search icon

Εργασιακά

Όλες οι αργίες για τους εργαζόμενους μετά την 25η Μαρτίου – Πώς πληρώνεται το Δώρο Πάσχα

Υπολογίστε ακριβώς το ποσό του Δώρου Πάσχα που δικαιούστε - Πότε καταβάλλεται, ποιες ημέρες δεν συνυπολογίζονται

Τις επόμενες ημερομηνίες που θα έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν, μετά την αργία της 25ης Μαρτίου, περιμένουν οι εργαζόμενοι.

Μέσα στον Απρίλιο πέφτουν φέτος οι εορτασμοί για το Πάσχα, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η Πρωτομαγιά που φέτος πέφτει Δευτέρα.

Ακολουθούν αναλυτικά οι επόμενες αργίες έως το τέλος του 2023:

Πώς πληρώνεται το δώρο Πάσχα

Για το Πάσχα οι εργαζόμενοι έχουν να περιμένουν και το δώρο που τους αναλογεί, ώστε να μπορέσουν οι περισσότεροι να καλύψουν οφειλές και εκκρεμότητες και οι πιο τυχεροί να κάνουν τις εορταστικές αγορές τους.

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται συνήθως τη Μεγάλη Τετάρτη, αλλά οι εργοδότες μπορούν να το καταβάλουν και νωρίτερα, αν το επιθυμούν.

Δικαιούχος του Δώρου Πάσχα είναι κάθε μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που εργάστηκε από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.

Στον τραπεζικό του λογαριασμό θα δει το 50% του μηνιαίου μισθού αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο. Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα. Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον ασφαλιστικό φορέα. Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Υπολογίστε το Δώρο Πάσχα πατώντας ΕΔΩ

Σημειώνεται ότι δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές. Επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας. Οι ημέρες που ο εργαζόμενος συμμετείχε σε απεργία δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμη:

Επαγρύπνηση ζητά το ΔΝΤ: Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί

Στοίχημα η αυτοδυναμία, κίνδυνος η ακυβερνησία – Τι προτάσσει το Μαξίμου στον απόηχο της πρότασης Ανδρουλάκη

Πώς τα «γεράκια» της ΕΚΤ με αρχηγό τη Λαγκάρντ κάνουν το ευρώ ένα ελκυστικό στοίχημα

 

Exit mobile version