© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Μικρές αυξήσεις αλλά και μειώσεις στα γενναιόδωρα επιδόματα θα εισηγείται το πόρισμα της επιστημονικής ομάδας για την κατάρτιση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΦΚΑ, το οποίο θα βρίσκεται στο γραφείο της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου και του υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου στο τέλος Φεβρουαρίου.
Ως παροχές σε χρήμα του e-ΕΦΚΑ νοούνται το επίδομα κυοφορίας και λοχείας, το επίδομα ασθενείας και ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας, το επίδομα κατασκήνωσης, βρεφονηπιακού σταθμού, συμπαράστασης και φροντίδας κατ’ οίκον.
Οι εν λόγω παροχές, όπως διαπιστώνει το πόρισμα, έχουν τεράστιες διαφορές από Ταμείο σε Ταμείο, ενώ διαφορετικές είναι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους.
Αν και οι παροχές θα έπρεπε από τη γέννηση του ΕΦΚΑ, δηλαδή εδώ και 6 χρόνια, να εξισωθούν, οι κυβερνήσεις απέφευγαν το αγκάθι του εξορθολογισμού, καθώς οι αλλαγές κάθε άλλο παρά ανώδυνες θα είναι για τους ασφαλισμένους, ιδίως των προνομιούχων Ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που θα δουν τις παροχές τους να ψαλιδίζονται και να εξισώνονται με τα χαμηλά όρια που ισχύουν στο ΙΚΑ.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα εργασίας προτείνει το μακάβριο επίδομα των εξόδων κηδείας που σε ορισμένα Ταμεία ξεπερνά τα 3.000 ευρώ, να κυμαίνεται στο εξής από 800 έως 1.300 ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση θα αυξηθούν οριακά έως 5 ευρώ οι χαμηλές παροχές του ΟΓΑ.
Οι διαφορές
Μέχρι σήμερα, πάντως, κάθε Ταμείο εξακολουθεί να έχει τους δικούς του κανόνες για τις παροχές συνεχίζοντας τον φαύλο κύκλο του κατακερματισμού και των ανισοτήτων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε, με βάση την καταγραφή της επιστημονικής ομάδας, ότι οι μη μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συγκριτικά με τις μισθωτές πολύ χαμηλότερο επίδομα κυοφορίας και λοχείας.
Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ λαμβάνουν 150 ευρώ τον μήνα για 4 μήνες, οι ασφαλισμένες του πρώην ΕΤΑΑ λαμβάνουν 200 ευρώ τον μήνα για 4 μήνες και οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ ένα εφάπαξ ποσό των 486 ευρώ, όταν οι μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συνδυαστικά από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ το σύνολο του μισθού τους. Σε ό,τι αφορά στα έξοδα κηδείας, τη μικρότερη παροχή έχει ο ΟΑΕΕ (762 ευρώ) και την υψηλότερη τα Ταμεία των ΔΕΚΟ.
Ειδικότερα το ΙΚΑ καταβάλλει για έξοδα κηδείας 843 ευρώ, ο ΟΓΑ 800 ευρώ, το Δημόσιο 1.000 ευρώ, ενώ τα Ταμεία των τραπεζών, ΔΕΚΟ και επιστημόνων (ΕΤΑΑ) καταβάλλουν διαφορετικά ποσά το καθένα, που κυμαίνονται από 1.500 έως 3.000 ευρώ.
Υψηλότερα ποσά λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι στο πρώην Ταμείο του ΗΛΠΑΠ. Ο κανονισμός προβλέπει την καταβολή στους συγγενείς του θανόντος ασφαλισμένου τριών μηνιαίων μισθών και ενός ακαθάριστου μηνιαίου μισθού για έξοδα κηδείας. Δύο μισθούς ή δύο κύριες συντάξεις λαμβάνουν οι συγγενείς ασφαλισμένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, δηλαδή πάνω από 3.000 ευρώ. Μέχρι 2.743 ευρώ χορηγεί για έξοδα κηδείας το πρώην ΤΣΑΥ (Ταμείο των γιατρών) και 1.800 ευρώ το ΤΣΜΕΔΕ.
Ειδικά για τα έξοδα κηδείας είχε προκληθεί μεγάλος θόρυβος πριν από μερικά χρόνια, όταν τα πρώην Ταμεία λάμβαναν τιμολόγια ύψους πάνω από 5.000 ευρώ, τα οποία έπρεπε να πληρώσουν στον ασφαλισμένο. Μια «βασιλική» κηδεία μπορεί -ανάλογα με τις απαιτήσεις- να αγγίξει και τα 10.000 ευρώ, αλλά το ζητούμενο είναι ποιο ποσό πρέπει να πληρώνει ο ασφαλιστικός φορέας,
Σε ό,τι αφορά το επίδομα ασθενείας και ατυχήματος, ο πρώην ΟΑΕΕ παρέχει επίδομα εργατικού ατυχήματος την ώρα που οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ δεν λαμβάνουν καμία παροχή, ενώ τα Ταμεία των μισθωτών παρέχουν επίδομα τόσο ασθενείας όσο και ατυχήματος, με την προϋπόθεση βεβαιωμένης αποχής από την εργασία.
Επίσης το πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ καταβάλλει στους ασφαλισμένους 450 ευρώ ως επίδομα κατασκήνωσης, ενώ ακόμα υψηλότερο, 800-900 ευρώ, είναι το επίδομα κατασκήνωσης που χορηγεί το πρώην ΤΣΜΕΔΕ.
Την ίδια ώρα το πρώην ΙΚΑ χορηγεί το επίδομα κατασκήνωσης έπειτα από αίτηση στη ΔΥΠΑ με εισοδηματικά κριτήρια.
Η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία, με στόχο τον εξορθολογισμό των κανόνων ανάμεσα στα Ταμεία. Το πρώτο βήμα που είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης έχει ολοκληρωθεί και αυτό το διάστημα γράφονται οι εισηγήσεις για αυξομειώσεις του ύψους των παροχών με τρόπο ώστε να παράγεται δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, το «ακορντεόν» πρέπει να κλείσει με μαεστρία προκειμένου να εξορθολογιστεί η κατανομή. Πάντως αν εγκριθεί η αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού για τις παροχές, οι μειώσεις θα είναι λιγότερες.
Διαβάστε ακόμη
Ρεύμα: Τον Μάρτιο θα δούμε τα φθηνότερα πράσινα τιμολόγια ακόμη και κάτω από 10 λεπτά την κιλοβατώρα
Golden Visa: Νέο σενάριο για 4ο «σκαλοπάτι» στα επενδυτικά όρια
Marriott: Αναζητά ιδιοκτήτες για «Αpartments by Marriott Bonvoy» στην Αθήνα (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ