search icon

Εργασιακά

Ο 68χρονος μηχανικός που πέρασε 50 χρόνια σε μια εταιρεία – Έλεγε στα αφεντικά του «αφήστε με να μάθω τη δουλειά»

Ο Κιπ Τέρνερ δεν σχεδίαζε απαραίτητα να παραμείνει στην AT&T για όλη την 50ετή καριέρα του όταν έκανε αίτηση το 1973 - Αλλά αυτό συνέβη και στην πορεία έμαθε πολλά για τη μηχανική και τη μακροβιότητα της καριέρας του

Ο Κιπ Τέρνερ, μηχανικός σήμερα 68 ετών, εντάχθηκε για πρώτη φορά στην AT&T  ως εγκαταστάτης σταθμών όταν ήταν 18 ετών, χωρίς πτυχίο κολεγίου και με την ιδέα ότι θα επέστρεφε στο κολέγιο για να γίνει κτηνίατρος.

Αντ’ αυτού, κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε δεκαετιών, ανέλαβε περίπου οκτώ διαφορετικούς ρόλους σε όλο το χώρο της μηχανικής και τώρα εργάζεται ως επικεφαλής μηχανικός ανάπτυξης προϊόντων κοντά στην κομητεία Φώκνερ του Αρκάνσας.

Στην πορεία ανέλαβε επίσης πολλούς νεότερους μαθητές και πιστεύει ότι, παρά τη σημερινή κουλτούρα της εναλλαγής θέσεων εργασίας, ακόμη και οι σημερινοί νέοι απόφοιτοι θα μπορούσαν να χτίσουν τη δική τους 50ετή καριέρα.

«Νομίζω ότι είναι εφικτό», δήλωσε ο Τέρνερ στο CNBC Make It. «Νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό – αν αυτό θέλετε να κάνετε».

«Στους περισσότερους νεότερους εργαζόμενους που έχω συμβουλέψει, δεν έχουν την υπομονή να μείνουν σε μία εταιρεία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», προσθέτει.

Από τη δική του οπτική γωνία, ο Τέρνερ λέει ότι το κλειδί της 50χρονης καριέρας του ήταν να παραμείνει επικεντρωμένος στο να γίνει ειδικός στον τρέχοντα ρόλο του και στη συνέχεια να μάθει να «είναι ικανοποιημένος με αυτό που κάνει».

«Πάντα έλεγα στους προϊσταμένους μου να με αφήσουν ήσυχο»

Ο Τέρνερ λέει ότι δεν υπήρξε ποτέ «ιδιαίτερα επιθετικός» στην προσπάθειά του να πάρει προαγωγή.

«Πάντα έλεγα στους προϊσταμένους μου να με αφήσουν ήσυχο», λέει. «Αφήστε με να μάθω τη δουλειά. Αν θέλω να αλλάξω, θα σας το πω. Είτε πρόκειται για μια διαφορετική θέση εργασίας, είτε για μια μετακίνηση με πλάγιο χρόνο, είτε για μια προαγωγή».

Με την πάροδο των ετών, έμαθε για νέες ευκαιρίες ρωτώντας μεταξύ των συναδέλφων του και ενημερώνοντας ακόμη και το αφεντικό του. «Συνήθως δεν νομίζω ότι πρέπει να πεις στον προϊστάμενό σου ότι κάνεις αίτηση για μια θέση, αλλά εγώ το έκανα πάντα», λέει ο Τέρνερ. «Και τους έλεγα γιατί – όχι ότι είμαι δυσαρεστημένος, αλλά ψάχνω για μια καλύτερη ευκαιρία, μια διαφορετική ευκαιρία ή έναν υψηλότερο μισθό».

«Ακόμα κι έτσι», ο Τέρνερ «έκανα αίτηση για πολλές προαγωγές και απογοητεύτηκα που δεν τις πήρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αποφάσισα να είμαι ευτυχισμένος στον τρέχοντα ρόλο», λέει.

Ο Τέρνερ λέει ότι είναι «σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι μπορεί να μην πάρετε μια θέση εργασίας ή προαγωγή επειδή δεν είστε έτοιμοι γι’ αυτήν, και αν τη θέλετε πραγματικά, να χρησιμοποιήσετε το χρόνο σας για να μάθετε τις δεξιότητες που θα χρειαστείτε για να διαπρέψετε».

Θυμάται έναν ρόλο για τον οποίο έκανε αίτηση αρκετές φορές και απορρίφθηκε, «επειδή, ειλικρινά, υπήρχε κάποιος άλλος που είχε περισσότερα προσόντα». Αλλά σε μια περίπτωση, το άτομο που είχε αναλάβει τον ρόλο κατέληξε να αποχωρήσει αργότερα από την εταιρεία, «και πήγα στο αφεντικό του και του είπα: «Να τι έκανα και νομίζω ότι είμαι κατάλληλος γι’ αυτόν τον ρόλο»». Ο Τέρνερ έκανε αίτηση και εξασφάλισε τον ρόλο.

 

Η ευτυχία στη δουλειά δεν είναι μόνο μισθός

Οι περισσότεροι άνθρωποι παραιτούνται λόγω των χαμηλών αμοιβών και των μικρών δυνατοτήτων εξέλιξης, σύμφωνα με το Pew Research Center. Και πολλοί παράγοντες έχουν κάνει την αναζήτηση εργασίας πιο διαδεδομένη τις τελευταίες δεκαετίες, όπως η αργή αύξηση των μισθών, οι στρατηγικές των εταιρειών για εξωτερική πρόσληψη και η άνοδος των διαδικτυακών μηχανών αναζήτησης εργασίας.

Όσον αφορά τον μισθό, ο Τέρνερ παραδέχεται: «Δεν έχω κάνει συζήτηση για τον μισθό με κανέναν εδώ και πολλά χρόνια. Επομένως, δεν ξέρω αν οι νέοι άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι με τον μισθό τους. Τις περισσότερες φορές αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μετακινούνται – θέλουν καλύτερες αμοιβές και παροχές». (Ο Τέρνερ αρνήθηκε να μοιραστεί το μισθό του με το CNBC Make It).

«Κατάφερα, με λίγες εξαιρέσεις, να τα καταφέρω με τον μισθό που μου καταβάλλεται όλα αυτά τα χρόνια», προσθέτει. «Υπήρξαν μερικές φορές στην αρχή που μας είχαν μείνει 10 δολάρια τη Δευτέρα μετά την ημέρα πληρωμής, αλλά αυτό δεν συνέβη πολύ συχνά».

Πέρα από το μισθό, ο Τέρνερ λέει ότι παρέμεινε αφοσιωμένος στην εργασία του, την AT&T, λόγω της εκπαίδευσης που είχε τη δυνατότητα να ακολουθήσει και να ανέβει επίπεδο στην καριέρα του.

Αν και ο Τέρνερ δεν πήγε ποτέ πίσω για να πάρει το πτυχίο του στο κολέγιο, μπόρεσε να παρακολουθήσει περίπου «150 διαφορετικά μαθήματα κατάρτισης σε όλη τη χώρα» για να μάθει διαφορετικές δεξιότητες μηχανικού για τη δουλειά του, συμπεριλαμβανομένων δεξιοτήτων που του επέτρεψαν να μεταφερθεί σε νέες ευκαιρίες.

Ενθαρρύνει θερμά τους νέους να «εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες κατάρτισης και εκπαίδευσης» που προσφέρει μια εταιρεία, «είτε πρόκειται για εσωτερική εκπαίδευση, είτε για επιστροφή διδάκτρων, είτε για την παροχή χρόνου για να επιστρέψετε στο σχολείο», λέει ο Τέρνερ. «Με κάνει να εύχομαι να είχα κάνει χρήση όλων αυτών των δυνατοτήτων πριν από τόσα χρόνια».

Στο τέλος της ημέρας, η οικοδόμηση μιας 50ετούς καριέρας καταλήγει στο «να είσαι ευχαριστημένος με το ρόλο σου και να είσαι ευχαριστημένος με τον οργανισμό σου», λέει ο Τέρνερ.

 

Διαβάστε ακόμη:

Ελληνόκτητος στόλος: Πρώτος σε χωρητικότητα παγκοσμίως, 2ος σε αξία και με το 3ο μεγαλύτερο ναυπηγικό πρόγραμμα (πίνακες)

Πώς υπερδιπλασιάσθηκαν τα έσοδα των ομίλων της πληροφορικής μετά την πανδημία (pics)

Red Jane: Πώς ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του ’30 στα Χανιά έγινε ένας φούρνος – επιτομή του design

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version