Πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες θα ευνοηθούν από τις διατάξεις του μίνι Ασφαλιστικού που κατατέθηκε στη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης. Οι ωφελούμενοι σε αριθμούς είναι: 742.772 συνταξιούχοι που θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς στις 21 Δεκεμβρίου, 100.000 συνταξιούχοι με αναπηρία που θα μπορούν να εργάζονται χωρίς τις αυστηρές προϋποθέσεις του παρελθόντος, 10.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ για τους οποίους θα ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία συνταξιοδότησής τους και 13.000 εν αναμονή δικαιούχοι της επικουρικής σύνταξης που θα λάβουν άμεσα τις συντάξεις τους. Επίσης, σημαντικό ποσοτικό στοιχείο είναι ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια πενταπλασιάστηκαν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που δηλώνουν την εργασία τους, νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί με το νέο ευνοϊκό καθεστώς που υιοθετεί το μίνι Ασφαλιστικό για την εργασία των συνταξιούχων.
Παραθέτοντας τα ποσοτικά στοιχεία, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Μηλαπίδης, στη συνέντευξή του στο «business stories», επισημαίνει τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου νόμου, που είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ασφαλισμένων εντός δημοσιονομικού πλαισίου, η μέριμνα και ο σχεδιασμός για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και η απλοποίηση των κανόνων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
– Με την ευνοϊκή διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, πόσοι εργαζόμενοι στη μαύρη οικονομία πιστεύετε ότι θα επανέλθουν στον ενάρετο κύκλο της οικονομίας;
Σήμερα, υπολογίζεται ότι εργάζονται 100.000 και έχουν δηλωθεί νόμιμα 36.000. Τα στοιχεία της Ελλάδας δείχνουν ότι από το 2019 έως σήμερα οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι πενταπλασιάστηκαν. Συγκεκριμένα, αυτή η σημαντική αύξηση καταγράφηκε μετά το 2021, όταν και η παρακράτηση επί της σύνταξης μειώθηκε από το 60% στο 30%. Αυτή την παρακράτηση ο συνταξιούχος την αντιμετωπίζει ακόμα κι αν απασχοληθεί για μία μέρα. Με τη νέα ρύθμιση η παρακράτηση επί της σύνταξης καταργείται. Εφεξής, ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα λαμβάνει ακέραιη τη σύνταξή του, ενώ θα πληρώνει μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος θα αντιστοιχεί στο 10% επί του ακαθάριστου εισοδήματός του από εργασία. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το ποσό του πόρου θα συνδέεται με την ασφαλιστική τους κλάση και θα αντιστοιχεί στο 50% επί των εισφορών για κύρια σύνταξη.
Η κυβέρνηση κατόρθωσε σταδιακά, μέσα σε τέσσερα χρόνια, να αναμορφώσει ριζικά το ασφαλιστικό πλαίσιο των εργαζόμενων συνταξιούχων. Πλέον, αντί να «τιμωρείται» η συνταξιοδότηση, ενθαρρύνεται η απασχόληση συνταξιούχων, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για το εισόδημά τους, αλλά και την καταπολέμηση της παραοικονομίας. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη δυνατότητα απασχόλησης των ανάπηρων συνταξιούχων, η οποία απαγορευόταν μέχρι σήμερα. Στο εξής, τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να εργάζονται χωρίς την παρακράτηση του 10%, ενώ καταργούνται και τα αντικίνητρα που ίσχυαν με τον νόμο του 1951. Η νέα πολιτική του υπουργείου Εργασίας μπορεί να επιφέρει οικονομικά οφέλη σε 100.000 ανάπηρους, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να εργαστούν ισότιμα και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
– Πόσοι οφειλέτες πιστεύετε ότι θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της επέκτασης του ορίου των οφειλών προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη συνταξιοδότησή τους;
Στόχος του μέτρου είναι να δοθεί μια διέξοδος σε ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς σύνταξη, λόγω πραγματικής αδυναμίας αποπληρωμής. Με τη ρύθμιση που εισάγουμε στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο επεκτείνονται τα ανώτατα όρια οφειλών για συνταξιοδότηση, από τις 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ και από 6.000 ευρώ στις 10.000 ευρώ για οφειλές στον π. ΟΓΑ. Ο αριθμός των δυνητικά ωφελούμενων από τη νέα ρύθμιση είναι περίπου 10.000 οφειλέτες, υπό την προϋπόθεση ότι θα δεχτούν την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Οι καταθέσεις τους δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ και 6.000 ευρώ (αγρότες) και να έχουν καταβάλει για 20 χρόνια ασφαλιστικές εισφορές.
– Οι εκκρεμείς επικουρικές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Πόσο θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση το νέο μοντέλο με βάση τη 15ετία;
Μέχρι σήμερα, ο καθένας έπαιρνε επικουρική ανάλογα με τους κανόνες που ίσχυαν στο προϋπάρχον ταμείο. Για παράδειγμα, στο πρώην ΙΚΑ όταν έφτανες τα 15 χρόνια δικαιούσουν επικουρική σύνταξη, ενώ στο Δημόσιο για την παροχή της επικουρικής ίσχυαν οι ίδιοι κανόνες που ίσχυαν και για την κύρια σύνταξη, συμπλήρωση 15ετίας και ηλικία συνταξιοδότησης. Η νέα διάταξη ενοποιεί τους κανόνες απόδοσης της επικουρικής σύνταξης. Με μόνη προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, υπολογίζουμε ότι περίπου 13.000 συντάξεις θα μπορούν να εκκαθαριστούν αυτόματα μόλις ψηφιστεί η ρύθμιση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προτεινόμενη διάταξη θα καταλαμβάνει τις νέες και τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ θα παρέχει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους που έχουν λάβει απορριπτική απόφαση να επανέλθουν με νέο αίτημα.
Πέραν όσων ήδη αναφέρθηκαν, στο μίνι Ασφαλιστικό περιλαμβάνονται σημαντικές διατάξεις που αφορούν τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας της ΔΥΠΑ για εννέα μήνες και στις μη μισθωτές (αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες) μητέρες, για πρώτη φορά από το ελληνικό κράτος, την ενιαιοποίηση των κανόνων και προϋποθέσεων χορήγησης σύνταξης θανάτου στα ορφανά τέκνα, την καθιέρωση προπληρωμένης κάρτας για την καταβολή της πλειονότητας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ και φυσικά τη δεύτερη για φέτος έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά.
Τελευταίο και πολύ σημαντικό είναι ότι δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μίας ημέρας, να εργάζονται χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας, υπό την προϋπόθεση ότι η απασχόληση αυτή δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις ημέρες εβδομαδιαίως και τις δώδεκα ημέρες μηνιαίως.
– Το χρέος στο ΚΕΑΟ έχει φτάσει σε αστρονομικά επίπεδα (47 δισ.). Κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί μέτρα (αναγκαστικά, ρυθμίσεις) αλλά δεν έχουν αποδώσει. Το πάγωμα των επιτοκίων έως το 2025 θα βοηθήσει τους οφειλέτες;
Τα χρέη προς το ΚΕΑΟ πλησιάζουν όντως τα 47 δισ. Αν δούμε όμως το προφίλ του χρέους, τα 2/3 του χρέους αφορούν έτη πριν από το 2010, ενώ το 95% του χρέους είναι πριν από το 2019. Από το τέλος του 2022 έως το τέλος του Σεπτεμβρίου 2023 το συνολικό χρέος στο ΚΕΑΟ αυξήθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης αφορά πρόσθετα τέλη, αφού η αύξηση στις κύριες οφειλές ανερχόταν σε 300.000 ευρώ, ενώ τα πρόσθετα τέλη για παλαιότερα χρέη φθάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται μια ρυθμισμένη οφειλή προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης καθορίζεται κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ρύθμισης με βάση το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.
Το πάγωμα των επιτοκίων, συνεπώς, έχει ευεργετικό περιεχόμενο για τους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού θα αναστείλει την αύξηση των επιτοκίων τα οποία επιβαρύνουν ρυθμισμένες ή μη οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης και θα συμβάλει στον περιορισμό του τρέχοντος υπολοίπου του χρέους.
– Σύμφωνα με τους εμπλεκομένους στον κλάδο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, οι νέες διατάξεις λειτουργούν τιμωρητικά για τους εργαζομένους. Πιστεύετε ότι ο στόχος σας να μπει σε τάξη ο κλάδος θα επιτευχθεί;
Με την τροποποίηση που υιοθετούμε στις κλίμακες φορολόγησης δίνουμε κίνητρο στους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους να ασφαλιστούν ή να συνεχίσουν να ασφαλίζονται σε ΤΕΑ, ενώ περιορίζουμε τη μείωση του εφάπαξ ή της σύνταξης στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο επιχειρούμε μια συνολική αναμόρφωση στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση.
Τα ΤΕΑ ως βασικό στόχο έχουν να παρέχουν στους ασφαλισμένους τους ένα συμπληρωματικό εισόδημα κατά τη συνταξιοδότηση, είτε με τη μορφή μηνιαίας σύνταξης είτε με τη μορφή εφάπαξ.
Οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που προβλέπονται με το νομοσχέδιο (απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης, ίδρυση πολυεργοδοτικών ταμείων, ενίσχυση κανόνων χρηστής διακυβέρνησης, μεταφορά της εποπτείας στην Τράπεζα της Ελλάδας) προωθούν την ίδρυση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και επιτρέπουν τη δημιουργία κεφαλαίων συνταξιοδοτικής αποταμίευσης στα πρότυπα των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε.
Παράλληλα, επιχειρείται η ομοιόμορφη φορολογική αντιμετώπιση των ομοειδών προϊόντων της προαιρετικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης (παροχές ΤΕΑ και Ομαδικά Ασφαλιστήρια Συνταξιοδοτικά Συμβόλαια), επιβραβεύοντας τη μακροχρόνια αποταμίευση, με ταυτόχρονο σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του καθενός.
Στόχος μας είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των μελλοντικών συνταξιούχων με συμπληρωματική παροχή και ταυτόχρονα η διάδοση της κουλτούρας συνταξιοδοτικής αποταμίευσης στους ασφαλισμένους, προς όφελος των ιδίων και, συνολικά, της εθνικής οικονομίας.
Διαβάστε ακόμη
HSBC: Γιατί συστήνει αυξημένες θέσεις στις ελληνικές μετοχές (πίνακες)
H EE κινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της πλατφόρμας Χ (πρώην twitter) – Τι αφορά η έρευνα
Τέλος στα πριμ παραγωγικότητας – Ποια εταιρεία δίνει μπόνους στους πιο… γυμνασμένους υπαλλήλους της
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ