«Η διασφάλιση της ψυχικής υγείας παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για τη νέα γενιά εργαζομένων, την ίδια στιγμή που η σημασία των soft skills ολοένα και αυξάνεται, ενώ η εργασιακή εμπειρία αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη των εργαζομένων από ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση». Αυτά ήταν μερικά από τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας #CtheFuture 3.0 του Ομίλου Adecco, στην οποία έλαβαν μέρος 1.685 άτομα από περισσότερες από 50 χώρες. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στην πρωτοβουλία του Ομίλου, CEO for One Month 2022, βρίσκονται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 18-30 (76%), ενώ το 23% είναι σε δουλειά πλήρης απασχόλησης.
Τα soft skills βρίσκονται σε διαρκή άνοδο
Αύξηση παρατηρείται στη σημασία που δίνουν οι μελλοντικοί ηγέτες στα soft skills για την επαγγελματική τους ανέλιξη. Ειδικότερα, ενώ πριν 3 χρόνια στην αντίστοιχη ερώτηση για τη σημασία των soft skills, το 69% των ερωτηθέντων είχε δηλώσει ότι θεωρεί σημαντικότερα τα soft από τα hard skills, φέτος το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 82%. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα #CtheFuture 3.0, το πιο σημαντικό soft skill είναι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και η ηγεσία ομάδων ενώ έπονται οι επικοινωνιακές δεξιότητες και η κριτική σκέψη. Αυτή η αύξηση επιβεβαιώνει την τάση της μετά COVID εποχής, που θέλει τον ηγέτη μιας επιχείρησης να διαθέτει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, μεγάλη ευελιξία και προσαρμοστικότητα καθώς και την προσωπικότητα να βρίσκει δημιουργικές και πρακτικές λύσεις στα προβλήματα μιας επιχείρησης.
Οι παραδοσιακές μορφές εκπαίδευσης χάνουν έδαφος μπροστά στην επαγγελματική εμπειρία
Μεταβολή παρατηρείται στην άποψη των ηγετών του μέλλοντος για τη σημασία και το ρόλο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε σχέση με την πρακτική εμπειρία. Συγκεκριμένα, ενώ το 2021 το 49% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι μελλοντικοί CEOs θα πρέπει να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, φέτος η πλειοψηφία (54%) δήλωσε ότι στο μέλλον οι CEOs δεν θα είναι απαραίτητο να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου. Η γνώση που αποκτάει κανείς σε πρακτικό επίπεδο με την εμπειρία, φαίνεται να είναι πιο σημαντική για τους νέους σε σχέση με τις θεωρητικές γνώσεις που προσφέρει ένα πανεπιστήμιο.
Η πανδημία δεν περιόρισε την πρόσβαση στην αγορά εργασίας
Αναφορικά με την δυνατότητα των νέων εργαζομένων να βρουν την πρώτη τους δουλειά ή να αλλάξουν επάγγελμα, η έρευνα #CtheFuture 3.0 έδειξε ότι η πανδημία δεν περιόρισε τις ευκαιρίες καριέρας. Αντιθέτως, παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού όσων δήλωσαν, ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας είχαν περισσότερες ευκαιρίες για να βρουν δουλειά σε σχέση με πέρσι – 50% το 2021 και σχεδόν 70% φέτος.
Η ευέλικτη εργασία ήρθε για να μείνει
Η εξ αποστάσεως και υβριδική εργασία, οι οποίες εφαρμόστηκαν σε μεγάλη κλίμακα τα τελευταία 3 χρόνια της πανδημίας, φαίνεται ότι ήρθαν για να μείνουν. Αυτό καταδεικνύουν οι απαντήσεις των μελλοντικών ηγετών όταν κλήθηκαν να δηλώσουν την προτιμότερη μορφή εργασίας τους. Στην κορυφή των απαντήσεων (85%) βρέθηκαν οι ευέλικτες μορφές εργασίας με προσαρμοσμένο ωράριο, ενώ μόνο το 30% δήλωσε ότι οι παραδοσιακές μορφές εργασίας (πχ. 8ωρο στο γραφείο) ήταν προτιμότερες. Αυτά τα αποτελέσματα, που παρέμειναν σταθερά σε σχέση με την περσινή έρευνα, αναδεικνύουν την προτίμηση των νέων ηγετών σε ευέλικτες μορφές εργασίας, που θα τους επιτρέπει να έχουν ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και θα ενισχύει την ψυχική υγεία των εργαζομένων.
Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Cluster Head του Ομίλου Adecco σε Ελλάδα, Ρουμανία, Τσεχία και Βουλγαρία, με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας #CtheFuture3.0, δήλωσε: «Στον Όμιλο Adecco προσπαθούμε διαρκώς να είμαστε ένα βήμα μπροστά προβλέποντας τις τάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της εργασίας. Η κατανόηση του τρόπου σκέψης της νέας γενιάς είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες προβλέψεις για το μέλλον. Σε αυτή μας την προσπάθεια, στρέψαμε το βλέμμα μας προς τους φιλόδοξους νέους που βλέπουμε ως τους ηγέτες του μέλλοντος. Ένα από τα βασικά και πιο ενθαρρυντικά ευρήματα είναι η υψηλή αξία που έχουν δώσει οι μελλοντικοί ηγέτες μας σε βαθιά ανθρώπινα χαρακτηριστικά. H συναισθηματική νοημοσύνη και η κατανόηση θεμάτων ψυχικής υγείας τονίστηκαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνά μας, οι οποίοι αναγνώρισαν και επεσήμαναν τη σημασία της ανθρώπινης σύνδεσης για την αποτελεσματική ηγεσία».