Aναπροσαρμόζονται προς τα πάνω βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ από τις αρχές τoυ 2025, ωστόσο οι αυξήσεις που θα προκύψουν,  θα τις δουν λιγότεροι δικαιούχοι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ειδικότερα, ο λόγος είναι οι «κόφτες» που υιοθετούνται με αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης των ενισχύσεων, ενώ έρχεται και το λεγόμενο «Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Κοινωνικών Επιδομάτων», το οποίο ακολουθεί το αντίστοιχο βρετανικό «μοντέλο».

Σε γενικότερο πλαίσιο, τα βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα αυξηθούν για όσους δικαιούχους απομείνουν. Μάλιστα, οι αυξήσεις σε ορισμένα επιδόματα θα είναι σημαντικές για τους δικαιούχους εάν βέβαια δεν χάσουν το επίδομα λόγω του «κόφτη».

Ειδικότερα, αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 216 ευρώ) το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα όπως και η προσαύξηση για κάθε παιδί σε 75 ευρώ (έναντι 50 ευρώ), ενώ αυξάνονται αναλογικά και τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησής του.

Το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, αυξάνεται σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, ενώ θα ισχύει και κριτήριο κινητής περιουσίας.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα τέκνων Α21, οι δικαιούχοι που ανήκουν στην 1η κλίμακα θα δουν να αυξάνεται στα 75 ευρώ (στα 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα), ενώ οι δικαιούχοι της 3ης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο θα λαμβάνουν 45 ευρώ ανά τέκνο (και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα).

Πάντως για να καθοριστεί ο δικαιούχος του εκάστοτε επιδόματος, για πρώτη φορά υπάρχει συζήτηση να θεσπιστούν αυστηροί «κόφτες». Ένας από αυτούς αφορά την κατοχή οχήματος, εφόσον αυτό ξεπερνά τα 1.600 κυβικά, θα λαμβάνεται όμως υπόψη και η παλαιότητα του αυτοκινήτου, τα μέλη της οικογένειας, με έμφαση στους τρίτεκνους, κ.ά.

Στην αλλαγή σκηνικού που συντελείται για τη χορήγηση των επιδομάτων θα συμβάλλει εκτός από τη θέσπιση περισσότερων κριτηρίων για τη χορήγηση των διαφόρων οικονομικών ενισχύσεων και η δημιουργία «Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Κοινωνικών Επιδομάτων» στο οποίο θα εγγράφονται όλοι όσοι λαμβάνουν ενισχύσεις.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία βάση δεδομένων στην οποία θα φαίνεται ποιος παίρνει και τι, ώστε να υπάρχει μια συνολική εποπτεία και μια εκλογίκευση των επιδομάτων.

Ανάλογο κεντρικό μητρώο επιδομάτων υπάρχει στη Μεγάλη Βρετανία και μέσω αυτού θα επιδιωχθεί μία εποπτεία συνολική για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, για τα επιδόματα του υπουργείου Εργασίας και για επιδόματα όπως το θέρμανσης ώστε να διαπιστώνεται ποιος παίρνει τι και γιατί το παίρνει.

Διαβάστε ακόμη

Capital Economics: Οι έξι βασικοί κίνδυνοι για το 2025 στις αγορές και τις οικονομίες

Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος: Ελέγχονται όλες οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων και τα funds

Eurostat: Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα