search icon

Εργασιακά

Λονδίνο: Γιατί οι εργαζόμενοι επιμένουν στην τηλεργασία

Οι Λονδρέζοι περνούν λίγο περισσότερο από το ήμισυ της εργάσιμης εβδομάδας τους στο γραφείο εγείροντας ανησυχίες για την παραγωγικότητα και την ελκυστικότητα της βρετανικής πρωτεύουσας ως διεθνούς επενδυτικού προορισμού

Το Λονδίνο υστερεί σε σχέση με άλλες μεγάλες πόλεις όσον αφορά την εργασία στο γραφείο, γεγονός που εγείρει ανησυχίες τόσο για την παραγωγικότητα όσο και για την ελκυστικότητα της βρετανικής πρωτεύουσας ως διεθνούς επενδυτικού προορισμού.

Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στο Λονδίνο περνούν λίγο περισσότερο από το ήμισυ της εργάσιμης εβδομάδας τους στο γραφείο, ανέφερε το Centre for Cities σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Ενώ αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, μόνο το Τορόντο αφιερώνει τόσο λίγο χρόνο στο γραφείο μεταξύ των έξι διεθνών πόλεων που αναλύθηκαν και στις οποίες περιλαμβάνονται το Παρίσι, η Νέα Υόρκη, το Σίδνεϊ και η Σιγκαπούρη.

«Η επιστροφή των Λονδρέζων στα γραφεία ήταν υποτονική, αν το δούμε διεθνώς, και στοιχεία δείχνουν ότι η πορεία του θα μείνει ακόμη περισσότερο πίσω από τις παγκόσμιες ανταγωνίστριες πόλεις», έγραψαν οι συγγραφείς, Ρομπ Τζόνσον και Όσκαρ Σέμλπι. «Η λιγότερο συχνή αλληλεπίδραση face to face (πρόσωπο με πρόσωπο) μεταξύ των εργαζομένων στο κεντρικό Λονδίνο θα έθετε την πόλη σε μειονεκτική θέση ως προς την παραγωγικότητα σε σχέση με άλλες παγκόσμιες πόλεις».

Τα στοιχεία δείχνουν πώς η πανδημία έχει αναδιαμορφώσει μόνιμα το εργασιακό περιβάλλον, με πολλούς από εκείνους που αναγκάστηκαν να εργαστούν από το σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας του Covid να μην επιθυμούν να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το προσωπικό της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας προβαίνει σε απεργιακές κινητοποιήσεις αφού του ζητήθηκε να εργάζεται τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο, με τα συνδικάτα να επιμένουν ότι η εργασία στο σπίτι δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα, όπως γράφει το Bloomberg.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ εκτιμά ότι θα μπορέσει να ανατρέψει την αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις που βοήθησαν το Εργατικό Κόμμα του να κερδίσει την εξουσία τον Ιούλιο.

Το Παρίσι βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης της παρουσίας στο γραφείο με μέσο όρο 3,5 ημέρες την εβδομάδα, ακολουθούμενο από τη Σιγκαπούρη με 3,2 και τη Νέα Υόρκη με 3,1. Οι εργαζόμενοι στο κεντρικό Λονδίνο πηγαίνουν στο γραφείο μόνο 2,7 ημέρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο, με την προσέλευση να είναι υψηλότερη μεταξύ των 18 έως 24 ετών από ό,τι στους μεγαλύτερους σε ηλικία συναδέλφους τους.

Το κόστος και η διάρκεια της μετακίνησης προς την εργασία εξηγούν γιατί περισσότεροι εργαζόμενοι στο Λονδίνο προτιμούν το γραφείο στο σπίτι. Πάνω από το 40% των εργαζομένων στο Λονδίνο ανέφεραν τη μείωση του κόστους μετακίνησης ως πλεονέκτημα της εργασίας από το σπίτι, σε σύγκριση με μέσο όρο 34% σε όλες τις πόλεις. Ήταν επίσης πιο πιθανό να επισημάνουν την εξοικονόμηση χρόνου ως αποτέλεσμα της μη ανάγκης μετακίνησης.

Το Centre for Cities προτείνει ότι υπάρχει περιθώριο αυστηροποίησης των κανόνων επιστροφής στο γραφείο σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Λιγότεροι από το 10% των εργαζομένων δήλωσαν ότι θα παραιτούνταν, ενώ οι περισσότεροι αναγνωρίζουν τα οφέλη της παρουσίας στο γραφείο.

Στο Λονδίνο, τα κίνητρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μείωση του κόστους ταξιδιού, την αύξηση της παρουσίας στο γραφείο στο δημόσιο τομέα και τη μέτρηση του αντίκτυπου της υβριδικής εργασίας στην παραγωγικότητα σε εθνικό επίπεδο.

«Όλες οι πιθανές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα από την εγκαθίδρυση σε μια «νέα κανονικότητα» της εργασίας στο γραφείο κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα καθιστούν την πορεία του Λονδίνου πιο ανησυχητική», αναφέρει η έκθεση.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Στα 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα η επιδότηση τον Σεπτέμβριο

Black Friday – Cyber Monday 2024: Πότε έρχονται οι μεγάλες προσφορές

Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν «παρθένο κήπο» στα βάθη του ωκεανού (pics & vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version