Ποιες θα είναι οι συνθήκες εργασίας μετά το τέλος της πανδημίας; Αυτό είναι το ερώτημα ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με τη Project Director στο «Project on Workforce» του Χάρβαρντ, Ρέιτσελ Λίπσον.
Μπορεί η Λίπσον να μην γνωρίζει την ακριβή απάντηση σε αυτό το ερώτημα, όμως, υπάρχουν πράγματι, ορισμένες τάσεις και νέες πρακτικές που αναμένεται να υιοθετήσουν οι εργοδότες στην μετά – Covid εποχή.
Μιλώντας πρόσφατα στο CNBC, η Λίπσον δήλωσε, πως όταν ξέσπασε η πανδημία, οι περισσότεροι εργοδότες ήταν αρκετά δύσπιστοι αναφορικά με το κατά πόσο η τηλεργασία θα μπορούσε να λειτουργήσει με επιτυχία.
Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, οι συνθήκες εργασίας έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Τελικά, η εξ αποστάσεως ή υβριδική εργασία αποδείχτηκε καθόλα παραγωγική. Συγχρόνως, η εστίαση στην ευεξία των εργαζομένων αλλά και στην υγιή εργασιακή κουλτούρα συνέβαλλε στην ανάπτυξη πολλών επιχειρήσεων ακόμη και εν μέσω πανδημίας.
Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει;
Πράγματι, όπως αποδείχθηκε η εξ αποστάσεως εργασία έχει πολλά πλεονεκτήματα. Σύμφωνα μάλιστα, με τη Λίπσον έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση μιας νέας, καλύτερης, εργασιακής πολιτικής που δύσκολα θα αντιστραφεί. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η απομακρυσμένη εμπειρία οδήγησε επίσης, και σε επαγγελματική εξουθένωση συμβάλλοντας έτσι, στην έξαρση του φαινομένου της Μεγάλης Παραίτησης.
Η υπεύθυνη έργου του Χάρβαρντ ανησυχεί πως μακροπρόθεσμα, ένα ταξικό χάσμα θα μπορούσε να δημιουργηθεί λόγω του συστήματος απομακρυσμένης εργασίας. «Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως ορισμένες ομάδες θα επηρεαστούν περισσότερο από την έλλειψη προσωπικής επαφής και αλληλεπίδρασης στο χώρο της εργασίας» εξηγεί.
Δεν είναι για όλους του εργαζόμενους το ίδιο εύκολο να απασχολούνται εξ αποστάσεως. «Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι με υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και υψηλότερους μισθούς είναι πιο πιθανό να έχουν την επιλογή να εργαστούν από το σπίτι ή να εργαστούν εκτός γραφείου» προσθέτει.
Παράλληλα, η Λίπσον υποστηρίζει πως «το μέλλον της εργασίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το μέλλον της εκπαίδευσης». Η αμφισβήτηση του κατά πόσον τα περισσότερα πτυχία εξασφαλίζουν απαραίτητα και μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία, είναι μεταξύ των ζητημάτων που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μελλοντικού εργασιακού περιβάλλοντος.
«Ίσως κάποιος να μην χρειάζεται απαραιτήτως πολύ περισσότερη εκπαίδευση και κατάρτιση για να βρει με επιτυχία μια νέα δουλειά, αλλά χρειάζεται βοήθεια για να μεταφράσει την εμπειρία του στο βιογραφικό του», είπε. «Με περισσότερη καθοδήγηση εργασίας, συνεντεύξεις, προγράμματα πρακτικής και καλύτερη αντιστοίχιση θέσεων εργασίας, οι εργαζόμενοι θα εξασφαλίσουν νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας πολύ πιο γρήγορα» καταλήγει η Λίπσον.
Διαβάστε ακόμη
Νέο Εξοικονομώ 2021: 10 μονάδες αύξηση στην επιδότηση για πολυκατοικίες
Αυτός είναι ο νέος αντίπαλος του Έλον Μασκ στο Διάστημα
Evergrande: Σε συζητήσεις με την Κίνα για αναδιάρθωση χρέους $300 δισ.