Ειδικά καθεστώτα παροχών και ανταμοιβών στο Δημόσιο θεσπίζει η κυβέρνηση. Βάζει στην «απόψυξη» τους μισθούς κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων, προκειμένου να προσελκύσει ικανά στελέχη και προσοντούχους εργαζομένους.
Το «νέο Δημόσιο» θα μπορεί να δίνει «πριμ» μέχρι και 2 μισθούς σε μονάδες αιχμής, ή έως και τον μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου σε μάνατζερ φορέων και υπηρεσιών για projects στρατηγικής σημασίας.
Η εποχή του ενιαίου μισθολογίου περνά έτσι στην ιστορία, σταδιακά αλλά και στοχευμένα, εκεί όπου υπάρχει ανάγκη για βελτίωση της αποδοτικότητας: π.χ. για να βγουν συντάξεις στον ΕΦΚΑ, για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης στα δικαστήρια, ή σε ερευνητικά κέντρα πανεπιστημίων, για βραβεία αριστείας, σε επιτροπές υπουργείων ή άλλες μονάδες για «ειδικές αποστολές» που φέρνουν εις πέρας, επιτυγχάνοντας εξοικονομήσεις και ανάπτυξη όχι μόνο για το Δημόσιο, αλλά και την εθνική οικονομία συνολικά.
Μισθοί πολλών ταχυτήτων
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι «το ενιαίο μισθολόγιο ήταν μια σημαντική μεταρρύθμιση για να τελειώσουν οι συνεχείς συντεχνιακού τύπου διεκδικήσεις, σε εποχές που τις αυξήσεις στους μισθούς καθόριζε το “ποιοι έχουν ένα κουμπί” και μπορούν να το πατούν». «Δημιουργήθηκαν πάρα πολλές ταχύτητες μισθών, χωρίς αντίκρισμα στην οικονομία και την κοινωνία», λένε. Αυτό τελείωσε με το ενιαίο μισθολόγιο και την αποσύνδεση του μισθού από τον βαθμό. Ετσι όμως, εδώ και 7-8 χρόνια, το Δημόσιο προσελκύει προσωπικό μόνο λόγω ύφεσης και υψηλής ανεργίας στην αγορά.
Αυτό αλλάζει λόγω ανάκαμψης, καθώς ελλείψεις προσωπικού διαπιστώνονται ήδη και στον ιδιωτικό τομέα.
Στο εξής, το σχέδιο προσέλκυσης και εξέλιξης στελεχών στο Δημόσιο προβλέπει χρηματικά κίνητρα για επιλεγμένες θέσεις και projects. Πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν πιλοτικά φέτος -και τουλάχιστον 30 εκατομμύρια του χρόνου και κάθε χρόνο- σε στελέχη μονάδων υπουργείων, φορέων, επιτροπών κ.λπ. Από φέτος το υπουργείο Εργασίας θα επιβραβεύει υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ για την εξυπηρέτηση πολιτών (μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 1555) εφόσον επιτυγχάνουν ποσοτικούς στόχους επίλυσης ζητημάτων ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Επεκτείνονται επίσης τα κίνητρα (έως 2.400 ευρώ τον χρόνο) σε επιτροπές επιτάχυνσης της έκδοσης συντάξεων. Εκτακτο «μπόνους» δύο μισθούς για το 2021 δίδεται και σε 25 υπαλλήλους του Ταμείου Ανάκαμψης, επειδή πέτυχαν στόχους όπως την εκταμίευση της προκαταβολής 4 δισ. ευρώ, την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την αποστολή αιτήματος για είσπραξη της 1ης δόσης (3,56 δισ.) από την Ε.Ε. κ.λπ.
«Δεν θέλουμε να δίνουμε ένα ακόμα επίδομα, ούτε να το παίρνει κάποιος επειδή απλώς πάει στο γραφείο. Θα εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες μονάδες και για έναν πολύ συγκεκριμένο και σημαντικό στόχο, μετρήσιμο -ει δυνατόν- και απαιτητικό, που θα απαιτεί σημαντική βελτίωση της απόδοσής τους», λένε στην κυβέρνηση. Το σύστημα προβλέπει δύο «κουμπαράδες»: ένα «budget» από την αρχή της χρονιάς για κρίσιμες υπηρεσίες, τομείς και τρέχοντες στόχους, αλλά και ένα πιο ευέλικτο για έκτακτους. «Bonus system» έρχεται επίσης για διευθυντές και μάνατζερ στο Δημόσιο. Πρώτη φορά μπαίνει στον e-ΕΦΚΑ «πριμ» στις διοικήσεις, με όριο το «ταβάνι» των αποδοχών των δικαστικών (πάνω από 4.000 μεικτά) και όχι στα 3.231 ευρώ του μισθού του γενικού γραμματέα υπουργείου.
Βραβεία ΑΑΔΕ
Το «πείραμα» ξεκίνησε με το σύστημα κινήτρων και επιβραβεύσεων στην ΑΑΔΕ και επεκτείνεται σε όλο το Δημόσιο, αλλά με αλλαγές και βελτιώσεις.
Με βάση τις επιδόσεις τους, χιλιάδες εφοριακοί και τελωνειακοί μοιράστηκαν 3,5 εκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο (από περίπου 60-600 ευρώ μεικτά), καθώς προσωπικό και υπηρεσίες επιβραβεύθηκαν για «εξαιρετικές επιδόσεις» στα καθήκοντά τους. Η ΑΑΔΕ πρόσφερε οικονομικά και ηθικά βραβεία στις ΔΟΥ και τις υπηρεσίες που ξεχώρισαν.
Βραβεύονται έτσι:
■ «Πρώτη των πρώτων» από τις εφορίες της χώρας αναδείχθηκε η Α’ ΔΟΥ Αθηνών με 22 βαθμούς
■ Οι ΔΟΥ Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων, για την επιτυχία τους να βρεθούν κοντά στην ξεχασμένη Ελλάδα και τους νησιώτες της άγονης γραμμής, να τους βοηθήσουν σε προβλήματα που έχουν και να τους απαλλάξουν από κόστος που άδικα επωμίζονταν
■ Δεκάδες ΔΟΥ της χώρας, όπου υπάλληλοι υπερέβαλαν εαυτούς (και τα Σαββατοκύριακα) για να βεβαιώσουν φόρους και πρόστιμα πριν προλάβουν να παραγραφούν (Πρωτοχρονιά του 2020) σε συνταξιούχους που είχαν λάβει το 2013 αναδρομικά συντάξεων, αλλά δεν τα δήλωσαν το 2014.
Διαβάστε ακόμη
Οι «τρύπες» του ΔΕΔΔΗΕ ανοίγουν το «χορό» των αποζημιώσεων και φέρνουν υπογειοποιήσεις
Χάρης Καρώνης (Viva Wallet): Ο ιδιοφυής επιχειρηματίας που δημιούργησε την πρώτη ελληνική unicorn
«Καρούζος Gate»: Άλλαξαν χέρια δύο από τις εκτάσεις-«φιλέτα» στην Κρήτη