Σε 260.000 εκτιμάται ότι ανέρχονται οι κενές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ίδιων των επιχειρήσεων με τη μεταποίηση, την εστίαση, τα καταλύματα, τις κατασκευές και τις εξαγωγές να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις ελλείψεις προσωπικού.

Περισσότερες από 1 στις 3 επιχειρήσεις (37%) δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο 2024, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 5.076 επιχειρήσεων από την Palmos Analysis. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αυξάνεται φθάνοντας στα επίπεδα του 60% σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 25 εργαζόμενους, ενώ κινείται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο, στις νησιωτικές Περιφέρειες της χώρας, αλλά και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. (48%).

Ο τουρισμός

Το πρόβλημα ιδίως στον τουρισμό εμφανίζεται έντονο καθώς βρισκόμαστε στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Οι εποχικοί εργαζόμενοι …κουνούν το μαντίλι στον εργοδότη είτε γιατί βρήκαν υψηλότερο μισθό είτε γιατί δεν αντέχουν τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας. Οι ξενοδόχοι στην Κρήτη και τη Ρόδο κλέβουν στην κυριολεξία υπαλλήλους από τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής με δέλεαρ υψηλότερο μισθό κατά 200-300 ευρώ και τη μεγαλύτερη σε διάρκεια σεζόν.

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις αυτήν την περίοδο που τα ξενοδοχεία έχουν πληρότητα 100%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων οι ελλείψεις ανέρχονται σε 53.000 και μαζί με τις κενές θέσεις στην εστίαση φτάνουν συνολικά τις 80.000. Το 2023 μία από τις καλύτερες χρονιές για τον τουρισμό, έκλεισε με 1 στις 5 θέσεις εργασίας να παραμένουν κενές.

«Οι εποχικοί δουλεύουν χωρίς ρεπό 15 ώρες την ημέρα– τονίζει ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας τουρισμού επισιτισμού Γιώργος Χότζογλου – Δυσεύρετες οι καμαριέρες οι οποίες φεύγουν νύχτα γιατί ο ξενοδόχος τις υποχρεώνει μέσα στο ωράριό τους να καθαρίσουν 25 δωμάτια λόγω της έλλειψης προσωπικού. Ακόμα και εργοδότες που προστάτευαν τα προηγούμενα χρόνια το προσωπικό τους , τώρα τους υποχρεώνουν να δουλεύουν ασταμάτητα. Λογικό είναι να φεύγουν πριν κλείσουν το μήνα.»

Οι μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες δεν έλυσαν το πρόβλημα καθώς χρειάζονται τουλάχιστον τρεις μήνες για να δοθεί βίζα ενώ οι αποκεντρωμένες διοικήσεις καθυστερούν πολύ περισσότερο για να εγκρίνουν τα αιτήματα των επιχειρήσεων.

Η κραυγή απόγνωσης για την έλλειψη προσωπικού «ακούγεται» σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, στα χωράφια , στον τουρισμό , την εστίαση , τη βιομηχανία , στις κατασκευές , στα τεχνικά επαγγέλματα , σε νοσηλευτικό προσωπικό και φυσικά στην πληροφορική όπου οι εταιρίες κυνηγούν με κάθε τρόπο προγραμματιστές για να τους πείσουν να εγκαταλείψουν τους ανταγωνιστές τους.

Τα στοιχεία της ΔΥΠΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ μας λείπουν οδηγοί, μάγειρες, χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων και εκσκαφέων, ηλεκτροσυγκολλητές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί , γενικά συντηρητές αλλά και πωλητές. Σε επίπεδο εξειδικευμένων ειδικοτήτων, σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται σε λογιστές – φοροτεχνικούς, πολύ δύσκολη είναι η εύρεση προγραμματιστών, ενώ ανάγκη καταγράφεται και για εξειδικευμένα στελέχη πληροφορικής.

Σύμφωνα με την έρευνα της Palmos Analysis που παρουσίασε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος οι κλάδοι με τα υψηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων που δηλώνουν κενές θέσεις εργασίας είναι η Μεταποίηση (50%), τα Καταλύματα & η Εστίαση (48%) και οι Κατασκευές (55%), ενώ υψηλό ποσοστό (48%) καταγράφεται και μεταξύ των επιχειρήσεων με εξαγωγικό χαρακτήρα. Με το μέσο όρο των κενών θέσεων εργασίας που αναφέρουν οι επιχειρήσεις που δηλώνουν κενές θέσεις εργασίας να υπολογίζεται σε δύο (2), εκτιμάται ότι στο σύνολο της χώρας υφίστανται περίπου 260.000 κενές θέσεις εργασίας. Μεταξύ των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας, το 28% αναζητούν απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές, το 27% ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροπωλητές και το 23% ειδικευμένους τεχνίτες και ασκούντες συναφή επαγγέλματα.

Η έλλειψη ατόμων που ενδιαφέρονται να κάνουν αυτό το είδος εργασίας (45%) και η έλλειψη ατόμων με τα απαιτούμενα προσόντα – δεξιότητες – εμπειρία (36%) είναι οι δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους παραμένουν κενές θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα. Αναφορικά με τις βασικότερες δεξιότητες και ικανότητες, τις οποίες πρέπει να διαθέτουν οι εργαζόμενοι, οι απαντήσεις των επιχειρήσεων στην έρευνα αναδεικνύουν ως κορυφαία επιλογή τη γνώση/χρήση Αγγλικών (39%) και ακολουθούν οι βασικές ψηφιακές δεξιότητες/ διαδικτυακή συνεργασία/ τηλεργασία (33%), οι επικοινωνιακές/ κοινωνικές δεξιότητες (30%), η ικανότητα συνεργασίας σε ομάδα (24%) και η οργανωτικότητα (20%).

Διαβάστε ακόμη

Κώστας Νεμπής (OTE): Συνεχίζουμε τις μεγάλες επενδύσεις, επιταχύνουμε την εμπορική τους αξιοποίηση

Στάσσης: Χτίζεται η νέα ΔΕΗ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης

Πυροτεχνήματα: Η χρήση τους εντείνει την ατμοσφαιρική ρύπανση

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ