search icon

Εργασιακά

Ποια είναι η καλύτερη χώρα για εξ αποστάσεως εργασία – Η θέση της Ελλάδας (λίστα)

Ο δείκτης GRWI αποκαλύπτει τις καλύτερες χώρες για εξ αποστάσεως εργασία, με τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 32η θέση ανάμεσα στις καλύτερες χώρες για εξ αποστάσεως εργασία, σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας NordLayer. Το προηγούμενο έτος, η εταιρεία δημιούργησε τον Παγκόσμιο Δείκτη Εξ Αποστάσεως Εργασίας (GRWI), ο οποίος αξιολογεί τις καλύτερες και τις χειρότερες χώρες για εξ αποστάσεως εργασία με βάση τέσσερα διαφορετικά κριτήρια: ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οικονομική ασφάλεια, ψηφιακές και υλικές υποδομές και κοινωνική ασφάλεια.

Φέτος, η NordLayer αξιολόγησε 108 χώρες σε σχέση με τις 66 χώρες που είχε αξιολογήσει πέρυσι. 

Ακολουθούν οι 10 καλύτερες χώρες για εξ αποστάσεως εργασία σύμφωνα με τα φετινά δεδομένα: 

  1. Δανία
  2. Ολλανδία
  3. Γερμανία
  4. Ισπανία
  5. Σουηδία
  6. Πορτογαλία
  7. Εσθονία
  8. Λιθουανία
  9. Ιρλανδία
  10. Σλοβακία

Η πλήρης λίστα είναι διαθέσιμη εδώ: https://nordlayer.com/global-remote-work-index/ 

Η σύνθεση του δείκτη έγινε με αξιολόγηση και σύγκριση των χωρών, χρησιμοποιώντας τέσσερις άξονες δεικτών. Κάθε άξονας περιλαμβάνει διάφορα χαρακτηριστικά (υποάξονες) που βοηθούν στην αξιολόγηση της γενικής ελκυστικότητας στο πλαίσιο της απομακρυσμένης εργασίας:

  1. Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο — υποδομές, ανταπόκριση και νομικά μέτρα.
  2. Οικονομική ασφάλεια — τουριστική ελκυστικότητα, ευχέρεια στην αγγλική γλώσσα, κόστος ζωής και υγειονομική περίθαλψη.
  3. Ψηφιακές και υλικές υποδομές — ποιότητα διαδικτύου και οικονομική προσιτότητα, ηλεκτρονικές υποδομές, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και φυσικές υποδομές.
  4. Κοινωνική ασφάλεια — προσωπικά δικαιώματα, συμπερίληψη και ασφάλεια.

Που κατατάσσεται η Ελλάδα; 

Τα νομικά μέτρα (1η), η ικανότητα απόκρισης (3η) και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (6η) καθιστούν την Ελλάδα έναν εξαιρετικό προορισμό για τηλεργασία. Ενώ το ελαφρώς υψηλό κόστος ζωής (70η) είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, έχει καλές επιδόσεις όσον αφορά την τουριστική ελκυστικότητα (8η) και την επάρκεια στην αγγλική γλώσσα (16η).

Στον τομέα της υγείας, η Ελλάδα έχει ακόμα δρόμο, έως ότου να γίνει ένας ιδανικός προορισμός για εργασία, γεγονός που αποδεικνύεται από την 52η θέση που καταλαμβάνει στον παγκόσμιο δείκτη. Το ίδιο ισχύει και για την ποιότητα του διαδικτύου, καθώς βρίσκεται στην 52η θέση με βάση τον παγκόσμιο δείκτη. 

Πώς ανταποκρίνεται η Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή;

Σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη (32η) μετά τη Μάλτα (30η) όσον αφορά γενικότερα την ποιότητα της εξ αποστάσεως εργασίας. Κατατάσσεται υψηλότερα από την Κύπρο (35η), τη Ρουμανία (38η) και τη Βουλγαρία, η οποία βρίσκεται στην 42η θέση. 

Η Μάλτα βρίσκεται σε υψηλότερη θέση χάρη στις προηγμένες φυσικές υποδομές της (8η). Διαθέτει πιο φιλόξενη ατμόσφαιρα για τους ψηφιακούς νομάδες λόγω της επάρκειας στην αγγλική γλώσσα (1η). 

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα κατέχει υψηλότερη βαθμολογία στον τομέα της τουριστικής ελκυστικότητας (8η έναντι 10η). Η Μάλτα κατατάσσεται, επίσης, πολύ χαμηλότερα όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (6η έναντι 42η) και την ικανότητα απόκρισης (3η έναντι 20η), ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα σε αυτές τις δύο κατηγορίες.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι και οι πέντε χώρες (Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρος, Ρουμανία και Βουλγαρία) κατέλαβαν υψηλή θέση ως προς την τουριστική ελκυστικότητα. Ωστόσο, η Ρουμανία αποτελεί πιο ελκυστικό προορισμό για τους ψηφιακούς νομάδες, που αναζητούν φθηνότερους προορισμούς εξ αποστάσεως εργασίας, καθώς έχει το χαμηλότερο κόστος ζωής στην περιοχή (39η). 

Σχετικά με τον δείκτη ασφαλείας, η Ρουμανία προηγείται (21η), ακολουθούμενη από την Κύπρο (25η) και τη Βουλγαρία (35η), ενώ η Μάλτα και η Ελλάδα βρίσκονται στην 41η και 61η θέση αντίστοιχα.

Καλές συνήθειες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας

«Αν και σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας οι υπάλληλοι επέστρεψαν πρόσφατα στο γραφείο ή ακολουθείται ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, η απομακρυσμένη εργασία ήρθε για να μείνει. Δεν είναι απλώς μια τάση — είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την παραγωγικότητα και την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Η υιοθέτηση της απομακρυσμένης εργασίας ενδυναμώνει τις ομάδες μας, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, ανεξάρτητα από τους γεωγραφικούς περιορισμούς», προσθέτει ο Donatas Tamelis, διευθύνων σύμβουλος της NordLayer

Για τους εργαζομένους που εξετάζουν το ενδεχόμενο της τηλεργασίας, ο κ. Tamelis προτείνει μερικές καλές πρακτικές κυβερνοασφάλειας:

«Στην εποχή της απομακρυσμένης εργασίας, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν αποτελεί απλώς επιλογή. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία των δεδομένων μας και του οργανισμού μας από τις διαρκώς εξελισσόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο. Η εξ αποστάσεως εργασία δημιουργεί νέες ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα μας εκθέτει σε πιθανούς κινδύνους ασφάλειας. Η επαγρύπνηση στον κυβερνοχώρο είναι η πρώτη μας γραμμή άμυνας» λέει ο κ. Tamelis από τη NordLayer.

Μεθοδολογία: Ο Παγκόσμιος Δείκτης Εξ Αποστάσεως Εργασίας από τη NordLayer διαμορφώθηκε με βάση τέσσερις άξονες που εστιάζουν στην κυβερνοασφάλεια, τις οικονομικές συνθήκες, τις ψηφιακές και υλικές υποδομές αλλά και την κοινωνική ασφάλεια της εκάστοτε χώρας. Εδώ μπορείτε να βρείτε την πλήρη μεθοδολογία: https://nordlayer.com/global-remote-work-index/2023/methodology/

Διαβάστε ακόμη 

Το ελαιόλαδο «καίει» πίτσα και παέγια – «Άλμα» 67% της τιμής του στην Ισπανία (γραφήματα) 

Société Générale: H S&P θα δώσει το investment grade στην Ελλάδα σήμερα (γράφημα) 

Μητσοτάκης: H Ελλάδα γίνεται πεδίο μεγάλων διεθνών επενδύσεων 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version