«Πέρασα πάνω από πέντε χρόνια δουλεύοντας στους ανθρώπινους πόρους και στις προσλήψεις πριν γίνω διευθύνων σύμβουλος και ξεκινήσω την Workhap, την επιχείρηση προπόνησης καριέρας μου που έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να βρουν υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», όπως αναφέρει στο CNBC o Σο Ντιούαν, ιδρυτής και CEO της Workhap.
Και εδώ είναι η σκληρή αλήθεια για το ποιος πραγματικά προσλαμβάνεται: Συχνά έχει να κάνει λιγότερο με την εμπειρία και περισσότερο με το πώς κάνει κανείς τον υπεύθυνο προσλήψεων να νιώσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και ύστερα.
«Η προσωπική συμβατότητα και η σχέση που δημιουργείτε μπορεί να απογειώσει ή να καταστρέψει τις πιθανότητές σας. Αν λοιπόν λαμβάνετε συνεχώς συνεντεύξεις αλλά όχι προσφορές εργασίας, σας δίνω τις καλύτερες συμβουλές μου»:
1. Μην αντιμετωπίζετε τη συνέντευξη για δουλειά σαν… συνέντευξη για δουλειά
«Ναι, θα πρέπει να πάρετε τη συνάντηση στα σοβαρά και να είστε επαγγελματίες. Αλλά να θυμάστε ότι οι συνεντεύξεις για δουλειά μπορεί να είναι αγχωτικές και για τους εργοδότες. Για να το κάνετε πιο εύκολο και για τους δυο σας, επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη ενός ευχάριστου κλίματος».
«Οι εργοδότες θέλουν κάποιον που μπορεί να κάνει τη δουλειά, αλλά θέλουν επίσης ένα μέλος της ομάδας που τους κάνει να αισθάνονται άνετα. Σε τελική ανάλυση, προτιμούν να επιλέξουν κάποιον που πιστεύουν ότι θα τους αρέσει να βρίσκονται κοντά του για οκτώ ώρες την ημέρα παρά έναν υποψήφιο με μεγαλύτερη εμπειρία».
«Για να μειώσετε το άγχος σας, προσπαθήστε να δείτε τη συνέντευξη ως μια κανονική καθημερινή αλληλεπίδραση, σαν να μιλάτε με έναν νέο φίλο. Βρείτε την ισορροπία μεταξύ του να αισθάνεστε σίγουροι και του να αισθάνεστε αλαζόνες».
2. Μην επιλέγετε στερεοτυπικές απαντήσεις
Δεν ξεκινούν όλες οι συνεντεύξεις με το «Πείτε μου για τον εαυτό σας». Πολλές αρχίζουν με «Πώς πάει η μέρα σου;» ή «Πώς είσαι;». Σύμφωνα με τον Σο Ντιούαν, αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αναδείξει κανείς την προσωπικότητά του.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι θα απαντήσουν με ένα νεύμα και θα πουν «Είμαι καλά, ευχαριστώ». Αλλά σας ενθαρρύνω να μοιραστείτε πραγματικά τη μέρα σας. Ίσως πήγατε στο γυμναστήριο σήμερα το πρωί και προετοιμάζεστε για τον πρώτο σας μαραθώνιο. Ή μόλις ακούσατε ένα ενημερωτικό podcast που σας άρεσε. Για μπόνους πόντους, θα μπορούσατε να στείλτε τους το σύνδεσμο μετά τη συνέντευξη- θα σας κάνει πιο αξιομνημόνευτους!»
«Ο τρόπος με τον οποίο μιλάτε έχει επίσης σημασία. Αν εκπέμπετε θετικότητα και ενθουσιασμό, αυτή η καλή ενέργεια θα μεταφερθεί στον συνεντευξιαζόμενο. Αυτή είναι συχνά το μυστικό για να ξεχωρίσετε».
3. Μην υποτιμάτε τη δύναμη ενός ευχαριστήριου σημειώματος
«Καλό θα ήταν να στέλνετε πάντα ένα «ευχαριστήριο» μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά τη συνέντευξη, ιδανικά την ημέρα της συνέντευξης ή την επόμενη ημέρα. Κρατήστε το θετικό και σύντομο: Υπενθυμίστε τα όσα συζητήσατε και επαναλάβετε το ενδιαφέρον σας για τον ρόλο».
«Αν δυσκολεύεστε να σκεφτείτε κάτι, ανατρέξτε στην περιγραφή της θέσης εργασίας. Κοιτάξτε τους βασικούς όρους στην ενότητα με τις αρμοδιότητες και τις απαιτούμενες δεξιότητες και συνθέστε τους οργανικά στο σημείωμά σας»
«Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προτύπου που έχει λειτουργήσει για πολλούς πελάτες μου», λέει ο Σο Ντιούαν:
«Γεια σας [όνομα διευθυντή πρόσληψης],
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας νωρίτερα σήμερα. Έμαθα τόσα πολλά για την [Χ εταιρεία] και είμαι ενθουσιασμένος/η να δω πώς θα τα πάτε εσείς και η ομάδα σας το [Χ έργο για το οποίο μιλήσατε] στη συνέχεια!
Όπως ανέφερα, πιστεύω ότι το υπόβαθρό μου από [Χ προηγούμενες θέσεις εργασίας] και οι [Χ δεξιότητες] θα είναι πολύτιμες σε αυτόν τον ρόλο επειδή [Χ λόγοι]. Ανυπομονώ να συνεχίσω τη συζήτηση με την ομάδα σας.
Ενημερώστε με εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις για μένα. Και πάλι, εκτιμώ το χρόνο και την προσοχή σας!
Με εκτίμηση,
[Το όνομά σας]»
«Αυτή η χειρονομία εξατομικεύει την αλληλεπίδρασή σας με τον υπεύθυνο πρόσληψης. Όχι μόνο δείχνει την εκτίμησή σας για την ευκαιρία, αλλά ενισχύει επίσης το ενδιαφέρον σας για τη θέση εργασίας και την εταιρεία».
Ο Σο Ντιούαν είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Workhap, όπου έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να βρουν τη δουλειά των ονείρων τους. Έχει αναγνωριστεί ως LinkedIn Top Voice για την αναζήτηση εργασίας και τη σταδιοδρομία και δημοσιεύει καθημερινά συμβουλές καριέρας στο LinkedIn, το Instagram, το YouTube και το TikTok.
Διαβάστε ακόμη
Στην ΑΑΔΕ προς έλεγχο κάθε «κλικ» σε πλατφόρμες πωλήσεων
Κλείνει το ντιλ ΑΒΑΞ με Ίδρυμα Νιάρχος για την μεγάλη χορηγία τριών νοσοκομείων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ