search icon

Εργασιακά

«Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια»: Γιατί δεν πρέπει να φοβίζει αυτή η ερώτηση στις συνεντεύξεις για δουλειά

Παρόλο, που το ερώτημα αυτό μπορεί προκαλεί άγχος, ο Άνις Ράμαν, αντιπρόεδρος και ειδικός στο εργατικό δυναμικό του LinkedIn, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να απασχολεί τους υποψήφιους εργαζομένους η συγκεκριμένη ερώτηση

Μια ερώτηση, που πολλοί έχουν κληθεί να απαντήσουν σε διάφορα στάδια της ζωής τους, είτε σε συνεντεύξεις εργασίας, είτε σε φιλικές και οικογενειακές συζητήσεις, είναι η εξής: «Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια»;

Παρόλο, που το ερώτημα αυτό μπορεί προκαλεί άγχος, ο Άνις Ράμαν, αντιπρόεδρος και ειδικός στο εργατικό δυναμικό του LinkedIn, υποστηρίζει, ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί πραγματικά. «Μην ανησυχείτε για το πώς θα είναι η ζωή σας σε πέντε ή δέκα χρόνια από τώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καθώς η αγορά εργασίας αλλά και οι ίδιες οι θέσεις εργασίας αλλάζουν ραγδαία λόγω τεχνολογικών εξελίξεων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο μελλοντικός προγραμματισμός μπορεί να είναι δύσκολος. Όπως εξηγεί ο Ράμαν, δεν γνωρίζουμε ποιες θέσεις εργασίας θα υπάρχουν σε λίγα χρόνια. «Η μόνη σταθερά για την επόμενη δεκαετία θα είναι η αλλαγή», προσθέτει.

Αντί να εστιάζετε σε μια συγκεκριμένη θέση εργασίας ή ρόλο, ο Ράμαν προτείνει να επικεντρωθείτε στο τι θέλετε να κάνετε, στις δεξιότητες που επιθυμείτε να αποκτήσετε και στον τρόπο που θα τις χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά. «Οι δεξιότητες είναι αυτές που έχουν μεγαλύτερη σημασία», επισημαίνει. Η ανάπτυξή τους θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό σας στόχο, προσθέτει, τονίζοντας, ότι το πού και το πώς αποκτήσατε αυτές τις δεξιότητες είναι δευτερεύοντα.

«Οι εργοδότες ενδιαφέρονται για όλες τις δεξιότητες που μπορείτε να φέρετε στον οργανισμό, ανεξάρτητα από το πώς τις αποκτήσατε», τονίζει. «Καταγράψτε τις κορυφαίες σας δεξιότητες και μάθετε να αφηγηθείτε μια ιστορία γύρω από το πώς τις αποκτήσατε και, πιο σημαντικό ακόμα, πώς τις εφαρμόσατε».

Σύμφωνα με το CNBC, τα δεδομένα δείχνουν, ότι οι εργοδότες δίνουν όλο και περισσότερη σημασία στις δεξιότητες. Για παράδειγμα, οι υπεύθυνοι πρόσληψης έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν υποψήφιους με βάση τις δεξιότητές τους και όχι, σύμφωνα με κριτήρια όπως τα πτυχία.

«Αφού αποκτήσετε κάποια πραγματική τεχνογνωσία, το επόμενο βήμα είναι να σκεφτείτε πώς μπορείτε να εφαρμόσετε αυτά που γνωρίζετε σε συγκεκριμένα θέματα ή σε έναν τομέα που σας ενδιαφέρει», εξηγεί.

Εκτός από τις δεξιότητες, η συνεχής μάθηση πρέπει να αποτελεί ένα ακόμα κύριο στοιχείο. «Βρείτε τον τρόπο να ερωτευτείτε τη μάθηση, ώστε να είστε ενθουσιασμένοι γι’ αυτήν και να επιδιώκετε τη βελτίωσή σας σε συγκεκριμένες δεξιότητες ή τομείς εξειδίκευσης», συμπληρώνει. Έρευνα του LinkedIn κατέδειξε ότι η μάθηση ενισχύει την αίσθηση σύνδεσης των εργαζομένων με τον εργοδότη τους και προσδίδει νόημα και σκοπό στη δουλειά τους.

Διαβάστε ακόμη

Τρόφιμα: Οι τιμές σε κρέας, γαλακτοκομικά, σιτηρά τον Απρίλιο – Πού σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση

Καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή: Δραματικές οι επιπτώσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα δηλώσετε σωστά τα εισοδήματα από ακίνητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version