Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την αύξηση του κατώτατου μισθού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με την Εφορία, ωστόσο, να ετοιμάζεται να «εισπράξει» το μερίδιό της. Άγαμοι, ζευγάρια χωρίς παιδιά ή με ένα παιδί –παρά την ήδη εφαρμοσμένη αύξηση του αφορολόγητου– θα διαπιστώσουν πως η νέα μισθολογική προσαρμογή θα τους ανεβάσει φορολογικό κλιμάκιο, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν.
Η σημαντική διαφορά ανάμεσα στους φορολογικούς συντελεστές είναι ο λόγος αυτής της επιβάρυνσης: από 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ο φόρος «πετά» στο 22% για κάθε ποσό άνω των 10.000,01 ευρώ. Έτσι, μέρος των αυξήσεων θα εξανεμιστεί από τη φορολογία.
Πώς αλλάζει η φορολογία με τις νέες αυξήσεις
Ένας άγαμος μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα ή ένας έγγαμος χωρίς παιδιά που λαμβάνει 14 μισθούς, με σημερινές αποδοχές 830 ευρώ μεικτά, πληρώνει 137 ευρώ φόρο ετησίως ή περίπου 9,8 ευρώ τον μήνα. Αν από την 1η Απριλίου οι αποδοχές του ανέλθουν στα 880 ευρώ μεικτά, τότε ο φόρος θα διπλασιαστεί στα 270 ευρώ (19 ευρώ τον μήνα), αφού μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος περνάει στον συντελεστή 22%.
Η ετήσια φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται δηλαδή κατά 133 ευρώ ή κατά 9,5 ευρώ μηνιαίως, παρά το γεγονός ότι ο μισθωτός διαθέτει το προβλεπόμενο αφορολόγητο των 8.686 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτει το απαραίτητο ποσό συναλλαγών με κάρτα.
Για έναν μισθωτό με ένα παιδί, ο οποίος δικαιούται αυξημένο αφορολόγητο 10.000 ευρώ, η αύξηση του μισθού από 830 σε 880 ευρώ οδηγεί τον ετήσιο φόρο από μόλις 2 ευρώ σε 137 ευρώ.
Τι ισχύει για τους δημόσιους υπαλλήλους
Αντίστοιχα, στους δημόσιους υπαλλήλους που λαμβάνουν 12 μισθούς, οι επιβαρύνσεις είναι μικρότερες, αλλά υπαρκτές. Ένας άγαμος ή έγγαμος χωρίς παιδιά, με εισαγωγικό μισθό 850 ευρώ, καταβάλλει σήμερα φόρο 19 ευρώ (1,6 ευρώ μηνιαίως). Με την αύξηση στα 880 ευρώ, ο φόρος αυξάνεται στα 47 ευρώ τον χρόνο ή 3,9 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 28 ευρώ περισσότερα ετησίως.
Οι οικογένειες με 2 παιδιά γλιτώνουν
Ευνοημένες είναι οι οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά, καθώς έχουν υψηλότερο αφορολόγητο. Έτσι, ακόμη και με τις μισθολογικές αυξήσεις, τα εισοδήματά τους παραμένουν εντός αφορολόγητου ορίου και δεν θα φορολογηθούν.
Προτάσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις
Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν νέα δέσμη παρεμβάσεων για τη μείωση των φορολογικών βαρών, ιδιαίτερα για τα μεσαία εισοδήματα.
Τα βασικά σενάρια που μελετώνται είναι:
– Μείωση του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα 10.001 – 20.000 ευρώ: Η μείωση από 22% στο 15% θα αποφέρει όφελος έως και 700 ευρώ ετησίως ή 50 ευρώ τον μήνα για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
– Τιμαριθμική προσαρμογή της φορολογικής κλίμακας: Στόχος είναι να ανακουφιστούν εισοδήματα από 20.000 έως 40.000 ευρώ, που επιβαρύνθηκαν εξαιτίας της στασιμότητας της κλίμακας και της αύξησης των τιμών.
– Αναπροσαρμογή του ορίου του ανώτατου συντελεστή: Ο φόρος 44% σήμερα επιβάλλεται για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Προτείνεται να αυξηθεί αυτό το όριο, μειώνοντας τη φορολογική πίεση για υψηλότερα εισοδήματα.
Διαβάστε ακόμη
Καμπανάκι από Ντίμον (JPMorgan): Ο εμπορικός πόλεμος Τραμπ διαβρώνει την αξιοπιστία των ΗΠΑ
Η OpenAI βάζει πλώρη για δικό της social media, αντίπαλο στο X του Μασκ και στη Meta
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα