Την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει πιλοτικά η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος Χατζηδάκη για τα εργασιακά.
Το «βάπτισμα του πυρός» θα πάρουν δύο νευραλγικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας: οι τράπεζες και ο κλάδος του λιανεμπορίου και πιο συγκεκριμένα τα σούπερ μάρκετ.
Το νέο μέτρο αναμένεται να μπει για στη ζωή πάνω από 100.000 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εφαρμοστεί καθολικά σε όλες τις επιχειρήσεις.
Η Ψηφιακή Κάρτα δεν θα είναι απαραίτητα μια κάρτα σε φυσική μορφή, όπως αυτές που διαθέτουν ήδη σήμερα πολλές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν συστήματα ωρομέτρησης του χρόνου εργασίας. Μπορεί να είναι μια εφαρμογή στο κινητό και ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές της επιχείρησης, διασυνδεδεμένα και τα δύο με το σύστημα «Εργάνη».
Τα συστήματα ωρομέτρησης (οι συσκευές δηλαδή εισόδου – εξόδου) όπου υπάρχουν θα διατηρηθούν και θα διασυνδεθούν με το νέο σύστημα, προκειμένου να λειτουργήσουν ψηφιακά.
Τι πρέπει να γίνει μέχρι την εφαρμογή της
Σε λίγες εβδομάδες παρουσιάζονται από το υπουργείο Εργασίας οι ψηφιακές εφαρμογές του Εργάνη Ι (web apps), μέσω των οποίων ο εργαζόμενος μπορεί να παρακολουθεί τι δηλώνει ο εργοδότης (π.χ. υπερωρίες, ωράρια απασχόλησης κλπ).
Μέσω των web apps θα μπορεί ο εργαζόμενος να παρακολουθεί από το κινητό του τηλέφωνο τις υπερωρίες που δηλώνει ο εργοδότης, το ωράριο εργασίας, τα ρεπό, τις άδειες κλπ.
Το πρώτο εξάμηνο του 2022 μπαίνει σε λειτουργία η ψηφιακή κάρτα, ξεκινώντας από τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ. Οι δύο αυτοί κλάδοι επιλέχθηκαν καθώς εκεί ήδη χρησιμοποιούνται συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους, τα οποία συνήθως είναι ηλεκτρονικά.
Ο σχετικός διαγωνισμός ήδη προετοιμάζεται από το υπουργείο Εργασίας για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Το ψηφιακό περιβάλλον της «κάρτας» θα τρέξει αρχικά στο Εργάνη Ι, μέχρι να ολοκληρωθεί το Εργάνη ΙΙ και να μεταφερθεί εκεί.
Μέσω της κάρτας η παρακολούθηση του ωραρίου εργασίας και όλων των στοιχείων που δηλώνει ο εργοδότης θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο online.
Το τρίτο και τελευταίο βήμα στα τέλη του 2022 ή (το πιθανότερο) εντός του 2023, είναι η επέκταση της χρήσης της κάρτας σε όλο το φάσμα του ιδιωτικού τομέα υποχρεωτικά.
Και σε επίπεδο ώρας ο μισθός
Ο μισθός θα απεικονίζεται και σε επίπεδο ώρας.
Αναμένεται να υπάρχουν προβλέψεις ακόμη και για τα επαγγελματικά ταξίδια ή την έκτακτη απουσία του εργαζόμενου για προσωπικούς λόγους.
Πώς θα λειτουργεί σε περιβάλλον τηλεργασίας
Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα εφαρμόζεται και στην τηλεργασία. Ο τηλεργαζόμενος θα δηλώνει ψηφιακά την είσοδο και την έξοδο από τον υπολογιστή και άρα την έναρξη και την λήξη της δουλειάς του.
Η χρήση της ψηφιακής κάρτας στην τηλεργασία είναι κλειδί για να λειτουργήσει το «δικαίωμα της αποσύνδεσης», με τη συμπλήρωση του συμφωνημένου ωραρίου.
Τι θα ισχύει με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας (ελαστικό 8ωρο)
Ιδιαίτερη σημασία έχει η ψηφιακή κάρτα και για την εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Ο εργαζόμενος που δουλεύει 10ωρο για 4 ημέρες την εβδομάδα θα πρέπει να δηλώνεται με την «σύνδεση» και την «αποσύνδεση», δηλαδή την είσοδο και την έξοδο από το κατάστημα της τράπεζας ή του σούπερ – μάρκετ σε πραγματικό χρόνο.
Στόχος είναι να διασφαλίζεται το πραγματικό ωράριο εργασίας και να αποφεύγονται οι αυθαιρεσίες.
Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι η ακριβής διαδικασία δήλωσης της έναρξης εργασίας και της λήξης του ωραρίου και οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας που θα υπάρξουν για να αποφεύγονται στην πράξη οι αυθαιρεσίες.
Επίσης, αν το ωράριο θα δηλώνεται σε πραγματικό χρόνο με το «χτύπημα» της κάρτας και αν ο εργοδότης θα έχει κάποιο ρόλο στην δήλωση του ωραρίου (θα χρειάζεται να συναινεί ψηφιακά;)
Επίσης, στην περίπτωση διευθέτησης, πως ο εργαζόμενος θα διασφαλίζει την «επιστροφή» των επιπλέον ωρών εργασίας από το σύστημα (ή μόνο μέσω του ΣΕΠΕ).
Δεδομένου ότι η επένδυση για την ψηφιακή κάρτα στην πλήρη της μορφή θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης (προϋπολογισμός 8 εκατ. ευρώ) μένει να διευκρινιστεί πως θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις για να εγκαταστήσουν τα απαραίτητα τερματικά συστήματα και πότε.
Διαβάστε ακόμα:
Ο πόλεμος των λιμανιών: Η Βαλένθια βάζει πλώρη να ξεπεράσει τον Πειραιά
ΤτΕ: Στα 11,148 δισ. ευρώ το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης στο 9μηνο (πίνακας)
ΡΑΕ: Αυτά είναι τα έξι στάδια αξιολόγησης και έγκρισης για έργα ΑΠΕ