search icon

Εργασιακά

Κάρτα ανεργίας ΔΥΠΑ: Ποιες παροχές χάνουν οι άνεργοι με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια

Ποιες παροχές δεν επηρεάζονται - Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

Εώς το τέλος του 2022, θα ισχύσουν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια όμοια με τα νέα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης για τις παροχές της κάρτας ανεργίας από την ΔΥΠΑ.

Συγκεκριμένα, το εισοδηματικό κριτήριο των 20.000 ευρώ που μπαίνει ως «κόφτης», θα είναι με προσαύξηση – όπως στο επίδομα θέρμανσης – με 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Επιπλέον, το κριτήριο αφορά μόνο τις παροχές της κάρτας ανεργίας, όχι τα γνωστά ανταποδοτικά επιδόματα που αφορούν τα μητρώα της ΔΥΠΑ, όπως το επίδομα ανεργίας.

Ο εισοδηματικός «κόφτης» δεν αφορά την τακτική επιδότηση ανεργίας, το ειδικό εποχικό επίδομα, το επίδομα μακροχρονίως ανέργων και το βοήθημα ανεξαρτήτως και αυτοτελώς απασχολουμένων.

Τα ωφελήματα στα οποία τίθενται τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης είναι:

Τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια τίθενται στις παροχές που έχουν σχέση με κάλυψη ασθένειας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλιση. Οι παροχές αυτής της κατηγορίας είναι:

Ωστόσο δεν τίθεται θέμα για το επίδομα ανεργίας. Αυτό που αλλάζει στο επίδομα ανεργίας είναι πως μπορεί να διακοπεί, εάν προσφερθούν στον άνεργο τρεις κατάλληλες για τον ίδιο θέσεις εργασίας (με βάση το προφίλ του, τον τελευταίο μισθό του και τον τόπο κατοικίας του) και εκείνος αρνηθεί και τις τρεις προσφορές.

Δεν γίνεται επίσης κάποια αλλαγή στο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους που θα συνεχίζουν να χορηγούνται με τις προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Η Τακτική Επιδότηση Ανεργίας (ΤΕΑ) είναι μια παροχή που χορηγείται σε ασφαλισμένους, ικανούς και διαθέσιμους για εργασία, με εξαρτημένη σχέση εργασίας που είτε έληξε είτε καταγγέλθηκε από τον εργοδότη, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέβαλαν εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ.

Η χρονική διάρκεια της επιδότησης κυμαίνεται από πέντε (5) έως δώδεκα (12) μήνες ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που πραγματοποίησαν οι δικαιούχοι σε συγκεκριμένα (κρίσιμα) χρονικά διαστήματα πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης και τον αριθμό ημερησίων επιδομάτων που έλαβαν κατά την τελευταία τετραετία.

Αν κατά τη διάρκεια της επιδότησης οι δικαιούχοι χάσουν την ιδιότητα του ανέργου (π.χ. λόγω πρόσληψης, ασθένειας, στράτευσης κ.ο.κ.), η επιδότηση σταματά προσωρινά (αναστέλλεται), ενώ είναι δυνατόν να συνεχιστεί και πάλι υπό προϋποθέσεις.

Επιπλέον, τα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγονται δεν επηρεάζουν παροχές που ούτως ή άλλως δεν σχετίζονται αποκλειστικά με την ανεργία.

Αυτές είναι η χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος, η έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης για τις οποίες θα συνεχιστεί το μέχρι σήμερα καθεστώς που διέπει τη χορήγησή τους.

Διαβάστε ακόμη:

Στον Άρειο Πάγο πετάει η κυβέρνηση το «μπαλάκι» των πλειστηριασμών από τους servicers

Πληθωρισμός: Στο 12,1% στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο – Στο 9,9% στην ευρωζώνη (πίνακες)

Στο τραπέζι ανατιμήσεις έως 10% στα διόδια

Exit mobile version