Απόφοιτοι των επαγγελματικών σχολών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Μπορεί στην Eλλάδα να κυριαρχεί η στερεότυπη αντίληψη ότι η επαγγελματική εκπαίδευση είναι δευτεροκλασάτη, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη, ιδίως στον Βορρά, είναι δημοφιλής επιλογή για πολλούς νέους που θέλουν να έχουν μόνιμη δουλειά και καλές αποδοχές.

Μία από τις βασικές αιτίες έλλειψης προσωπικού, πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική οικονομία, είναι η αποστροφή των νέων στην επαγγελματική εκπαίδευση και στις χειρωνακτικές δουλειές. Στη χώρα μας λείπουν τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν σίγουρο μέλλον – ιδίως τώρα που ανθούν τα επαγγέλματα της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.

Καλή ευκαιρία για τους νέους είναι οι 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ που έχουν αναδείξει επιτυχημένους επαγγελματίες και τεχνίτες, παρακολουθώντας τις εξελίξεις της τεχνολογίας και τις ανάγκες της αγοράς. Τα stories αποφοίτων των σχολών της ΔΥΠΑ είναι πολυάριθμα και οφείλονται βεβαίως στη γνώση, στην προσπάθεια, αλλά και στην αγάπη για το αντικείμενο της δουλειάς.

Ο ιδρυτής της γνωστής αλυσίδας Κουλουράδες Δημήτρης Γρίβας, ο Γιώργος Αρσένης, υπεύθυνος τρίτης γενιάς του διάσημου Ζαχαροπλαστείου Παπαπαρασκευάς στην Ξάνθη και η νεαρή Ινδή Γκιλλ Σίμραντζιτ Καούρ, που κάνει την πρακτική της ως μηχανικός αυτοκινήτων στη Volvo, είναι κάποιες ενδεικτικές περιπτώσεις επιτυχημένων ιστοριών.

Δημήτρης Γρίβας -Kουλουράδες

Η εξέλιξη του κουλουριού σε επιστήμη

Δημήτρης Γρίβας, ιδρυτής της αλυσίδας Κουλουράδες

Ο κ. Γρίβας, ο άνθρωπος πίσω από τη γνωστή αλυσίδα Κουλουράδες, είναι σήμερα 48 ετών, αλλά έχει πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της αρτοποιίας, αφού από 11 ετών ακολουθούσε αξημέρωτα τους γονείς του στον φούρνο που είχαν στο Παλαιό Φάληρο.

Στα 15 του έκανε διανομές με το αυτοκίνητο στα πρατήρια και κρατούσε το μαγαζί με τον αδελφό του όταν έλειπαν οι γονείς τους. Συνήθισε να ξυπνάει όταν έξω είχε σκοτάδι και να μυρίζει τα ευωδιαστά αρτοσκευάσματα, μια συνήθεια που τον ακολουθεί μέχρι σήμερα. Οταν ήρθε ο καιρός να επιλέξει σταδιοδρομία, δεν μπορούσε να σκεφτεί τίποτε άλλο από την αρτοποιία.

«Φοίτησα στη Σχολή Σρτοποιών του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) στο Γαλάτσι από το 1998 έως το 2002», μας διηγείται την ενδιαφέρουσα ιστορία του ο κ. Γρίβας. «Η συγκεκριμένη σχολή είναι η καλύτερη στην Ελλάδα για να μάθει κανείς την τέχνη του αρτοποιού. Η ρήση που κράτησα από τους καθηγητές μου ήταν “Κάντε αυτό που αγαπάτε, για να το κάνετε καλά. Μη χάνετε το χρόνο σας”».

Ποια ήταν η διαδρομή από τη σχολή της ΔΥΠΑ μέχρι τους Κουλουράδες;

«Δεν μπορούσα να δεχτώ ότι η ζωή μου θα ήταν περιορισμένη. Ηθελα να ξεχωρίσω, να εξελιχθώ, να κάνω δικά μου πράγματα. Επέλεξα λοιπόν να φύγω στη Γαλλία γιατί ήθελα να μάθω πώς δουλεύουν οι Ευρωπαίοι αρτοποιοί.

Στην Ελλάδα είμαστε πιο παραδοσιακοί και ήθελα να πειραματιστώ σε διαφορετικές τεχνικές. Ξεκίνησα μια περιπέτεια με τα καλά της και τα κακά της, που τελικά με έβγαλε εδώ. Οταν πήγα στη Γαλλία άρχισα να χτυπάω πόρτες για δουλειά λέγοντας πως είμαι φούρναρης από την Ελλάδα που ήθελα να μάθω την τέχνη τους. Το μόνο που ζητούσα ήταν ένα σπίτι να μένω.

Οταν επέστρεψα, για τρία χρόνια από το 2009 έως το 2012 δούλεψα ως καθηγητής στη Σχολή Αρτοποιών της ΔΥΠΑ για να μεταδώσω στους μαθητές ό,τι σύγχρονο έμαθα. Πολλοί από αυτούς -εξαιρετικά ταλέντα- δουλεύουν μαζί μου στα καταστήματα. Δε μπορώ να σκεφτώ ότι θα περάσει μια μέρα στη ζωή μου χωρίς να μυρίζω τα κουλούρια και να λερώνομαι με τα αλεύρια.

Ακόμα και τώρα που έχουμε διευρυνθεί και έχουμε αποκτήσει δίκτυο στο εξωτερικό, εγώ βρίσκομαι από τις 5 το πρωί στα καταστήματα και στο εργοστάσιο Κρητών Αρτος. Εχω μεγαλώσει με το μικρόβιο της εργασίας».

Η επιτυχία δεν ήρθε γρήγορα, ούτε εύκολα. Ο κ. Γρίβας δούλεψε ως σύμβουλος σε γνωστές εταιρείες σε διάφορα πρότζεκτ, προϊόντα και μαγαζιά. Παράλληλα δοκίμαζε τις δικές του συνταγές για προζύμια και μείγματα. Το 2015 ξεκινά η ιστορία με τους Κουλουράδες. Το μυστικό της επιτυχίας ήταν η εξειδίκευση, η αριστεία, το να εξελίξεις το κουλούρι σε επιστήμη.

«Το προϊόν για το οποίο είμαι περήφανος είναι το κουλούρι Θεσσαλονίκης, ενώ εξαιρετικό είναι και το νέο μας προϊόν, η παξιμαδοκλέφτρα, το πιο αφράτο παξιμάδι που έχετε γευτεί», μας λέει ο κ. Γρίβας.

Σήμερα η εταιρεία έχει καταστήματα σε όλη τη χώρα και απασχολεί πάνω από 1.000 εργαζομένους. Πρόσφατα ο Ινδός επενδυτής Ταϊζούν Κορακιουάλα εξαγόρασε το 70% των σημάτων Κρητών Αρτος, Οlympic Food και CSM Hellas, με τον κ. Γρίβα να διατηρεί το υπόλοιπο μειοψηφικό ποσοστό και να ετοιμάζεται για νέα ξεκινήματα.

Γιώργος Αρσένης – Ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευάς

«Απασχολώ 45 άτομα από τη σχολή του ΟΑΕΔ»

Γιώργος Αρσένης, υπεύθυνος παραγωγής του Ζαχαροπλαστείου Παπαπαρασκευάς

Με έδρα στην Ξάνθη, το Ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευάς έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα για τις διάσημες καριόκες του με τα φρέσκα υλικά και τη μυστική συνταγή από τον Μικρασιάτη παππού που πέρασε από γενιά σε γενιά.

Σήμερα, ο 45χρονος Γιώργος Αρσένης, ζαχαροπλάστης τρίτης γενιάς, μέτοχος και υπεύθυνος παραγωγής στην υπερσύγχρονη μονάδα στο Πετροχώρι Ξάνθης, ακολουθεί με προσήλωση την παράδοση πιστεύοντας ότι η αυθεντικότητα του προϊόντος θα το κρατήσει ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου.
«Είμαι από 16 ετών στα εργαστήρια της οικογένειας. Οι σπουδές μου στη Σχολή Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής του ΟΑΕΔ με βοήθησαν να τελειοποιήσω τις γνώσεις μου σε θεωρητικό επίπεδο, να μάθω τις σύγχρονες μεθόδους για την εξασφάλιση της ποιότητας, καθώς και για την υγιεινή και την ασφάλεια στο εργαστήριο. Σήμερα απασχολώ 45 άτομα που επίσης έχουν τελειώσει τη σχολή του ΟΑΕΔ», μας λέει ο κ. Αρσένης.

Ο ίδιος είναι απογοητευμένος που οι νέοι ζαχαροπλάστες δεν δείχνουν ενθουσιασμό και ζέση για την τέχνη τους: «Δεν υπάρχουν ορεξάτοι νέοι να αγαπήσουν την τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Οι λίγοι που ξεχωρίζουν ρωτούν, ενδιαφέρονται να βελτιωθούν, παίρνουν πρωτοβουλίες. Αυτοί θα έχουν λαμπρό μέλλον. Οι άλλοι που απλώς τέλειωσαν τη σχολή για να πουν ότι κάτι έκαναν δεν θα απορροφηθούν από την αγορά».

Το μυστικό της επιτυχίας για τον κ. Αρσένη είναι η ειλικρίνεια προς τον πελάτη: «Χρησιμοποιούμε αγνά υλικά για να εξασφαλίσουμε την ποιότητα. Δεν αλλάζουμε το βούτυρο δικής μας παραγωγής, τη σοκολάτα και τα ντόπια αυγά, για να μείνει η γεύση φρέσκια και σπιτική. Είχαμε προτάσεις για εξαγωγές και συνεργασίες με καταστήματα του εξωτερικού. Αρνηθήκαμε για να διατηρήσουμε την αυθεντικότητά μας. Συνεργαζόμαστε επιλεκτικά με ορισμένα καταστήματα ντελικατέσεν».

Η παραγωγή είναι ασύλληπτη σε αριθμούς, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Παπαπαρασκευάς διατηρεί μόνο δύο καταστήματα, στην Ξάνθη και τη Γλυφάδα. Παράγονται ετησίως 1,2 εκατομμύρια καριόκες και χρησιμοποιούνται 18 τόνοι καρύδι. Εκτός από τις καριόκες, διάσημες είναι και οι σοκολατένιες λιχουδιές του ζαχαροπλαστείου, τα βραχάκια και τα πουράκια.

Γκιλλ Σίμραντζιτ Καούρ – Η startupper μηχανικός αυτοκινήτων

Γκιλλ Σίμραντζιτ Καούρ, μηχανικός αυτοκινήτων

Η ινδικής καταγωγής γεννημένη στην Ελλάδα Γκιλλ Σίμραντζιτ Καούρ είναι μόνο 21 ετών και σπουδάζει στη Σχολή Μηχανικών Αυτοκινήτων της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) στο Αιγάλεω. Εχει μόνο άλλη μία γυναίκα συμφοιτήτρια, ενώ άλλη μία έχει φοιτήσει τα προηγούμενα χρόνια, όπως πληροφορήθηκε, γεγονός που τη λυπεί και την προβληματίζει για τα στερεότυπα που κυριαρχούν σε σχέση με τη σταδιοδρομία των γυναικών.

Αυτό τον καιρό κάνει την πρακτική της στη Volvo. «Τα πας περίφημα, θα γίνεις εξπέρ μηχανικός στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», της λένε οι προϊστάμενοί της επαινώντας τις προσπάθειές της. Παράλληλα τρέχει τη δική της startup, η οποία υποστηρίζει τα εγχειρήματα νέων να στήσουν τη δική τους επιχείρηση στο digital marketing.

«Είχα από μικρή έφεση στη μηχανολογία. Μου άρεσαν οι υπολογιστές, οι κατασκευές, τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα. Οταν τελειώσω τη σχολή σκέφτομαι να συνεχίσω τις σπουδές μου ως μηχανικός αεροσκαφών στη σχολή της ΔΥΠΑ στη Χαλκίδα».

Ο διοικητής

Υπερήφανος για τους αποφοίτους των σχολών της ΔΥΠΑ δηλώνει ο διοικητής της Σπύρος Πρωτοψάλτης. «Οι Επαγγελματικές Σχολές της ΔΥΠΑ αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για νέους και νέες, ηλικίας 15 έως 29 ετών, να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση υψηλής ζήτησης σε συνδυασμό με πρακτική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Μάλιστα φέτος ο αριθμός των ειδικοτήτων που προσφέρονται από τις σχολές μας ανέβηκε στις 37, καθώς εντάξαμε και 8 νέες ειδικότητες με ιδιαίτερη δυναμική, όπως είναι οι πράσινες και οι ψηφιακές. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι απόφοιτοί μας να ενταχθούν το συντομότερο δυνατό στην αγορά εργασίας. Το γεγονός ότι τα ποσοστά απορρόφησής τους άγγιξαν τα τελευταία δύο χρόνια το 77% μας ικανοποιεί και μας δίνει κίνητρο να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στην παροχή ακόμα καλύτερων υπηρεσιών στους νέους μας».

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ για το σχολικό έτος 2024-25 έχει ήδη ξεκινήσει. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι είναι 15-29 ετών (γεννήθηκαν τα έτη 1995-2009) και είναι κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου Γυμνασίου.  Η αμοιβή των μαθητών ανέρχεται σε 118,64 ευρώ ή 148,30 ευρώ την εβδομάδα (για 4 ή 5 ημέρες μαθητείας αντίστοιχα) για δύο έτη.

Διαβάστε ακόμη

Ορφεύς Βεϊνόγλου: Οι νέες επενδύσεις και οι εξαγορές για τη δημιουργία διεθνούς παίκτη μέσω της Streem Global

Ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ στέλνουν και 2ο αεροπλανοφόρο εν αναμονή της ευρείας επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ

Ρεύμα: Μετά την «ανάσα» της Κυριακής, η τιμή πήρε ξανά την ανηφόρα (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ