Από τη μία η τεχνολογική άνοιξη στη χώρα που πυροδοτείται από την ψηφιακή επανάσταση και από την άλλη το κατασκευαστικό boom των τελευταίων δύο ετών έχουν κάνει ανάρπαστους καταρτισμένους επαγγελματίες των δύο κλάδων, που φέρονται σήμερα να αναζητούν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους.
Στον κλάδο της πληροφορικής το φαινόμενο, που τείνει να εξελιχθεί σε πρόβλημα, είναι μεγαλύτερο, μια και η τάση δεν πυροδοτείται μόνο από τις κατεξοχήν εταιρείες τεχνολογίας που αυξάνουν τις επενδύσεις τους στη χώρα διευρύνοντας παράλληλα το προσωπικό τους, αλλά και από το υπόλοιπο επιχειρείν που προσπαθεί να μετασχηματιστεί ψηφιακά δημιουργώντας τμήματα ΙΤ, καθώς και από τη δυναμική που επιδεικνύει το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ετήσια έκθεση των Found.ation και EIT Digital, που καταγράφει τις απόψεις των στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων σχετικά με τις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού, το 54% απάντησε ότι διαθέτει τμήμα αφιερωμένο σε αυτό τον τομέα, όταν μόλις ένα χρόνο πριν το 58% δήλωνε ότι δεν διαθέτει τέτοιο τμήμα! Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, περισσότερες από μία στις δύο εταιρείες στην Ελλάδα προσέλαβαν το 2021, εν μέσω πανδημικής κρίσης, ειδικευμένο στην τεχνολογία προσωπικό.
Το φαινόμενο βέβαια, όπως εξηγεί στο «b.s.» η πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΣΕΠΕ) Γιώτα Παπαρίδου, δεν είναι μόνο ελληνικό. «Η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και έρχεται σε μεγάλο βαθμό ως συνέπεια και της ψηφιακής επανάστασης που συντελείται. Φανταστείτε ότι σε όλη την Ευρώπη λείπουν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι, προγραμματιστές, μηχανικοί Η/Υ κ.ά. για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που γεννιούνται», εξηγεί η ίδια. «Και είναι αλήθεια αρκετά δύσκολο να απευθυνθείς σε τρίτη χώρα για να βρεις αυτό το προσωπικό που λείπει. Επομένως, αυτό που πρέπει να κάνουμε άμεσα είναι να δούμε τι θα κάνουμε στο κομμάτι της αναβάθμισης των δεξιοτήτων στη χώρα μας. Υπάρχουν πλέον πολλά κονδύλια μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την κατάρτιση, τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε. Ούτως ή άλλως, ο κόσμος που βγαίνει από τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση».
Σύμφωνα με την κυρία Παπαρίδου, στο πρόβλημα της έλλειψης καταρτισμένου δυναμικού, αν και είναι περίπου ίδιου μεγέθους με αυτό των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν συντελέσει κι άλλοι παράγοντες πέραν της ψηφιακής επανάστασης.
«Δυστυχώς στην Ελλάδα βγήκαμε από μία δεκαετή κρίση όπου η αγορά μας συρρικνώθηκε 40% και έφυγε πολύς κόσμος στο εξωτερικό. Ημασταν ο Νο 1 κλάδος στη φυγή ταλέντου, στο λεγόμενο brain drain. Και πλέον δεν είναι εύκολο ο κόσμος αυτός να γυρίσει. Ισως κάποιοι θέλουν να επιστρέψουν, όμως χρειάζονται γι’ αυτό και ειδικές συνθήκες. Το γεγονός ότι προσπαθούμε να υποστηρίξουμε αλλά και να σχεδιάσουμε με κίνητρα φορολογικά και ασφαλιστικά βοηθά, όμως δεν αρκεί. Επίσης, επειδή μιλάμε για έναν κλάδο που δεν χρειάζεται φυσική παρουσία, ελπίζουμε ένα κομμάτι αυτού του κενού να καλυφθεί από τους λεγόμενους “ψηφιακούς νομάδες”. Γι’՚αυτό όμως θα χρειαστεί βελτίωση των υποδομών μας», λέει η κυρία Παπαρίδου.
Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική που υπάρχει στον κλάδο είναι τεράστια. «Η ψηφιακή επανάσταση δεν θα σταματήσει, θα έχει συνέχεια, οπότε αυτό αποτελεί μια τεράστια προοπτική για τους νέους ανθρώπους στο να έχουν ένα λαμπρό μέλλον. Ναι, ο κλάδος είναι δύσκολος, απαιτεί να διαβάζεις και να παρακολουθείς όλες τις νέες εξελίξεις, έχει όμως και μεγάλα πλεονεκτήματα. Και κυρίως έχει μια δυναμική που με την κατάλληλη πολιτική εξωστρέφειας και προώθησης του brand Ελλάδα θα συνεχίζει να ενισχύεται», τονίζει.
Γι’ αυτό και επισημαίνει ότι μακροπρόθεσμα το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού πρέπει να απαντηθεί μέσα από μια αναθεώρηση της προσέγγισης του εκπαιδευτικού συστήματος. «Καταρχήν η αγορά πρέπει να συνδεθεί με τα πανεπιστήμια. Οι φοιτητές να είναι έτοιμοι όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά να βγαίνουν άμεσα στην αγορά με τις πιστοποιήσεις που χρειάζονται ώστε να είναι αποδοτικοί.
Για όλα αυτά είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας, όπως επίσης και για το πρόγραμμα σπουδών, όμως όλα αυτά αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της λύσης με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα», καταλήγει.
Σημειώνεται πάντως ότι η έλλειψη δυναμικού σήμερα συνιστά για τις εταιρείες πληροφορικής ένα μεγάλο πρόβλημα στο να καταφέρουν να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο των έργων που αναλαμβάνουν (περισσότερα στις σελίδες 6-7).
Κατασκευές
Πρόβλημα όμως υπάρχει και στο κομμάτι των κατασκευών, με το έλλειμμα σε τεχνικό προσωπικό να αποτελεί πλέον το δεύτερο σοβαρότερο πρόβλημα του κλάδου μετά την άνοδο των τιμών των υλικών, όπως σχολιάζει στο «business stories» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) Μιχαήλ Δακτυλίδης.
«Στη χώρα μας διαπιστώνουμε μεγάλο κενό, γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να δελεάσουμε τμήμα της νεολαίας να εκπαιδευτεί στην κατασκευή, αλλά και επειδή το προσωπικό που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια -κυρίως αλλοδαποί- την περίοδο της κρίσης έφυγαν στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη», λέει ο κ. Δακτυλίδης. Ως μέτρο άμεσης λύσης η ΠΕΔΜΕΔΕ ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας η επιμόρφωση του προσωπικού να γίνεται από τους παραγωγικούς φορείς.
«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει καλύτερα τον κλάδο και τις ανάγκες του από τους ίδιους τους εργολήπτες, και έπειτα είναι μια πρακτική που ακολουθείται στο εξωτερικό», λέει ο κ. Δακτυλίδης. «Εχει περάσει προ πολλού η εποχή που αναζητούσαμε τον μάστορα να καλουπώσει. Σήμερα, η ψηφιοποίηση στην κατασκευή δημιουργεί μεγάλες απαιτήσεις και ήδη η ΠΕΔΜΕΔΕ έχει εκπαιδεύσει 1.200 τεχνίτες σε συστήματα ΒΙΜ (Building Information Modeling).
Επιπλέον υπάρχουν τεχνίτες στην αγορά πολύ καλά αμειβόμενοι ακόμη και από μηχανικούς (γυψοσανίδας, χειριστές μηχανημάτων κ.ά.) και αυτό είναι ένα μήνυμα και προς τη νέα γενιά να αξιοποιήσει τις συνθήκες που διαμορφώνονται και τις ανάγκες που θα δημιουργήσουν τα επόμενα χρόνια για τα μεγάλα έργα υποδομών και ενεργειακής αναβάθμισης.
Αναζητούμε τις βέλτιστες λύσεις για να καλύψουμε αυτά τα κενά και εξετάζουμε σε συνεργασία και με το ΤΕΕ τη δυνατότητα επιμόρφωσης και των προσφύγων, κάτι που έχει κάνει με επιτυχία η Γερμανία με τους Σύρους τεχνίτες».
Διαβάστε ακόμη
«Καρούζος Gate»: Aλλάζουν χέρια 200 ακριβά ακίνητα σε Αττική, Κρήτη, Πάτρα, Κεφαλονιά (pics)
Αναλυτικός Οδηγός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο