Κέρδη σε όρους αύξησης της απασχόλησης και των μισθών από τις ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας (ALMP) που υλοποιούνται στην Ελλάδα διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ, ενώ την ίδια ώρα ώρα κάνει προτάσεις για τη βελτίωσή τους ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητά τους.

Ο ΟΟΣΑ προχώρησε σε αξιολόγηση προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης της ΔΥΠΑ την περίοδο 2017-2021, στα οποία συμμετείχαν περίπου 60.000 άτομα, καθώς και προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στην ίδια περίοδο, με τη συμμετοχή περίπου 22.000 ατόμων.

Η αύξηση στην απασχόληση

Το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει από τα προγράμματα επιδότησης, η οποία οδήγησε σε σημαντικά κέρδη για την απασχόληση και μετά το 12μηνο, για το οποίο ισχύει γενικά η επιδότηση από το δημόσιο των μισθών σε ποσοστό 50-75%.

Συγκεκριμένα:

  • 12 μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής στα προγράμματα, το ποσοστό απασχόλησης των συμμετεχόντων ήταν 59% υψηλότερο από αυτό των μη συμμετεχόντων (86,4% έναντι 27,7%).
  • Μετά από 24 μήνες, το ποσοστό απασχόλησης των συμμετεχόντων ήταν 33% υψηλότερο (61,4% έναντι 28,6%).
  • Μετά από 36 μήνες, οι συμμετέχοντες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να απασχοληθούν σε σχέση µε τους μη συμμετέχοντες, καθώς το ποσοστό απασχόλησης τους ήταν 59%, σε σύγκριση με το 32% των μη συμμετεχόντων.

Για τα προγράμματα κατάρτισης, τα οφέλη είναι σημαντικά μικρότερα και πιο μακροπρόθεσμα.

Συγκεκριμένα,

  • 12 μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής, η πιθανότητα απασχόλησης είναι 9% υψηλότερη από αυτή των μη συμμετεχόντων (18% έναντι 11%).
  • Μετά από 24 μήνες, η πιθανότητα απασχόλησης παραμένει 9% υψηλότερη από αυτό των μη συμμετεχόντων (24% έναντι 15%).
  • Σύμφωνα με την ανάλυση του ΟΟΣΑ, τα προγράμματα εκπαίδευσης βοηθούν ιδιαίτερα τους βραχυπρόθεσμα άνεργους και τους νεότερους και για τον λόγο αυτό συστήνει να αυξηθούν τα προγράμματα για αυτές τις κατηγορίες ατόμων και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην επιδότηση των μισθών για μακροπρόθεσμα άνεργους και τους πιο ηλικιωμένους.

Τα οφέλη για μισθούς

Από την ανάλυση προκύπτει επίσης ότι οι μισθοί όσων συμμετέχουν σε προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης αυξάνονται σημαντικά και από λιγότερο από 8.000 ευρώ στους 12 μήνες φθάνουν τα 14.000 ευρώ μετά από 36 μήνες (σε σταθερές τιμές του 2015).

Οι άνδρες ηλικίας κάτω των 30 ετών που βρίσκουν απασχόληση μέσα από τέτοια προγράμματα τείνουν να κάνουν ταχύτερα βήματα στην καριέρα τους σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους στην ίδια κατηγορία.

Οι συστάσεις του ΟΟΣΑ

  • Στις συστάσεις του, ο ΟΟΣΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
  • Διασφαλίστε τη συνέχεια της χρηματοδότησης για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης
  • Καθιερώστε συνεχόμενα προγράμματα για να αυξηθεί η συμμετοχή
  • Αποσύρετε την απαίτηση ότι οι εργοδότες δεν πρέπει να έχουν απολύσει εργαζόμενους το τελευταίο τρίμηνο πριν την υποβολή αίτησης για επιδότηση μισθών.
  • Διαθέσετε πρόσθετα χρήματα για την αξιολόγηση των επιδράσεων

Τέλος, σημειώνει ότι «η ΔΥΠΑ πρέπει να συνεχίσει τον μετασχηματισμό της σε έναν σύγχρονο και αποδοτικό οργανισμό».

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Στόχος να δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις εργασίας

Πήτερ Λιβανός: Καθελκύστηκαν δύο νεότευκτα της GasLog (pics)

Ομόλογα: Η κατάταξη των βασικών διαπραγματευτών αγοράς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ