search icon

Εργασιακά

Πώς η δουλειά «σαμποτάρει» τον ύπνο μας

Ο μη ποιοτικός ύπνος επιφέρει με την πάροδο του χρόνου, σοβαρές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων - Ποιες είναι οι παθήσεις με τις οποίες σχετίζεται η στέρηση ύπνου

Ένας στους 3 ανθρώπους θα εμφανίσει διαταραχές ύπνου κάποια στιγμή στη ζωή του, σύμφωνα με την αμερικανική ένωση ύπνου. Σημειώνεται μάλιστα, πως ο μη ποιοτικός ύπνος ενδέχεται με την πάροδο του χρόνου, να επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων.

Κάποιες παθήσεις με τις οποίες σχετίζεται η στέρηση ύπνου είναι παραδείγματος χάρη, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η γνωστική εξασθένηση. Σύμφωνα με έρευνες ωστόσο, ο «ένοχος» που σαμποτάρει τον ύπνο μας είναι η δουλειά. 

«Ό,τι κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως, στη δουλειά σας, μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου», δήλωσε η Δρ. Ιλέν Ρόζεν αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο νοσοκομείο του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια που μελετά τον ύπνο. Μιλώντας στο CNBC, δήλωσε πως οι διαταραχές ύπνου μπορούν επίσης, να επηρεάσουν την απόδοση της εργασίας σας, αφήνοντάς σας «λιγότερο παραγωγικό».

Αυτοί είναι οι τρεις τρόποι με τους οποίους η επαγγελματική ζωή μειώνει την ποιότητα του ύπνου μας. 

Καφές το απόγευμα;

Η συνήθεια του καφέ (ή του τσαγιού) αργά το απόγευμα μπορεί να σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας που είναι γεμάτη με συσκέψεις και deadlines. Παρόλα αυτά, η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα των ανθρώπων κρατώντας σας σε εγρήγορση για τέσσερις και πλέον, ώρες με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κοιμηθείτε εύκολα, σύμφωνα με τον Φίλις Ζι, επικεφαλής της ιατρικής ύπνου και καθηγητής νευρολογίας στη σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

Οι ειδικοί συνιστούν τα άτομα να μην καταναλώνουν ροφήματα με καφεΐνη μετά τις 16:00. Αντίθετα, προτείνουν να αντικαταστήστε το απογευματινό σας ρόφημα με ανθρακούχο νερό ή χυμό.

Υπερωρίες

Μερικές φορές, οι υπερωρίες είναι αναπόφευκτες. Αυτό σημαίνει ωστόσο, ότι θα έχετε λιγότερο ελεύθερο χρόνο για δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε πιο εύκολα. Βέβαια, η βραδινή άσκηση, «μπορεί να σαμποτάρει τον ύπνο». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καρδιαγγειακή άσκηση αυξάνει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος για μία έως δύο ώρες ακόμα και μετά από μια προπόνηση, διακόπτοντας τη φυσική διαδικασία του σώματος να «ψύχεται», η οποία μας βοηθά να κοιμηθούμε, εξηγούν οι ειδικοί.

Φαγητό και αλκοόλ

Το φαγητό λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και παλινδρόμηση, ενώ το αλκοόλ μπορεί επίσης, να διεγείρει τον εγκέφαλο καθώς μεταβολίζεται εμποδίζοντας τα άτομα να κοιμηθούν εύκολα.

Αντίθετα, συνήθειες όπως ένα ζεστό ντους είναι σημαντικές καθώς δίνουν σήμα στον εγκέφαλό ότι είναι ώρα για ύπνο βοηθώντας τα άτομα να κοιμηθούν γρηγορότερα. «Ο ύπνος είναι μία από τις βασικότερες ανθρώπινες ανάγκες και διακυβεύονται πολλά αν δεν κοιμόμαστε αρκετά: η γνωστικότητά μας, η μνήμη μας, η πέψη μας», καταλήγουν.

Διαβάστε ακόμη 

«Κύμα» luxury κατοικιών στην Ελλάδα – Πού βρίσκονται, πόσο πωλούνται, ποιοι τις φτιάχνουν (pics) 

Ρία Βογιατζή Ξένου (ELASTIC Architects): Η αρχιτέκτονας πίσω από εμβληματικά έργα σε Αμερική, Καραϊβική, Μ. Ανατολή, Ντουμπάι και Σαουδική Αραβία (pics)

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ξεκινά η μάχη για τα τεκμήρια με 3 «κλικ»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version