search icon

Εργασιακά

Οι όροι αμοιβής και εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με τις νέες διατάξεις του Ν.4713/29-7-2020

Το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών διέπεται από διατάξεις δημοσίου δικαίου

1. Αποδοχές ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών διέπεται από διατάξεις δημοσίου δικαίου.

Ο συνταγματικός νομοθέτης, στα πλαίσια του γενικού ενδιαφέροντος του για την παιδεία, με το άρθρο 16 παρ. 8 του Συντάγματος εξουσιοδοτεί τον κοινό νομοθέτη να ρυθμίζει με νόμο την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Δυνάμει της ρητής και ειδικής αυτής συνταγματικής διάταξης ο κοινός νομοθέτης, κατ΄ αρχήν με τον Ν. 682/1977, αλλά και με μεταγενέστερες διατάξεις, τροποποιητικές, ή εισάγουσες νέες ρυθμίσεις, σε πλήρη αντιστοίχιση προς τα δημόσια σχολεία, οργάνωσε τη δομή και λειτουργία των όλων των βαθμίδων των σχολείων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τα οποία έθεσε στην εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και των περιφερειακών εποπτικών του οργάνων ( άρθρο 2 παρ. 1 Ν. 682/1977 ).

Ειδικότερα από τις διατάξεις του ως άνω νόμου, αλλά και πλήθος άλλες ειδικές διατάξεις (ενδεικτικά άρθρο 7 Ν. 817/1978 , άρθρο 11 Ν. 1351/1983 , άρθρο 13 Ν. 2986/2002 , άρθρο 5 Ν. 3194/2003 ) και γενικότερα, όμως, από τη νομοθεσία για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι εμφανής η πρόθεση για την εναρμόνιση της δημόσιας και της ιδιωτικής μορφής της, πρόθεση η οποία επικυρώνεται και με το άρθρο 62 παρ. 7 Ν. 1566/1985 .

Στο άρθρο 30 του Ν.682/1977 με τίτλο «Σχέση εργασίας», όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.1, του άρθρου 10 του Ν. 4713/2020 ορίζονται τα εξής:

«1. Οι διδάσκοντες στα ιδιωτικά και στα ισότιμα σχολεία εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται και απασχολούνται δυνάμει συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και υπάγονται ως προς τα ζητήματα πρόσληψης, απασχόλησης και λύσης των εργασιακών τους σχέσεων στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της κοινής εργατικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και ιδίως, του άρθρου 36 του παρόντος νόμου.

2. Κατά τον δικαστικό έλεγχο της νομιμότητας και της καταχρηστικότητας της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του ιδιωτικού εκπαιδευτικού της παρ. 1, εξετάζεται ιδίως, εάν η καταγγελία αποτελεί αθέμιτη εργοδοτική αντίδραση σε συμπεριφορές του ιδιωτικού εκπαιδευτικού νόμιμες και συμβατικές».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο e-forologia πατώντας εδώ

Δείτε περισσότερα άρθρα για την πλήρη Φορολογική, Λογιστική και Εργατική σας ενημέρωση στο e-forologia.gr

O Πέτρος Ραπανάκης είναι Σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα εργατικής νομοθεσίας & Aνθρ. Δυναμικού, επιστημονικός συνεργάτης e-forologia

Exit mobile version