισάγει δύο σημαντικές δικλίδες ασφαλείας που διευκολύνουν τους ελέγχους και τους καθιστούν αυτόματους και αντικειμενικούς, που είναι οι εξής:

α. Η έναρξη της εργασίας θα γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II. Το ίδιο και η λήξη.

β. Ο ελεγκτής θα γνωρίζει πριν επισκεφθεί έναν χώρο εργασίας ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί.

Εργαζόμενοι που βρίσκονται στον χώρο εργασίας ενώ έχει γνωστοποιηθεί η αποχώρησή τους ή δεν έχει δηλωθεί η έλευσή τους θα εντοπίζονται άμεσα και εύκολα από τους ελεγκτές. Ετσι θα αντιμετωπιστεί π.χ. το φαινόμενο ένας εργαζόμενος να έχει δηλωθεί για 4ωρο ενώ δουλεύει 8ωρο. Μπαίνουν οι βάσεις για να τερματιστεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αξιοποιούν τις καταγραφές της ψηφιακής κάρτας εργασίας για να αποδεικνύουν την απασχόλησή τους και στα δικαστήρια. Θα έχουν μάλιστα και το δικαίωμα να εκδίδουν διαταγή πληρωμής με βάση τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αφού αυτή θα παρέχει πλήρη απόδειξη για τον χρόνο που πραγματικά απασχολήθηκαν.

Πώς θα λειτουργεί στην πράξη η ψηφιακή κάρτα;

Κατά την προσέλευση – αποχώρηση στην εργασία ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα δηλώνοντας την έναρξη – λήξη του ωραρίου. Ο προγραμματισμός της εργασίας και οι πληροφορίες για τις πραγματικές ώρες έναρξης – λήξης της εργασίας θα εισάγονται ψηφιακά πλέον στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II και θα είναι διαθέσιμες στους εργαζομένους μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app, καθώς και μέσα από το myErgani web portal.

Η κάρτα μπορεί να είναι είτε σε φυσική μορφή, όπως οι κάρτες που χρησιμοποιούν σήμερα πολλές επιχειρήσεις για την καταγραφή των ωρών εργασίας, ή σε ψηφιακή εφαρμογή (application) στο κινητό τηλέφωνο του εργαζομένου που θα παράγει έναν κωδικό QR code τον οποίο θα «σκανάρει» η αντίστοιχη ψηφιακή εφαρμογή της επιχείρησης.

Πρόκειται ακριβώς για τη διαδικασία που εφαρμόστηκε για το «σκανάρισμα» των πιστοποιητικών νόσησης, εμβολιασμού κ.λπ. Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν συστήματα ωρομέτρησης θα διαβιβάζουν μαζικά στο ΕΡΓΑΝΗ II τις πληροφορίες έναρξης – λήξης για κάθε εργαζόμενο. Για τις υπόλοιπες η πληροφορία θα διαβιβάζεται αυτόματα μέσω του application.

Ποια είναι διαφορά σε σχέση με τα συστήματα ωρομέτρησης και τις κάρτες που χρησιμοποιούν σήμερα πολλές επιχειρήσεις;

Η μεταρρύθμιση που αποτελεί και το σημείο-κλειδί για την τήρηση του ωραρίου εργασίας είναι η απευθείας, σε πραγματικό χρόνο σύνδεση με το ΕΡΓΑΝΗ II.

Ετσι, η απασχόληση δεν θα καταγράφεται απλώς στο σύστημα του εργοδότη, αλλά ταυτοχρόνως και στο σύστημα του υπουργείου Εργασίας, στο ΕΡΓΑΝΗ II, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει επέμβαση και αλλοίωση των δεδομένων από κάποια πλευρά.

Ποιο θα είναι το όφελος για τους εργαζομένους;

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι η καλύτερη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και την πληρωμή των υπερωριών των εργαζομένων.

Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας τόσο για την καταγραφή των ωρών εργασίας όσο και για τον έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές αποτελούν εχέγγυα για διαφανείς και αντικειμενικούς ελέγχους, που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα, το ωράριο, το εισόδημα και τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων. Το νέο σύστημα αποτελεί επίσης εγγύηση για την απόδειξη του χρόνου απασχόλησής τους ενώπιον των δικαστηρίων.

Διαβάστε ακόμα:

SRF: Πανάκριβος τουριστικός προορισμός η Ελλάδα για τους Έλληνες

Τελειώνει ο φόρος επιτηδεύματος – Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στα €751 από την 1η Ιανουαρίου

Τι συνδέει Rolex, Porsche και Lamborghini με τα… cryptos (pic+πίνακας)