search icon

Εργασιακά

Power Hour: Η νέα τάση χαλάρωσης για τα στελέχη που αντικαθιστά το happy hour

Η Power Hour αντικαθιστά την παραδοσιακή happy hour στον συγχρωτισμό στελεχών μετά την εργασία καθώς είναι πλέον ντεμοντέ

Το happy hour είναι πλέον ντεμοντέ. Η συνήθεια  στην οποία στελέχη συγχροτίζονταν πίνοντας ποτά και καταναλώνοντας σνακ σε στέκια μετά το πέρας της εργασίας αντικαταστάθηκε πλέον από την νέα τάση το power hour.

Το νέο θέλγητρο για τους διψασμένους traders που ασπάζονται την νέα τάση αποτελεί πλέον το εστιατόριο Four Twenty Five του Ζαν Ζορζ Βονγκερίχτεν που βρίσκεται στον πρώτο όροφο ενός ουρανοξύστη στο κέντρο του Μανχάταν, κάτω από τα γραφεία του χρηματοπιστωτικού κολοσσού Citadel Securities.

Τo συνηθισμένο τελετουργικό τους είναι η λεγόμενη happy hour, δηλαδή 5-7 μ.μ. με ποτά και μεζεδάκια και όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι είναι πλέον ντεμοντέ. Στο Four Twenty Five δεν υπάρχει καν καθώς εκεί, το πλήθος -κυρίως ανδρών- του χρηματοοικονομικού κλάδου πίνει μαρτίνι 25 δολαρίων και απολαμβάνει κροστίνι με αχινό και yuzu με τσίλι σεράνο. Δεν υπάρχουν προσφορές για ποτά δύο προς ένα ή σνακ μπαρ με έκπτωση. Και η είσοδος ξεκινάει από νωρίτερα. Δεν είναι happy hour, λέει ο Βονγκερίχτεν στο Fortune. Αυτή είναι η power hour.

Τι είναι το Power Hour

O Βονγκερίχτεν ανοίγει τον χώρο νωρίτερα για να φιλοξενήσει αυτή την νέα τάση, που, όπως λέει, δεν αναπληρώνει απλά το παλαιότερο μεσημεριανό γεύμα με ποτό.

«Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δημιουργήσεις ένα σούσουρο, μια σκηνή με νόστιμα κοκτέιλ και σνακ», λέει ο Βονγκερίχτεν. Αυτό το βουητό μοιάζει περισσότερο με βρυχηθμό στο Four Twenty Five, όπου είναι δύσκολο να βρεις θέση στο μπαρ μετά το κλείσιμο των αγορών στις 4 μ.μ.

Παρόμοιο σκηνικό εκτυλίσσεται πριν τις 5 μ.μ. στο Le Pavillon, το κάστρο του σεφ Ντανιέλ Μπουλούντ απέναντι από το Grand Central Terminal και κάτω από τα γραφεία του κολοσσού ακινήτων SL Green, του Carlyle Group και της TD Securities.

Ο Άντονι Διαμαντάκης, ο συν-επικεφαλής της παγκόσμιας σειράς διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων της Citi, παίρνει μια μπουκιά jamón Iberico αξίας 27 δολαρίων στο ηλιόλουστο αίθριο στο Le Pav (όπως το αποκαλούν οι θαμώνες). «Διαχειρίζεται έναν όμιλο private equity», λέει, δείχνοντας έναν φίλο και μετά έναν άλλο: «Είναι τραπεζίτης συγχωνεύσεων και εξαγορών στη Citi».

Η βιασύνη για το ποτό μετά τη δουλειά έχει μετατοπιστεί και στην Οικονομική Περιοχή, όπου το πολυτελές Bar Room στο Beekman Hotel είναι γεμάτο στις 4:30 μ.μ. «Τα ποτά ξεκινούν σίγουρα νωρίτερα και τελειώνουν νωρίτερα μετά τον COVID», αναφέρει στο Fortune o μπάρμαν Πάπα Κόντε.

Η παρακμή του happy hour

Πριν από την πανδημία, το happy hour ήταν ένας θεσμός σε παρακμή, λυγίζοντας κάτω από τις πιέσεις του #MeToo και τις εκκλήσεις για έναν σαφέστερο διαχωρισμό μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Αλλά προς ανακούφιση των μπαρ και των εστιατορίων στο κέντρο της πόλης, το ποτό τις καθημερινές φαίνεται να επιστρέφει, με κάποιες ανεπαίσθητες διαφορές.

Σε όλη τη χώρα, η κατανάλωση αλκοόλ νωρίς το βράδυ τις καθημερινές είναι στην πραγματικότητα αυξημένη από τα προπανδημικά επίπεδα, ενώ η δαπάνη για μεσημεριανό γεύμα έχει μειωθεί, σύμφωνα με στοιχεία από το σύστημα σημείων πώλησης Square. Αυτό είναι «πιο έντονο σε πόλεις με πολλούς εργαζόμενους γραφείου και στην οικονομία της γνώσης, αλλά και άτομα που εργάζονται από το σπίτι πιο συχνά», λέει ο Άρα Καραζιάν, επικεφαλής της έρευνας στο Square. Αυτό είναι λογικό, λέει: «Αν είσαι στο σπίτι όλη μέρα, μπορεί να ανυπομονείς να φύγεις από εκεί στις 5 μ.μ. για να πιεις ένα ποτό κάπου».

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει για τους υβριδικούς εργαζόμενους που πηγαίνουν στα γραφεία δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα. Πολλοί ανακαλύπτουν ότι αυτές οι περιορισμένες ώρες προσωπικής παρουσίας καταβροχθίζονται γρήγορα από τις συναντήσεις και τη συλλογική εργασία, καθιστώντας το μεσημεριανό γεύμα αδύνατο.

Όταν οι πελάτες έρχονται στα εστιατόριά του για μεσημεριανό γεύμα, λέει ο Βονγκερίχτεν, πολλοί πλέον επιλέγουν ένα τονωτικό κουρκουμά, πράσινο χυμό ή κομπούχα αντί για μαρτίνι. «Είναι σπάνιο να δεις κάποιον με ένα ποτήρι κρασί στο μεσημεριανό γεύμα στο Four Twenty Five», λέει.

Μια πολιτισμένη υπόθεση

Αυτό ισχύει είτε η διάθεση είναι χαρούμενη είτε όχι, λέει στο Fortune ο Μάθιου Νάιλς, μπάρμαν στο Four Twenty Five. Το Power Hour είναι γενικά μια πολιτισμένη υπόθεση, τίποτα σαν το σκληρό πάρτι που απεικονίζεται στον Λύκο της Γουόλ Στριτ.

Στον επάνω όροφο του Le Pavillon βρίσκεται το Centurion New York, ένα από τα πολλά νέα ιδιωτικά κλαμπ όπου τα πλούσια μέλη μπορούν να χαλαρώσουν μετά τη δουλειά. Η αποκλειστικότητα, επιβάλλεται από μια πολιτική ελέγχου εισόδου και τις υψηλές τιμές των κοκτέιλ.

Σίγουρα, δεν είναι όλοι πρόθυμοι να επιστρέψουν στην επιχειρηματική δικτύωση στα μπαρ. Περισσότερο από το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ δεν πίνει για τον ένα ή τον άλλο λόγο, και οι millennials και οι Gen Z επιλέγουν όλο και περισσότερο τη μερική ή την πλήρη νηφαλιότητα. Όμως, όσοι βρίσκονται στο πλήθος που εξακολουθούν να θέλουν να συμμετάσχουν στο Power Hour μπορεί να βρουν βοήθεια στην άνοδο μιας άλλης τάσης στα μπαρ υψηλής ποιότητας: της λίστας με τα μη αλκοολούχα κοκτέιλ.

Διαβάστε ακόμη  

Black Friday 2024: Τι να προσέξουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα

Μάστιγα οι ρευματοκλοπές: Πάνω από 400 εκατ. ευρώ οι ετήσιες απώλειες  

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Πουλά λάδι και κρασί στο νέο κατάστημά του

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version