© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Το ρεκόρ των νέων θέσεων εργασίας της προηγούμενης χρονιάς, που έφτασαν τις 50.000 εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας εξαιτίας της πανδημίας, θα προσπαθήσει να ξεπεράσει ο ΟΑΕΔ το 2022 έχοντας ως οδηγό τα προγράμματα απασχόλησης που προσέλκυσαν περισσότερο το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων.
Μάλιστα, οι νέες θέσεις που άνοιξαν το 2021 θα μπορούσαν να είναι διπλάσιες αν δεν καταγραφόταν η γνωστή παθογένεια της αναντιστοιχίας της ζήτησης της αγοράς με την προσφορά των ανέργων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων, από τον Μάιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021 έτρεξαν 16 προγράμματα με στόχο την κάλυψη 74.000 νέων θέσεων εργασίας. Η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς οι αιτήσεις των επιχειρήσεων έφτασαν τις 108.577 θέσεις.
Ωστόσο τελικά εγκρίθηκαν 89.944 θέσεις είτε γιατί δεν υπήρχαν άνεργοι με τα προσόντα που ζητούσε η επιχείρηση, είτε γιατί οι εργοδότες δεν θεώρησαν κατάλληλο τον άνεργο που επελέγη και στην πράξη καλύφθηκαν οι μισές θέσεις, δηλαδή 42.614. Αν προστεθούν 4.477 προσλήψεις μέσω παλαιών προγραμμάτων και 3.040 άνεργοι οι οποίοι προχώρησαν στη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης μέσω του Προγράμματος Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, ο συνολικός αριθμός ξεπερνά τις 50.000 νέες θέσεις εργασίας.
Tο Top 5 των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που προσέλκυσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων αφορά τόσο τους νέους έως 29 ετών όσο και τους μεγαλύτερους, άνω των 55.
Συγκεκριμένα, πρώτο σε προσλήψεις ( 37%) ανακηρύχθηκε το πρόγραμμα απασχόλησης για νέους ανέργους έως 29 ετών με τα στοχευμένα προγράμματα για ανέργους 18-29 και για πτυχιούχους ανέργους 22-29 ετών. Και στα δύο καλύφθηκαν όλες οι θέσεις.
Δελεαστικό ήταν και το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 30 ετών και άνω μέσω του οποίου προσελήφθησαν 10.045 άνεργοι, ενώ υψηλή ζήτηση σημειώθηκε και σε στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών (5.377 νέες θέσεις σε 472 επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων και ΟΤΑ), καθώς και απασχόλησης ανέργων 30 ετών και άνω στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες (3.629 άνεργοι προσελήφθησαν σε 3.172 επιχειρήσεις.
Από τα συμπεράσματα για την απορροφητικότητα της περσινής χρονιάς μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι περισσότερες από τις μισές προσλήψεις έγιναν σε περιοχές της περιφέρειας και εκτός των δύο μεγαλύτερων αστικών ζωνών της χώρας, δηλαδή εκτός Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, κάτι που αποδεικνύει την αναγκαιότητα στήριξης συγκεκριμένων ομάδων καθώς και περιοχών.
Πάνω από το 50% αφορά γυναίκες και σχεδόν οι μισές προσλήψεις (47%) αφορούν μακροχρόνια ανέργους. Το 1/3 των προσλήψεων (34%) είναι στο εμπόριο (λιανικό και χοντρικό). Τέλος, το μεγαλύτερο ποσοστό προσλήψεων αφορά αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (38,5%) και ακολουθούν οι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας σε ποσοστό 35,4%
Αυτή η παρακαταθήκη θα αξιοποιηθεί μέσω της ανάλυσης των στοιχείων και των τάσεων προκειμένου να σχεδιαστούν τα προγράμματα που θα τρέξουν το 2022 και τα επόμενα χρόνια, χρηματοδοτούμενα είτε από το νέο ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον ΟΑΕΔ, την τρέχουσα χρονιά θα ανοίξουν 86.000 νέες θέσεις εργασίας με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 587 εκατ. ευρώ.
Οι νέες δράσεις θα δίνουν έμφαση σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια εργασιακής επανένταξης, όπως οι νέοι, οι γυναίκες, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και σε περιοχές-θύλακες υψηλής ανεργίας.
Οπως έχει επισημάνει ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, όσον αφορά την προσέλκυση των επιχειρήσεων θα προσφέρονται περισσότερα κίνητρα για την πρόσληψη ανέργων από τις παραπάνω κατηγορίες, ενώ θα απλουστευτούν περαιτέρω οι διαδικασίες, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η γραφειοκρατία αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις να κάνουν προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ. Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξουν τη νέα χρονιά οι εργασιακοί σύμβουλοι προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη η σύζευξη προσφοράς και ζήτησης.
Παράλληλα, ο σχεδιασμός των δράσεων του ΟΑΕΔ συνδέεται με τις κεντρικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας και της ηλεκτροπαραγωγής, καθώς τέσσερα από τα νέα προγράμματα που θα υλοποιηθούν το 2022 συνδέονται με τη μεταλιγνιτική μετάβαση στις λιγνιτικές περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία.
Μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 θα προκηρυχθούν τα εξής δέκα προγράμματα:
1 Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω σε περιοχές-θύλακες υψηλής ανεργίας, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.
2 Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 111 εκατ. ευρώ.
3 Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 νέους ανέργους ηλικίας 18-30 ετών, διάρκειας 7 μηνών. Το κόστος του ανέρχεται στα 68 εκατ. ευρώ.
4 Πρόγραμμα απασχόλησης 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες. Εχει διάρκεια 15 μήνες και το κόστος του ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.
5 Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας 10.000 ανέργων 18-29 ετών (Αττική & Μακεδονία), διάρκειας 7 μηνών. Το κόστος του ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ
6 Πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 ανέργων 30+ ετών στις περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, με έμφαση στις γυναίκες. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 12 μήνες και το συνολικό κόστος του ανέρχεται στα 26 εκατ. ευρώ
7 Πρόγραμμα «Νέα Επιχειρηματικότητα Ανέργων στην Ψηφιακή Οικονομία». Απευθύνεται σε 4.000 άτομα, η διάρκειά του είναι 12 μήνες, η συνολική επιδότησή του ανέρχεται στα 14.800 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος του στα 60 εκατ. ευρώ.
8 Συμβουλευτική, κατάρτιση και απασχόληση στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Αφορά 3.400 ανέργους, έχει διάρκεια 8 μηνών και το συνολικό κόστος του ανέρχεται στα 22.800.000 ευρώ.
9 Απασχόληση ανέργων στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Αφορά 3.400 άτομα, η διάρκειά του είναι 12-18 μήνες και το συνολικό κόστος του ανέρχεται στα 48 εκατ. ευρώ.
10 Απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας ανέργων 18-29 ετών στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης (Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησος). Απευθύνεται σε 2.000 άτομα, έχει διάρκεια 7 μηνών, η μηνιαία επιδότηση είναι 100% και το συνολικό κόστος του ανέρχεται σε 14 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Κώστας Καραμανλής: «Υπέρ των πολιτών η νέα σύμβαση για την Αττική οδό»
Με κατασχέσεις κινδυνεύουν 2 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου