Οι περισσότεροι αναζητούντες εργασία λένε ότι έχουν δεχτεί «επιθέσεις αγάπης» (love bombing) κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων – αυτό μπορεί να τους κάνει να «αμφισβητήσουν την καριέρα και τη λογική τους».

Η Debra Boggs βοηθάει στελέχη εκτελεστικού επιπέδου να προσληφθούν, αλλά ακόμη και αυτοί έχουν βιώσει απογοητευτικές εμπειρίες. Η Boggs, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της D&S Executive Career Management, είχε κάποτε έναν υποψήφιο σε συνέντευξη για έναν ρόλο αντιπροέδρου. Είχε περάσει από μερικούς γύρους συζητήσεων και αισθανόταν καλά για τα πράγματα συνολικά. Έτσι, όταν τον κάλεσαν για μια περαιτέρω συνέντευξη επί τόπου, το εξέλαβε ως ένα ελπιδοφόρο σημάδι και ανυπομονούσε να κάνει το ταξίδι – παρόλο που ήταν μια τρίωρη διαδρομή.

Η αισιοδοξία του δεν κράτησε πολύ. «Ο υπεύθυνος προσλήψεων άργησε να έρθει στη συνέντευξη και στη συνέχεια του αφιέρωσε μόνο μισή ώρα από το χρόνο του», λέει ο Boggs στο CNBC Make It.

Η δραματική αλλαγή στον σεβασμό για τον χρόνο και τις προσπάθειές του «ήταν μια πραγματική κόκκινη σημαία», λέει η Boggs. Ο υποψήφιος ανακάλεσε την υποψηφιότητά του. «Υπήρχαν και κάποιες άλλες κόκκινες σημαίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά είπα: «Αυτό είναι το καλύτερο που πρόκειται να σου προσφέρουν ποτέ από άποψη σεβασμού».

Οι ιστορίες των ατόμων που αναζητούν εργασία και σημειώνουν πρόοδο στην αναζήτησή τους, μόνο και μόνο για να τους τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια αργότερα στη διαδικασία πρόσληψης, έχουν γίνει πολύ συνηθισμένες.

Η πλειονότητα των ατόμων που αναζητούν εργασία δηλώνουν ότι έχουν βιώσει «love-bombing» ή ότι τους έχουν κάνει ghosted κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συνέντευξης για έναν νέο ρόλο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Greenhouse, της πλατφόρμας προσλήψεων, σε 2.900 εργαζόμενους παγκοσμίως.

Περίπου το 53% των ατόμων που αναζητούν εργασία δηλώνουν ότι έχουν δεχτεί «love-bombing» από τους υπεύθυνους προσλήψεων και τους διευθυντές προσλήψεων, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν δεχτεί υπερβολικούς επαίνους και κολακείες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης – μόνο και μόνο για να τους προσπεράσουν για το ρόλο ή να τους προσφέρουν χαμηλό μισθό και τίτλο που δεν αντιστοιχούσε στα προσόντα, τις δεξιότητες και την εμπειρία τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Ένα παρόμοιο ποσοστό, το 52%, δηλώνει ότι έχει δεχτεί ghosting κατά τη διαδικασία πρόσληψης ή ότι είχαν αρχικές συζητήσεις, και σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν μέχρι τους τελικούς γύρους των συνεντεύξεων, μόνο και μόνο για να μην ακούσουν ποτέ απάντηση από τον υπεύθυνο προσλήψεων σχετικά με την απόφαση.

Οι εργοδότες μπορεί να μην έχουν στόχο να κάνουν love-bomb στους υποψήφιους υπαλλήλους τους, αναφέρει ο Jon Stross, πρόεδρος και συνιδρυτής της Greenhouse, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό για τους αναζητούντες εργασία να έχουν κατά νου το ρόλο που παίζουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων.

Η δουλειά ενός υπεύθυνου προσλήψεων είναι «να δει το καλύτερο σε εσάς» και «να σας ανεβάσει και να σας κρατήσει στο αγκίστρι», λέει ο Stross. «Αυτό δεν είναι κακό. Δεν το κάνουν συνήθως με κακή πρόθεση. Συνήθως είναι δικαιολογημένα ενθουσιασμένοι για εσάς».

Εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε αν μια κακή εμπειρία πρόσληψης είναι λόγος που θα σας εμποδίσει να διεκδικήσετε αργότερα άλλους ρόλους στην εταιρεία. «Υπάρχει ένας κόσμος όπου ανοίγουν έναν παρόμοιο ρόλο και λένε: «Θα σε καλέσουμε πρώτα», λέει ο Stross. «Έτσι, γενικά, θέλω πάντα να φεύγω με καλό κάρμα και να κρατάω μια πόρτα ανοιχτή».

Τελικά, λέει, «αν αισθάνεστε ότι ξέρετε ότι τα πράγματα είναι ανοργάνωτα στη διαδικασία πρόσληψης, ή ότι λαμβάνετε αντικρουόμενες πληροφορίες από διαφορετικούς ανθρώπους, πράγματα όπως αυτά είναι όλα ενδείξεις μιας ίσως δυσλειτουργικής κουλτούρας που θα επιδεινωθούν όταν προσληφθείτε. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας σε αυτές τις κόκκινες σημαίες», καταλήγει, σύμφωνα πάντα με το CNBC.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Ποια ξενοδοχεία της Χαλκιδικής μπήκαν πάλι στο στόχαστρο (pics)

Οι business των Αντετοκούνμπο στο real estate και το νέο deal με τη Premia

Κρυπτονομίσματα: Γιατί παραμένουν αόρατα για την εφορία – Τι σημαίνει το νομοθετικό κενό για τους επενδυτές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα