Πάνω από 30 εταιρείες στη Βρετανία συμμετέχουν σ΄ένα πιλοτικό πρόγραμμα, τον «τολμηρό νέο τρόπο εργασίας για το 2022», όπως τον έχουν βαπτίσει οι εμπνευστές του. Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες, απασχολούνται μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα – πλην της Παρασκευής- και αμείβονται κανονικά. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα έχει διάρκεια έξι μηνών.
Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «The Sun», εταιρείες στη Βρετανία πειραματίζονται με τη μετάβαση σε τετραήμερη εργασία δίχως όμως οι εργοδότες να τους μειώνουν το μισθό. Αρκετές χώρες δοκίμασαν με επιτυχία την τετραήμερη εργασία και τώρα η Βρετανία βαδίζει στα χνάρια τους. Με την τετραήμερη εργασία, οι εργαζόμενοι φαίνεται να διακατέχονται από λιγότερο άγχος και να έχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.
Έρευνα που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα δείχνει ότι, το 78% των εργαζομένων που απασχολούνται τις ημέρες Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, δήλωσαν ότι είναι πιο χαρούμενοι και λιγότερο αγχωμένοι.
Το εργασιακό πείραμα θα δείξει εάν οι εργαζόμενοι μπορούν να είναι 100% παραγωγικοί για το 80% του χρόνου τους στο γραφείο.
Το πιλοτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας για την εργάσιμη εβδομάδα 4 ημερών (4 Day Week Global) σε συνεργασία με τη δεξαμενή σκέψης «Autonomy», την εκστρατεία στη Βρετανία «4 Day Week UK» και τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Για τον Τζόι Ο’ Κόνορ, πιλοτικό διευθυντή του προγράμματος «4 Day Week Global»:
«Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κινούνται σε στρατηγικές που εστιάζουν στην παραγωγικότητα προκειμένου να τους επιτρέψουν να μειώσουν τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων δίχως όμως να μειώσουν τον μισθό τους».
«Είμαστε ενθουσιασμένοι από την αυξανόμενη δυναμική και το ενδιαφέρον για το πιλοτικό μας πρόγραμμα και για την τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα ευρύτερα. Η τετραήμερη εβδομάδα αμφισβητεί το τρέχον μοντέλο εργασίας και βοηθά τις εταιρείες να απομακρυνθούν από τη λογική του χρόνου που αφιερώνουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά», εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό στο προϊόν που παράγεται. Το 2022 θα είναι η χρονιά που προαναγγέλλει αυτό το νέο και τολμηρό εργασιακό μέλλον», πρόσθεσε.
Στην Ισλανδία, το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, που εφαρμόστηκε από το 2015 έως το 2019, είχε μεγάλη επιτυχία.
Το πείραμα αρχικά περιελάμβανε εκατοντάδες εργαζόμενους του δημόσιου τομέα που ήταν μέλη συνδικάτων.
Ωστόσο, επεκτάθηκε σε 2.500 εργαζόμενους τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, που αντιπροσωπεύουν συνολικά το 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Αστυνομικοί, εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, δάσκαλοι, υπάλληλοι καταστημάτων και υπάλληλοι των δήμων ήταν μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα.
Παρόμοια πιλοτικά προγράμματα εφαρμόστηκαν στη Νέα Ζηλανδία και την Ισπανία και στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία.
Διαβάστε ακόμη
Ταμείο Ανάκαμψης: Online οι αιτήσεις για δάνεια 20 δισ. ευρώ – Πώς θα δοθούν